Zo scoorde ik mijn remote baan

Alieke Ingerman
30 maart 2024
4 minuten leestijd

Remote werken is al jaren populair onder de freelancers. Toch zijn lang niet alle digital nomads zelfstandigen. Het wordt steeds populairder om vanuit loondienst ook de wereld over te reizen. Daar ben ik zelf ook een voorbeeld van. Wellicht volg je Working Remotely al een tijdje en ken je mij alleen als ondernemer, maar ik werkte ook al veel remote toen ik nog voor een baas werkte. Hoe dat zit lees je in deze blog.

Hoe ik aan mijn remote baan kwam

Om bij het begin te beginnen gaan we 7 jaar terug in de tijd. Toen werkte ik als campagnemanager bij DPG (toen nog de Persgroep). Hoewel ik het daar naar mijn zin had en toffe events mocht organiseren, kriebelde er iets. Reiskriebels. Ik overwoog om een sabbatical te nemen van een aantal maanden om te gaan reizen. Volledig onverwacht was dat niet meer nodig, toen ik net voor kerst van de ene op de andere dag er uit werd gekickt, zonder geldige reden. Dat nare verhaal zal ik jullie besparen.

Het was het zetje in de rug om te gaan reizen. Je moet je hele leven nog werken, ik wilde eerst meer zien van de wereld. Dus ging ik 2 maanden solo reizen door Zuidoost Azië in 2018. Een lang verhaal kort: dat werd spontaan 8 maanden haha. Ik genoot zo van het reizen, de culturen, geen verplichtingen, het mooie weer, de leuke mensen en ga zo maar door.

alieke met backpack naast een rijstveld palmbomen bij zonsondergang in bali

Ik gaf mezelf de deadline om in november online te gaan zoeken naar een nieuwe baan, toen ik eind oktober op LinkedIn opeens een toffe baan zag bij Frankwatching. Toch maar reageren, en jawel: ik mocht op gesprek. Geen enkel probleem dat het online en vanuit Azië was, want werken op afstand was daar toch al heel normaal. Ik kreeg de baan en dacht meteen: deze vooruitstrevende gedachte en vrijheid is te gek!

Mijn eerste workation

Ik werkte nog maar 4 weken bij Frankwatching toen mijn hele leuke collega’s uit mijn event-team vroegen of ik in april mee ging op workation naar Kroatië. Hell yes! Nou we weten allemaal hoe leuk ik dat vond, want tegenwoordig is remote werken mijn fulltime baan. Ik heb al op de meest waanzinnige bestemmingen mijn laptop opengeklapt, van Spanje tot Bonaire en van Berlijn tot Kaapverdië. Inmiddels ben ik 42 workations verder en het mijn leefstijl geworden.

Zo vind je een remote baan

Een baan vinden waarbij je de vrijheid hebt om remote te werken is nog steeds een uitdaging. Het staat meestal niet vermeld op de website van een bedrijf, niet in de vacaturetekst en er zijn nog geen grote platformen voor.

Terwijl bijna 20% van de werkzoekenden remote werken tegenwoordig een eis vindt.

Je ziet wel wat gebeuren in de markt. Sommige bedrijven vermelden het wel duidelijk in hun voorwaarden of gebruiken het om mensen aan te trekken. Ook hebben er een aantal vacature banen de zoekfunctie ‘remote werk’ toegevoegd. Maar makkelijk is het nog steeds niet.

bootje in de zee in azie en spelende kinderen zonsopkomst bij ankor wat in cambodja

Vacatures van (deels) remote banen

Ben je op zoek naar een baan waarbij je de vrijheid en flexibiliteit krijgt om locatieafhankelijk te werken? Kijk dan op onze vacaturepagina op de website van Working Remotely. Daar vind je vacatures van Nederlandse bedrijven die remote werken omarmen. Dit gaat om tijdelijk remote werken, of af en toe op workation gaan. Dit zijn geen banen die volledig remote zijn.

Populaire remote beroepen

Misschien heb je op dit moment nog geen beroep wat je online kunt uitvoeren, waardoor remote werken voor jou nog niet mogelijk is. Wij krijgen regelmatig berichten van mensen die zo graag deze leefstijl met remote werken willen, dat ze denken aan omscholen. Wat ik me goed kan voorstellen. Om je wat inspiratie voor online beroepen te geven zetten we hierbij een aantal populaire beroepen op een rij:

  • Online marketeer
  • Administratief medewerker
  • Social media manager
  • ICT / Developer
  • Grafisch vormgever
  • Virtueel Assistent

blauwe zee in azie alieke hangt uit de trein in cambodja

Scoor ook de ideale remote baan

Als dit iets is wat jij wilt, dan moet je daar actie op ondernemen. Ik weet uit eigen ervaring hoe geweldig deze vrijheid is. Mij maakt het enorm gelukkig om vanuit allerlei plekken in de wereld te kunnen werken. Hierdoor kan ik veel reizen. Speciaal om je hiermee op weg te helpen hebben we een online cursus ontwikkeld: Remote Ready. In deze cursus neem ik je stap voor stap mee richting jouw remote werkavontuur.

300*252

Terug naar overzicht

X