Hoe word ik digital nomad? De 7 stappen naar jouw droomleven

Alieke Ingerman
6 september 2023
6 minuten leestijd

Stel je voor dat je wakker wordt met de zon op je gezicht en het geluid van de golven op de achtergrond. Je opent je laptop, neemt een slok van je vers gezette koffie en begint aan je werkdag. Dit is het leven van een digital nomad zoals ik – mensen die hun kantoor hebben omgeruild voor de vrijheid van reizen en werken vanaf elke gewenste locatie. Als dit klinkt als jouw droomleven, lees dan verder om te ontdekken hoe je een succesvolle digital nomad kunt worden. 

FYI Ik noem mezelf altijd parttime digital nomad, want ik ben ook nog regelmatig gewoon thuis in Utrecht. De combinatie van een fijne thuisbasis en remote werken vind ik perfect. 

Stap 1: Identificeer je vaardigheden en talenten

Voordat je je baan opzegt en de wereld rondreist, is het belangrijk om te weten wat je wilt doen en waar je goed in bent. Identificeer je vaardigheden en passies. Welke soorten werk interesseren je? Waar ben je echt goed in? Denk na over hoe je deze vaardigheden en passies kunt vertalen naar een carrière die je online kunt uitvoeren. Dit kan variëren van freelance schrijven tot webdesign, digitale marketing, programmeren en nog veel meer. Het sleutelwoord hier is “online”. Je wilt werk vinden dat locatie-onafhankelijk is.

Stap 2: Bouw een sterk online profiel

Eenmaal vastgesteld welk type werk je wilt doen, is het tijd om een sterk online profiel op te bouwen. Dit omvat het maken van een aantrekkelijk cv, het opzetten van een professioneel LinkedIn-profiel en het creëren van een portfolio van je werk. Potentiële klanten en werkgevers zullen naar deze bronnen kijken om te beoordelen of je geschikt bent voor de job.

Daarnaast is het belangrijk om aan je online aanwezigheid te werken. Schrijf blogposts, deel je expertise op sociale media en neem deel aan online communities in jouw vakgebied. Dit zal je niet alleen helpen om jezelf te positioneren als een expert, maar ook om waardevolle connecties te maken.

Stap 3: Zorg voor een financiële buffer

Een van de grote voordelen van het leven als digital nomad is de vrijheid, maar die vrijheid komt met verantwoordelijkheid. Je moet financieel voorbereid zijn om deze levensstijl te kunnen volhouden. Begin met het besparen van geld en het verminderen van schulden voordat je je baan opzegt. Dit geeft je een financiële buffer om op terug te vallen als dat nodig is.

Stel ook een budget op voor je leven als digital nomad. Houd rekening met kosten zoals accommodatie, vervoer, maaltijden en gezondheidszorg. Zorg ervoor dat je financiële zaken op orde zijn voordat je de sprong waagt.

Stap 4: Kies je eerste bestemming(en)

Nu je je vaardigheden hebt geïdentificeerd, je online profiel hebt opgebouwd en je financiën op orde hebt, is het tijd om je eerste bestemming(en) te kiezen. Begin met bestemmingen die relatief betaalbaar zijn en een goede internetverbinding hebben. Populaire bestemmingen onder digital nomads zijn onder andere Bali, Zuid-Afrika en Chiang Mai. Maar je hoeft niet altijd de halve aarde over om vrijheid te ervaren. Binnen Europa zijn ook meer dan genoeg mooie plekken, zoals Spanje, Portugal en Griekenland. 

Het is ook belangrijk om rekening te houden met visumvereisten en verblijfskosten in deze bestemmingen. Sommige landen bieden speciale visa voor digital nomads, wat het gemakkelijker maakt om er langere tijd te verblijven.

Ben je op zoek naar een accommodatie voor een teamuitje of workation met je collega’s? Bekijk dan hier met welke accommodaties Working Remotely samenwerkt en waar je de scherpste prijs voor krijgt als je via ons boekt.

Stap 5: Productief werken tijdens je workation

Eén van de uitdagingen van het leven als digital nomad is het vinden van de juiste balans tussen werk en reizen. Het is verleidelijk om elke dag op het strand door te brengen, maar je moet nog steeds productief zijn om je inkomsten te behouden. Lees hier meer over het omgaan met afleidingen

Werk aan je timemanagement en productiviteit. Stel duidelijke doelen voor jezelf en houd je aan een dagelijkse routine. Dit kan betekenen dat je ’s ochtends vroeg werkt en ’s middags de tijd neemt om de omgeving te verkennen, of dat je bepaalde dagen reserveert voor werk en andere dagen voor ontspanning. Zorg er ook voor dat je de juiste spullen mee op reis neemt. Zo neem ik altijd mijn noise cancelling headphone mee, zodat ik rustig kan werken.

 

Stap 6: Bouw een digital nomad netwerk op

Het opbouwen van een netwerk is belangrijk voor een digital nomad. Ontmoet andere digital nomads op jouw bestemmingen en neem deel aan events en bijeenkomsten. Anders zul je zien dat je je misschien eenzaam gaat voelen, en dat wil je voorkomen. Netwerken kan leiden tot nieuwe zakelijke kansen en vriendschappen die je verblijf in het buitenland nog waardevoller maken.

Daarnaast kun je overwegen om lid te worden van online communities voor digital nomads. Die zijn er meer dan genoeg, zoals in Facebook groepen of speciale communities voor mensen die remote werken. Deze platforms bieden ondersteuning, advies en de mogelijkheid om ervaringen te delen met gelijkgestemden. Het schept een band als je allebei in hetzelfde schuitje zit, dat merk ik zelf ook. Ik ben erg blij met de gelijkgestemden in mijn eigen netwerk. 

Stap 7: Wees flexibel en leer van ervaringen

Het leven als digital nomad is niet altijd rozengeur en maneschijn. Je zult onvermijdelijk tegen uitdagingen aanlopen, zoals internetproblemen, culturele verschillen en eenzaamheid. Het is belangrijk om flexibel te zijn, je open te stellen en te leren van deze ervaringen.

Beschouw elke uitdaging als een kans om te groeien en te leren. Pas je aan nieuwe omstandigheden aan en wees bereid om je plannen aan te passen als dat nodig is. Het vermogen om te improviseren en te leren van tegenslagen is een waardevolle eigenschap voor een digital nomad.

Conclusie over remote werken

Het leven van een digital nomad biedt ongekende vrijheid en avontuur, maar het vereist ook toewijding en voorbereiding. Door je vaardigheden te identificeren, een sterk online profiel op te bouwen, financiële stabiliteit te waarborgen en goed timemanagement, kun je de eerste stappen zetten om je droom van een locatie-onafhankelijk leven te verwezenlijken. Bouw een netwerk op en wees realistisch in het digital nomad-bestaan. Het kan uitdagend zijn, maar levert je ook ontzettend veel moois op. Ik zou niet anders meer willen.

Wil jij ook remote werken en leven als digital nomad, maar wil je wat hulp bij het zetten van de eerste stappen? Dan help ik je graag. Ik reis al flink wat jaren de wereld rond met mijn laptop onder mijn arm en deel graag mijn ervaringen en lessen met jou. 

 

300*252

Terug naar overzicht

X