Een leven als (parttime) digital nomad

Alieke Ingerman
30 mei 2024
4 minuten leestijd

Digital nomads, inclusief ikzelf, schieten als paddenstoelen uit de grond. Of mijn algoritme is zo verpest door mijn werk als workation-expert dat ik niks anders meer zie. Maar het is ook wel logisch. Times have changed. De manier waarop we werken is veranderd. We willen alles uit het leven halen als we jong zijn (ik ben 35 en vind mezelf ook nog jong), en niet meer wachten tot ons pensioen om mooie lange reizen te kunnen maken. Dus waarom zou je niet kiezen voor een leven vol vrijheid en flexibiliteit als digital nomad, of remote werker, of workation-ganger, of hoe je het dan ook wilt noemen.

Hoe ik mijn remote werkleven creëerde

Ik noem mezelf tegenwoordig een parttime digital nomad. De term digital nomad kent iedereen wel en daar hebben de meesten wel een beeld bij: iemand die in een hangmat ligt bij een palmboom met een cocktail in de hand en laptop op schoot. Zo iemand ben ik dus niet. Overigens zijn dat alleen de neppe-influencers die zulke foto’s maken, want zo zit het echte leven van een nomad niet in elkaar en zo kun je met geen mogelijkheid fatsoenlijk je werk doen.

kustlijn van de Algarve Alieke drinkt een kop koffie

Tot verbazing van velen woon ik gewoon in Nederland. Als je mij volgt op Instagram zie je dat ik regelmatig op reis ben, dat klopt, maar ik woon gewoon in het mooie Utrecht. Alleen vind ik reizen gewoon heel leuk. Zeker in de winter ontsnap ik graag aan het Hollandse weer en vertrek ik naar een tropisch klimaat. Als je je werk toch overal kunt doen, dan doe ik dat het liefst vanaf een mooie plaats. Daarom noem ik mezelf een parttime digital nomad, omdat ik parttime op reis ben. Overigens heb ik weinig labels. Je moet gewoon doen waar jij je goed bij voelt en waar jij behoefte aan hebt. Je leest hier hoe ik mijn remote werkleven creëerde.

Verschillende typen digital nomads

Je leest regelmatig inspirerende, of zelfs jaloersmakende, verhalen van anderen die hun leven omgooien en ook kiezen voor vrijheid. Dit kan rigoureus zijn in de vorm van je huis verkopen en gaan leven in een minivan, maar het kan ook kleiner. Bijvoorbeeld door geen genoegen te nemen met je 25 vakantiedagen om op reis te gaan maar regelmatig remote te gaan werken vanuit het buitenland.

Digital nomads kunnen zowel mensen in loondienst zijn als freelancers of ondernemers. Als freelancer heb je wellicht nog meer vrijheid om volledig je eigen plan te trekken, maar daar horen ook alle risico’s van het zelfstandig ondernemen bij. Niets mis met in loondienst werken en daarbij met je werkgever afstemmen welke flexibiliteit rondom remote werken er is. Dit heb ik zelf ook jaren gedaan en beviel prima.

Toen ik een aantal maanden in een coliving in Valencia woonde, waren de meeste huisgenoten ook in loondienst. Zij kwamen uit allerlei landen, van Colombia tot Zweden.

alieke aan het werk op haar laptop bij een picknicktafel bos in Spanje met blauwe lucht

Op workingremotely.nl vind je vele voorbeelden van mensen die remote werken. Soms een week, soms een paar maanden, soms gewoon in eigen land, soms aan de andere kant van de wereld. Er kan van alles. Hierbij een aantal voorbeelden van inspirerende mensen, in verschillende situaties.

Oriënteren op het leven als digital nomad

Als het jou ook leuk lijkt om als parttime of fulltime digital nomad te leven, ga dan online op zoek naar mensen die al op deze manier leven. Haal inspiratie uit hun verhalen, neem contact met ze op, stel ze vragen. Nee heb je, ja kun je krijgen.

  • Ga andere digital nomads volgen op Instagram.
  • Zoek in Facebookgroepen naar digital nomads. Je kunt hier ook specifiek zoeken naar Nederlanders die rondreizen in een minivan, als dat is wat je wilt. Of mensen die op een bepaalde plek wonen. Hier zijn vrij specifieke groepen voor.
  • Lees reisblogs van/over digital nomads.

alieke met een glas wijn bij een wijngaard werken op de laptop met een kop thee

Daarnaast is het goed om te bepalen of jouw huidige baan geschikt is om (deels) op afstand te doen. En wellicht ook of jouw werkgever er voor open staat als je soms vanaf een andere plek werkt. Welke beroepen zijn geschikt voor remote werk?  Misschien betekent het wel dat je op zoek moet naar een andere baan. Of dat je bepaalde skills moet gaan ontwikkelen die het leven als digital nomad voor jou mogelijk maken. Kom je daar niet helemaal uit? Dan help ik je hier graag mee. In onze online cursus Remote Ready neem ik je stap voor stap mee in de voorbereidingen van remote werken. Van remote skils, tot toffe bestemmingen, tot productief werken tot de juridische spelregels. Helemaal in je eigen tempo te volgen.

Terug naar overzicht

X