fbpx

Welke beroepen zijn geschikt voor remote werk?

Vicky Frissen
30 maart 2024
7 minuten leestijd

Een paar jaar geleden zaten de meeste mensen nog in een treinstoel, autostoel, en dan kantoorstoel. En dan weer datzelfde riedeltje, maar dan andersom. Een andere optie leek er niet. En toen…

Wat er toen gebeurde, hoeven we niet voor je te herhalen. Maar het illustreert wel iets heel belangrijks: mensen zijn hartstikke flexibel en creatief, en we kunnen meer dan we denken. Zo zijn een hele hoop beroepen remote geworden voor veel bedrijven.

Een paar klassieke digital nomad beroepen liggen vrij voor de hand. Maar er zijn er ook heel wat waar je misschien niet aan gedacht hebt. In dit artikel duiken we in een aantal populaire remote-proof beroepen. En we kijken naar welke voorwaarden er nodig zijn om een beroep succesvol uit te kunnen oefenen. Wie weet kun je met een beetje omdenken namelijk ook zelf gaan werken waar je maar wilt.

Zou jij remote kunnen werken?

Remote werken is een breed begrip. Vaak denken mensen aan een paar maanden naar Bali vertrekken, maar een weekje werken vanuit Portugal kan ook al een fijne change of scenery zijn. Let op: we hebben twee checklists voor je. Want remote werken gaat niet alleen over de ins en outs van je werk, maar ook over jezelf. Een belangrijk deel van remote werken is namelijk de verantwoordelijkheid die bij die vrijheid komt kijken. Laten we beginnen bij een checklist voor beroepen.

team Soofos voor de toren van Pisa werken met uitzicht op de bergen

Checklist: kan je beroep op afstand worden uitgevoerd?

 • Projectmanagement: is jouw werk afhankelijk van fysieke aanwezigheid voor projectmanagement, of kan dit effectief online worden gedaan?
 • Teaminteractie: vereist jouw rol veel directe, persoonlijke interactie met teamleden, of kunnen vergaderingen en samenwerking online plaatsvinden?
 • Toegang tot specifieke tools: heb je specifieke fysieke tools of apparatuur nodig die alleen op kantoor beschikbaar zijn, of kun je jouw werk doen met digitale tools? (Of tools die makkelijk te verplaatsen zijn?)
 • Klantcontact: vereist jouw werk direct contact met klanten, en zo ja, kan dit contact gemakkelijk worden omgezet in virtuele meetings?
 • Regelgeving en compliance: zijn er wettelijke of compliance-aspecten die het moeilijk maken om je werk remote uit te voeren?
 • Creatieve samenwerking: vereist jouw rol brainstormsessies of creatieve samenwerking die traditioneel face-to-face plaatsvinden? Zo ja, kun je effectieve alternatieven online vinden?
 • Training en ontwikkeling: zijn er mogelijkheden voor online training en professionele ontwikkeling die relevant zijn voor jouw rol?
 • Veiligheid en privacy: kun je de veiligheid van gevoelige informatie waarborgen wanneer je op afstand werkt?

Als je op deze vragen ‘ja’ kunt antwoorden, ben je al een heel eind op weg naar een succesvolle carrière als digital nomad. Maar je bent er nog niet…

Checklist: ben jij er klaar voor om effectief remote te werken?

 • Communicatie: kun je jouw taken en projecten effectief online overbrengen en bespreken?
 • Zelfstandigheid: bezit je de discipline en motivatie om zelfstandig te werken, ook zonder direct toezicht?
 • Netwerk: heb je toegang tot een online netwerk voor steun, advies en het vinden van nieuwe kansen?
 • Digitale vaardigheden: ben je vaardig met de nodige technologieën en software om je werk uit te voeren?
 • Flexibiliteit: kun je je werkuren aanpassen aan verschillende tijdzones of deadlines, indien nodig?
 • Werkomgeving: heb je een geschikte plek om rustig en geconcentreerd te kunnen werken?
 • Probleemoplossend vermogen: ben je in staat om zelfstandig problemen op te lossen en oplossingen te vinden?
 • Tijdmanagement: kun je je werk effectief plannen en organiseren om deadlines te halen en productief te blijven?
 • Continu leren: ben je bereid en in staat om je vaardigheden voortdurend bij te schaven en nieuwe tools en methodes te leren?

Denk je bij alles (of in elk geval de meeste) punten: ja, ja ja! Dan is remote werken vast iets voor jou.

remote werken met uitzicht op zee remote werken naast het zwembad

Beroepen die ideaal zijn om remote uit te voeren

Ben je vooral op zoek naar een nieuwe richting, en dan vooral een carrière die het toelaat om remote te werken? Dan zijn onderstaande banen een goed uitgangspunt.

