10 manieren om te reizen én geld te verdienen

Alieke Ingerman
25 februari 2024
7 minuten leestijd

De wereld over reizen en tegelijk geld verdienen, dat wil toch iedereen. In het digitale tijdperk waarin we leven wordt dit steeds gangbaarder en makkelijker. Remote werken wint aan terrein. Steeds meer mensen ontdekken de verschillende manieren waarop je kunt reizen en ondertussen geld kunt verdienen. In deze blog heb ik de 10 beste manieren op een rijtje gezet. Op naar een remote lifestyle (zoals ik).

1. Ga freelancen en bepaal zelf je werkplek

Makkelijker gezegd dan gedaan misschien, hiervoor moet je gaan onderzoeken welk (online) werk bij jou past en welke skills je hiervoor nodig hebt. Je hebt hierdoor veel vrijheid en kunt zo de wereld rond reizen. Remote werken is in allerlei sectoren mogelijk, van finance tot marketing.

Steeds meer mensen worden freelancer en kiezen ervoor om zelf hun werkplek te bepalen. Ze willen zelf hun voorwaarden bepalen en genieten van de vrijheid die ze hierdoor hebben. Voor een workation hoeft in principe niemand akkoord te geven. Als je voor een vaste opdrachtgever of groot project werkt is het wel zo netjes om te melden dat je remote gaat werken, dat voorkomt eventuele verrassingen voor beide partijen.

Alieke tijdens haar workation aan het werk met de zee en palmbomen op de achtergrond infinity pool in Kaapverdie

2. Kies een flexibele werkgever

Ook als je in loondienst werkt is reizen en werken te combineren. Veel mensen zien hierin beren op de weg, maar dat is echt niet nodig. Zelf heb ik ook jaren voor een baas gewerkt en ging ik vaak op workation. Mijn werkgever was hierin heel flexibel. Is jouw leidinggevende minder enthousiast over remote werken? Ga dan het gesprek hierover aan en achterhaal wat de bezwaren precies zijn. In deze blog lees je meer tips over het gesprek met je werkgever.

Voordat ik Working Remotely begon werkte ik als eventmanager, een baan waarbij ik regelmatig op locatie moest zijn en ik eindverantwoordelijk was voor een event. Zelfs toen kon ik toch regelmatig werken vanuit het buitenland. Tussen de events door had ik alle vrijheid om weg te gaan en online mijn werk te doen en het team aan te sturen. Zo blijkt maar weer dat er meer kan dan je misschien denkt.

Als je wens is om remote te werken, maar het mag niet van je baas, dan kun je ervoor kiezen om daar weg te gaan. Als het echt je droom is om remote te werken, moet je deze vooral niet opgeven. Er zijn inmiddels voldoende bedrijven die remote werken omarmen. Er zijn steeds meer Nederlandse bedrijven waarbij je tijdelijk of lange termijn vanuit het buitenland mag werken. Hier vind je een overzicht met vacatures van bedrijven die het goed vinden als je soms remote gaat werken. Misschien zit er iets voor jou bij?

3. Start een sidehustle

Je ziet het vaak voorbij komen online: creëer een passief inkomen. De perfecte manier om slapend rijk te worden en de wereld over te reizen. Helemaal achterover leunen is dit echter niet, je moet wel degelijk eerst energie steken in je online sidehustle, maar op termijn pluk je daar de vruchten van. Dan komt er geld binnen terwijl jij op het strand ligt. De populaire sidehustles zijn: bloggen, affiliate marketing, crypto, een webshop en beleggen.

Wil je een sidehustle starten? Dan kan ik de Toolkit van Ik ben Jan Modaal aanraden. Ik heb deze zelf ook gedaan en heb er veel waardevolle informatie uit gehaald. Je vindt hier meer informatie over sidehustles.

vakantiehuisje met uitzicht op de bergen en zee Alieke wandelt over de weg in de bergen in Kaapverdië

4. Ga online lesgeven vanuit het buitenland

Steeds vaker kun je aan de slag als online docent. Waar je zou denken dat je als leraar echt op een fysieke locatie moet zijn, geldt dat inmiddels niet meer voor al het onderwijs. Sinds covid weten we dat online les krijgen prima werkt. Bijvoorbeeld om anderen Engels of Spaans te leren. Of om iemand bijles te geven. Het enige dat je nodig hebt is een goede internetverbinding.

