fbpx

Reizen zonder dat het vakantiedagen kost, ga op workation

Alieke Ingerman
23 september 2023
5 minuten leestijd

Reizen is voor velen van ons een bron van vreugde, avontuur en persoonlijke groei. Het verkennen van nieuwe bestemmingen, proeven van heerlijk eten, ontdekken van andere culturen en landschappen is een onvergetelijke ervaring. Maar wat als je vakantiedagen op zijn? Betekent dat het einde van je reisdromen? Absoluut niet! De oplossing is eenvoudiger dan je denkt: ga remote werken tijdens een workation.

De nieuwe werkrealiteit: remote werken

Met de opkomst van technologie en de verschuiving naar een digitale economie, is remote werken steeds meer de norm geworden. Bedrijven over de hele wereld bieden werknemers de mogelijkheid om op afstand te werken. Dit opent een wereld van kansen voor reisliefhebbers die hun vakantiedagen willen behouden of waarvan ze al op zijn. Veel bedrijven bieden tegenwoordig de mogelijkheid om op afstand te werken, waardoor je de vrijheid hebt om te reizen terwijl je toch je taken uitvoert.

Waarom remote werken de perfecte oplossing is om meer te reizen, zonder dat het je vakantiedagen kost? Ik zet de belangrijkste redenen op een rij voor je:

1. Locatieonafhankelijk werken

Met remote werken maakt het niet uit waar je fysiek bent. Zolang je een betrouwbare internetverbinding hebt, kun je je werk uitvoeren vanuit elke hoek van de wereld. Dit betekent dat je zelfs naar exotische bestemmingen kunt reizen en tegelijkertijd je professionele verplichtingen kunt nakomen. Tenzij je ergens de jungle in gaat voor aanzienlijke tijd, dat is echt iets wat je tijdens een vakantie moet doen. Zonder goede wifi ben je nergens.

2. Flexibele werkuren tijdens een workation

Remote werken gaat vaak gepaard met flexibele werktijden. Je kunt je werkschema aanpassen aan je reisplannen en vice versa. Doe dit al wel ruim voordat je weggaat, zodat je niet met je werk in de knel komt. Overleg ook goed met je baas, je collega’s en andere werkrelaties wat er mogelijk is. De juiste verwachtingen van beide partijen zijn erg belangrijk om succesvol remote te kunnen werken.

3. Profiteer van tijdsverschil

Veel mensen denken dat tijdsverschil automatisch een probleem is, maar dat hoeft het niet te zijn. Als je vanuit een andere tijdszone werkt, kun je slim gebruik maken van de tijdverschillen. Terwijl je slaapt, kunnen je collega’s in een andere tijdzone doorgaan met het werk, waardoor projecten 24/7 vooruitgang kunnen boeken.

Ik ben zelf geen fan van winter en zoek dan maar wat graag een tropische bestemming op. Zo ging ik afgelopen winter 5 weken naar de Caribbean. Daar heb je een tijdsverschil van 5 uur. Door mijn jetlag was ik heel vroeg wakker, al rond 6.00 uur. Daardoor begon ik mijn werkdag om 7.00 uur, waardoor ik veel overlap had met de Nederlandse tijd. In de middag stopte ik rond 15.00 uur en kon ik lekker de hele middag op pad om Curaçao te ontdekken. Heerlijk! Lees hier meer tips over werken met tijdsverschil.

728*90

4. Langer op reis tijdens een workation

Met remote werken kun je langere reisperiodes plannen. Je werkt ligt tenslotte niet stil, alles draait gewoon door. In plaats van je vakantiedagen in één keer op te nemen, kun je ervoor kiezen om gedurende langere periodes te reizen, met af en toe een vrije dag. Dit opent de deur naar meer avonturen en de mogelijkheid om de lokale cultuur echt te leren kennen.

Voor mij was dit DE reden om remote te gaan werken. Ik wil niet gehaast een nieuwe stad of mooi land ontdekken. Niet alleen de highlights afvinken en weer door. Niet tijdens de aller drukste momenten een bestemming bezoeken. Niet naar Bali vliegen en maar een fractie van het land zien en op een ander moment weer terug moeten komen om de rest te zien. Maar in een rustig tempo reizen en genieten. Contact maken met de locals en de tijd nemen voor je avontuur. Ook wel slow travel genoemd, wat steeds populairder wordt.

Bijkomend voordeel: veel accommodaties geven korting als je voor een langere periode boekt.

5. Persoonlijke en professionele groei

Reizen terwijl je werkt biedt niet alleen de kans om de wereld te ontdekken, maar ook om persoonlijk en professioneel te groeien. Misschien is dat niet eens bewust je doel, maar het gebeurt ongetwijfeld. Reizen is echt iets wat jouw persoonlijkheid verder ontwikkelt. Je krijgt te maken met uitdagingen, kansen, spannende momenten en wellicht ook onzekerheid. Daar groei je van als mens. Daarnaast vergroot je letterlijk wereldwijd je netwerk.

Een workation biedt daarnaast ook het ideale moment om inspiratie op te doen. Of dat nou is door de mensen die je ontmoet op reis of de dingen die je meemaakt. Het opent je ogen. Zeker als je wat langer op reis bent en goed tot rust komt zul je zien dat er mooie dingen op je pad komen. Ik spreek echt uit ervaring. Elke reis weer kom ik thuis met een bak aan nieuwe ideeën, inspiratie en kennis.

Balans tussen werk en vrije tijd

Hoewel remote werken een geweldige manier is om te reizen zonder je vakantiedagen op te gebruiken, is het belangrijk om een gezonde balans te behouden tussen werk en vrije tijd. Zorg ervoor dat je je werkverplichtingen serieus neemt en efficiënt blijft, zodat je kunt genieten van je reis zonder stress over deadlines en verplichtingen. Lees hier in het e-book hoe je jouw workation goed kunt voorbereiden.

Kortom, remote werken biedt de ultieme oplossing voor reisliefhebbers met beperkte vakantiedagen. In loondienst zijn hoeft dus niet te betekenen dat je minder vrijheid hebt dan freelancers. Het stelt je in staat om de wereld te verkennen terwijl je je carrière voortzet, en het opent de deur naar onvergetelijke ervaringen en nieuwe perspectieven. Dus pak je laptop en je paspoort en ga op workation, zonder dat je je vakantiedagen hoeft op te offeren. Het is de beste manier om werk en avontuur te combineren.

Wil je ook op workation en dus reizen zonder dat het je vakantiedagen kost, maar heb je geen idee hoe je dat moet aanpakken? Ik help je graag op weg, letterlijk en figuurlijk. Bekijk hier hoe ik je kan helpen.

Terug naar overzicht