Digital Nomad reist 9 jaar door Europa

Michel Kleinjan
15 januari 2024
6 minuten leestijd

Droom jij van een leven als digital nomad en zie je jezelf al in een busje de wereld rond reizen? Lees dan het verhaal van Michel Kleinjan. Deze beroepsavonturier en offgrid-blogger reist al 9 jaar in zijn bus rond en deelt graag zijn ervaring en tips met jou.

Een Digital Nomad kiest voor vrijheid en avontuur. Een reis van 9 jaar door Europa leerde mij alles over doorzetten. Ook jij kunt gaan en staan waar je wilt en de wereld ontdekken.

Avontuur betekent ergens aan beginnen en niet weten hoe het af zal lopen. Daar kiest een Digital Nomad voor. Het begon in 1994 met een oude taxibus om de wereld mee te ontdekken. Nu is de 3e camperreis alweer een feit. Jonge mensen in hun camperbusjes zeggen onderweg vaak: “Zo, vet zeg! Wat een baas, al 9 jaar met z’n camper onderweg.”

Picknicken bij het meer naast de camper klimmen aan een rots

In 2015 was er opeens de mogelijkheid van onafhankelijk werken. Een internetverbinding is alles wat nodig is om onderweg geld te verdienen. Het schrijven van artikelen en blogs voor websites genereren inkomsten. In dit artikel lees je hoe je dit kunt bereiken, volhouden en gelukkig kunt zijn.

Wat maakt de Digital Nomad gelukkig?

Positieve emoties horen bij avonturen. Als ik niet achter mijn laptop zit is freeclimbing op steile rotskliffen, backpacken in de wildernis of zwemmen in de zee mijn favoriete bezigheid. Gelukkig zijn is heel persoonlijk maar altijd afhankelijk van drie factoren: gedrag, genen en omstandigheden.

De keuze voor het Digital Nomad leven in een camper betekent een dak boven mijn hoofd met een knoepert van een heteluchtkachel. De luxe van een eigen badkamer. Een lekker bed en een flinke turbomotor onder de motorkap voor de bewegingsvrijheid. Mijn ideale omgeving bestaat uit ruige berglandschappen en idyllische kusten. Ga maar eens na wat jouw ideale remote working omgeving is.

mooi uitzicht op een landschap Michel staat in de zee

Kom in actie!

Actie ondernemen begint met het realiseren van jouw ideale omgeving. Minimaliseer daarna je kosten, enkel noodzakelijke uitgaven blijven over. Nu is het moment om in beweging te komen! Investeer in een voertuig dat je zelfstandig kunt financieren. In 1994 transformeerde ik een oude taxibus met mijn dagloon als freelancer. Helaas werd deze later total loss gereden.

De tweede camper was gefinancierd met een lening, een grote fout.

Gelukkig was de camper snel verkocht, en het kostte het slechts een jaar rente. In 2015 gebruikte ik de winst van de verkoop van mijn woning om een robuuste camper van 10 jaar oud te kopen. Met dit voertuig reis ik nog steeds jaarlijks zo’n 15.000 km kriskras door Europa.

Wat zou jij moeten doen om een remote working periode aan te gaan of op een workation te gaan? Ontdek de mogelijkheden op de website van workingremotely.nl en zet de eerste stap naar jouw avontuur!

Ben jij van plan een Digital Nomad reis te maken?

In Europa zijn vijf landen perfect voor een leven on the road: Zweden, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Portugal. Al deze landen lenen zich goed om als Digital Nomad je gang te gaan. Je kunt er naast de aangewezen camperplaatsen ook in het wild overnachten. Diep in de bossen of boven op een berg. Soms in een villawijk omdat je een afspraak in de stad hebt met een opdrachtgever.

Deze vijf landen hebben voordelen waar Digital Nomads blij van worden: een goed mobiel netwerk met betaalbare en eenvoudig te verkrijgen simkaarten, een goed georganiseerde gezondheidszorg en gemakkelijk verkrijgbare brandstof en boodschappen. Reis je klimaatbewust, dan bezoek je elk land eenmaal per jaar afhankelijk van het seizoen. Welke landen droom jij van om te bezoeken terwijl je aan het werk bent?