Grafisch vormgeving – want creativiteit, kent geen grenzen

Grafisch vormgevers hebben het geluk dat hun werk zich naadloos leent voor remote werk. Met enkel een laptop en designsoftware kun je prachtige visuals creëren, of je nu aan de andere kant van de wereld zit of thuis aan je eettafel. Daarnaast werkt een inspirerende locatie vaak goed voor de creativiteit. Wil jij deze creatieve vrijheid? Verdiep je dan in onze cursussen over grafisch ontwerp om de fijne kneepjes van het vak te leren.

Marketing – een merk opbouwen kun je overal doen

Digital marketing is een veld dat blijft groeien en evolueren, perfect voor degenen die graag hun analytische en creatieve kant combineren. Of je nu gespecialiseerd bent in SEO, contentcreatie, of social media marketing, er is altijd vraag naar slimme marketeers die kunnen helpen een merk op de kaart te zetten. Deze marketingcursussen geven je een stevige basis om deze uitdagende, afwisselende en creatieve carrière aan te gaan.

Programmeren – codeertalen zijn wereldwijd hetzelfde

Programmeurs zijn misschien wel de ultieme digitale nomaden. Code is immers een universele taal. Of je nu droomt van het ontwikkelen van apps of het bouwen van websites, online programmeercursussen geven je de tools die je nodig hebt om te starten. En het mooie is: als je eenmaal de basis onder de knie hebt, zijn de mogelijkheden eindeloos.

Een online cursus verkopen – ongeacht je werkveld

Het creëren van een online cursus is een fantastische manier om jouw kennis te delen én een passief inkomen te genereren. Of je nu expert bent in yoga, fotografie, of webontwikkeling, iedereen heeft iets waardevols te bieden. Zelfs als jouw beroep of passie normaal gesproken niet remote wordt beoefend, kun je er vaak toch nog een online cursus over maken. Nieuwsgierig hoe? Op Soofos.nl krijg je een goed voorzetje.

team van soofos in het werk in een mooie werkkamer het team van Soofos in het buitenland

Er is meer mogelijk dan je denkt

Naast de voor de hand liggende keuzes, zijn er nog tal van andere beroepen die verrassend genoeg geschikt zijn voor remote werken. We zetten er een paar voor je op een rij waar je vast nog niet aan gedacht hebt:

 • Architectuur en technisch tekenen: met de huidige technologie kunnen architecten en technisch tekenaars hun projecten volledig digitaal ontwerpen en uitwerken. Door gebruik te maken van CAD-software (Computer-Aided Design) en cloudopslag kunnen ze overal aan hun ontwerpen werken en deze gemakkelijk delen met cliënten en collega’s.
 • Stedenbouwkundig planner: met GIS (Geografische Informatie Systemen) en andere planningssoftware die online beschikbaar is, is het delen van plannen, het houden van online meetings met belanghebbenden, en zelfs virtuele rondleidingen door geplande ontwikkelingen geven makkelijker dan ooit.
 • Productontwerpers: net als architecten kunnen productontwerpers hun creaties ontwikkelen met behulp van gespecialiseerde software. De samenwerking met engineering- en marketingteams kan online plaatsvinden, net als de presentatie aan klanten.
 • 3D-modelleurs: personen die werken met 3D-modellering voor games, films, of product-prototyping kunnen dit werk volledig remote uitvoeren. Deze rol vereist wel dat je een krachtige computer en een goede internetverbinding hebt, maar je kunt werken voor klanten over de hele wereld.

Een heel bedrijf remote: hoe Soofos het aanpakt

Er zijn heel wat bedrijven die sinds 2020 de overstap hebben gemaakt naar remote werk. Maar er zijn ook bedrijven die al lang daarvoor volledig remote werkten. Zoals Soofos. We bouwden niet alleen een Nederlandstalig platform voor remote leren – waar je online cursussen kunt volgen en zelf kunt verkopen – maar we werken zelf ook vanuit alle hoeken van de wereld.
De developer, online marketeer, customer success manager, zelfs de oprichters – iedereen werkt remote. En met succes.

Zo werkt oprichter Anton vanuit Vietnam, marketeer Shauni zit momenteel in Costa Rica, en de rest van het team heeft zich verspreid over o.a. Spanje, Nederland en Mexico. We zijn niet alleen een hecht team, we zijn ook nog hartstikke effectief. Onze communicatie en werkwijze is helemaal afgestemd op locatie onafhankelijk werken. Maar het werkt vooral goed omdat iedereen werkt vanaf een plek die inspireert en energie geeft – of gewoon gemakkelijk is. Of dat nou vanuit huis is of vanaf het strand na een surfsessie.

Leer de skills die een digital nomad nodig heeft

De wereld van remote werken opent deuren naar nieuwe avonturen en vrijheden. Of je nu een doorgewinterde (of zoals de meeste digital nomads, doorgezomerde) professional bent of net begint, de sleutel tot succes ligt in voortdurende ontwikkeling en aanpassingsvermogen. Met Soofos heb je toegang tot de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om te slagen. Ontdek vandaag nog ons cursusaanbod en zet de eerste stap naar jouw droom van remote werken.

 

#samenwerking

Terug naar overzicht