5. Word digital nomad en ga remote werken

Ik beschouw mezelf als parttime digital nomad. Ik woon namelijk gewoon in Nederland, maar ben wel regelmatig op reis. Ik vind het fijn om een thuisbasis te hebben, maar wil daar ook niet te vaak zijn haha. Er zijn ook genoeg nomads die al hun spullen pakken en volledig remote gaan werken. Of mensen die een jaar weg gaan.

Ook leven en werken vanuit een minivan wordt steeds populairder. Dat geeft je alle vrijheid om heen te gaan waar je wil, zonder dat je vooraf een plan nodig hebt. Je hebt je huis op wielen, wat de ultieme vrijheid betekent. Benieuwd naar ervaringen van andere vanlifers? Lees dan hier het verhaal van Michel, die al 9 jaar door Europa reist in zijn busje.

6. Doe een huizenruil

Hier verdien je niet op, maar je hebt wel een gratis verblijf, waardoor je een hoop geld bespaard. De kosten voor de accommodatie zijn immers vaak de grootste uitgaven van een reis. Je ruilt van huis met iemand die je online kiest, hiervoor zijn veel platformen te vinden. Je kunt zelf bepalen waar je heen gaat en wat voor woning je wilt.

werken op de laptop met mooi uitzicht op zee houten chalet op een berg naast de zee

7. Verhuur je woning en verdien geld

Als je een eigen woning hebt dan is het ideaal om deze tijdens je reis te verhuren. Let er wel op of het is toegestaan, zowel bij huur- als koopwoningen. Als je de regels overtreedt, kun je flink in de problemen komen. Een populair platform hiervoor is Airbnb. Zeker als je huis op een populaire locatie staat of tijdens een vakantieperiode kun je hier een leuk inkomen mee verdienen.

8. Oppassen op kinderen

Je moet natuurlijk wel een liefde hebben voor kinderen als je au pair wordt, maar het kan een leuke manier zijn om tijdelijk ergens anders te wonen en geld te verdienen. Je blijft dat wel op een vaste plek en zult niet veel reizen, tenzij je een reislustig gezin treft. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar kan me voorstellen dat het leuk is om langere tijd op een andere plek te zitten en die echt goed te leren kennen.

9. Word kattenoppas

Of een ander dier natuurlijk. Voor het oppassen op dieren zijn honden en katten het meest populair. Al ken ik ook iemand die ooit op een kleine boerderij op de geiten ging passen. Zelf heb ik jaren geleden tijdens mijn rondreis door Azië op iemands kat gepast in het centrum van Kuala Lumpur in een prachtig appartement, met zwembad en uitzicht op de stad. Een kat is minder werk dan een hond, die moet je minstens 3 keer per dag uitlaten en vaker eten geven.

10. Ga lokaal aan het werk

Ga op reis en ga in de accommodatie werken waar je verblijft, dan mag je vaak gratis verblijven en eten in ruil voor daar werken. Of op een farm of camping, waarbij je op het land, in de tuin of bijvoorbeeld in de bediening werkt. Je verdient er weliswaar meestal geen (of weinig) geld mee, maar je hebt ook geen kosten. Er zijn overal ter wereld aanbieders van dit soort vrijwilligers te vinden.

Klaar om remote te gaan werken?

Heb jij bepaald op welke manier jij wil reizen en geld verdienen, maar weet je niet goed hoe je de voorbereid van je remote werkavontuur verder moet aanpakken? Dat snap ik, er komt ook veel bij kijken. In de online cursus Remote Ready help ik je stap voor stap op weg. Ontdek hoe je een workation goed voorbereid, waar je allemaal heen kunt en hoe je productief kunt werken vanaf een zonnige bestemming.

Terug naar overzicht

X