Een jaar uit mijn leven als Digital Nomad

Winter

Januari en februari zijn de Portugal maanden. De fijnste plekken zijn het uiterste puntje van de Algarve rond de plaats Sagres, een echte Digital Nomad hotspot. De provincie Castelo Branco in het binnenland en de Atlantische Zilverkust. In de binnenlanden waan je je soms in Afrika. Het leven is er goedkoop en eenvoudig. Begin maart gaat de reis verder richting de noordwestkust.

campervan in de sneeuw in de winter lopen over een hangbrug in de natuur

Lente

In maart trek ik langs de Atlantische kust van Galicië. Via Santiago de Compostela langs de noordkust van Spanje waar je kunt golfsurfen in dikke wetsuits. Daarna via Spaans en Frans Baskenland, een van de mooiste stukjes van Frankrijk in. Ik overnacht er altijd naast de begraafplaats in Hasparren om de aankomst in Frankrijk te vieren. Een prachtig dorp met sublieme afhaal pizza “Au feux de bois”.

April en mei zijn de Franse maanden met freeclimbing in de Provence. Deze sport is prima te combineren met werken in de ochtend en klimmen in de middag als de lentezon aan kracht gewonnen heeft. In juni bezoek ik opdrachtgevers en familie in Nederland. 21 juni is als de langste dag een symbolische datum voor de overtocht naar Zweden.

Zomer

Voor Digital Nomads in campers is de zomer een helse periode. De warmte kan in een camper oplopen tot ver boven de 40 ℃ en het is overal druk. Zowel aangewezen camperplekken als openbare parkings zijn vaak vol. Direct na de corona periode is het aantal toeristen met een camper explosief gestegen.

Zweden biedt verlossing. Hoe verder naar het noorden hoe minder toeristen. De wildernis is er eindeloos en met een beetje lef overnacht je diep in de wouden en hoor je ‘s nachts de wolven huilen. Het mobiele netwerk is extreem goed als je tenminste gebruik maakt van een lokale Zweedse provider. En je kunt er natuurlijk in je nakie zwemmen omdat er toch niemand is.

Herfst

De herfst jaagt me via Nederland terug richting het zuiden. Het is de ideale tijd om nieuwe opdrachten binnen te halen. Als het kan nieuwe klanten ontmoeten om vervolgens 100% digitaal verder te gaan. Elk jaar is een bezoek aan Nederland onvermijdelijk omdat er een verplichting is waar je met een voertuig niet onderuit kunt: de APK voor je camper.

Langzaam verschuift de zon en de warmte richting zuid Europa. Trek door de binnenlanden van Spanje via de ruige Sierra’s. Het wemelt van de gieren en de natuurreservaten herbergen de Iberische wolf en de zeldzame Lynx. Overnachten kan je diep in de bossen midden in de ruige natuur of hoog in de bergen op een eenzame col.

camper in de natuur voor een grote plas

Het nomaden leven zoals het hoort

Rondtrekkend met de seizoenen mee. Werken kan overal. In mijn camper gebruik ik een 4G ontvanger waardoor het internet bijna altijd perfect is. De mogelijkheden zijn oneindig. Iedereen die zijn of haar werk remote kan uitvoeren, moet eens in zijn of haar leven een paar maanden of liever een paar jaar dwars door Europa trekken.

Beleef het avontuur en leef je leven als het allerlaatste uur. Ga onderweg en omarm de onzekerheid. Je krijgt de mooiste emoties die er bestaan voor terug: verwondering en ontroering. Zie een fantastische zonsopgang, beleef die zwempartij in een warmwaterbron in de bergen. Slenter loom over een warm strand in januari.

Digital Nomads in spé: ga een keer in je leven remote! Bij twijfel ben je altijd welkom voor advies. Daarna beslis je of je verder gaat of dat je blijft waar je altijd was. Neem via LinkedIn contact op met Michel.

Terug naar overzicht

X