Workation afspraken tussen werkgever en werknemer

Alieke Ingerman
24 november 2022
4 minuten leestijd

Waar de een niet kan wachten tot het koud genoeg is om te kunnen schaatsen, gaat de ander het liefst overwinteren in Spanje. Zeker digital nomads vertrekken massaal naar de zon. Als je toch overal je werk kunt doen, dan kun je kiezen voor de plek waar jij je fijn voelt. Werkvakanties zijn al lang niet meer alleen voor freelancers, ook steeds meer mensen in loondienst voelen de behoefte om op workation te gaan en steeds meer werkgevers zien de voordelen van remote werken.

Veranderend werkveld

De manier waarop we werken is de laatste jaren flink veranderd. We zijn niet meer dezelfde mensen als de afgelopen 2 jaar, waarin onze vrijheid beperkt was en waarin thuiswerken de norm was. Iedereen is op zoek naar de beste manier om hybride te werken. De werk privé balans moet opnieuw ontdekt worden. We verwachten flexibiliteit van werkgevers. Werknemers hebben ruime keuze in een baan en daarom is het extra belangrijk om goed te luisteren naar hun behoeften en hier rekening mee te houden.

Remote werken wordt steeds populairder. Je ziet steeds vaker mensen tijdelijk vanuit een ander land werken. De een gaat een weekje naar Spanje op workation, de ander 2 maanden naar Bali. Zoveel mensen, zoveel wensen. Als leidinggevende, team lead of ondernemer de kunst om te achterhalen wat de behoefte is van je personeel. En vervolgens, hoe je daarop kunt anticiperen. Het verschilt per bedrijf enorm wat er wel en niet is toegestaan op gebied van remote werken. Steeds vaker gaan mensen op zoek naar een werkgever waarbij je vanuit het buitenland mag werken, zeker millennials en Gen Z. Als je dit flexibele beleid uitdraagt of zelfs promoot zou je zomaar een streepje voor kunnen hebben op de concurrent.

Workation afspraken maken

Lang niet alle bedrijven hebben een beleid rondom een workation en remote werken, laat staan op papier. Deze trend is nog volop in ontwikkeling en bedrijven zijn zoekende naar de juiste richtlijnen. Wel of geen beleid, afspraken maken over remote werken is belangrijk. Voor zowel de werkgever als de werknemer. Hiervoor kun je mondeling afspraken maken, maar je kunt ook randvoorwaarden op papier zetten. Daarmee voorkom je verkeerde verwachtingen, risico’s en eventuele problemen. Voor beide partijen is het van belang om onderstaanden punten te bespreken:

Reisperiode. Ga niet in een drukke periode, of als er cruciale face to face momenten zijn.
Reisduur. Hoe lang ga je weg? Bij lange termijn moet je bepalen hoe je de verbinding met je team of klanten gaat behouden.
Bestemming. Zorg dat je goed bereik hebt en liefst weinig tijdsverschil.
Connectiviteit. Werk altijd op beveiligde internetverbindingen en zorg dat je bereikbaar bent.
Goede werkplek. Zorg dat je rustig en verantwoord kunt werken. Bekijk vooraf fijne werkplekken op je bestemming.
Werkdagen en -uren. Hoe ziet je werkweek er uit? Neem je extra vrij of onbetaald verlof?
Contact. Zorg dat relaties en collega’s weten wanneer je bereikbaar bent.

Talent voor je winnen

Wil je talent aantrekken en de war for talent winnen dan kan het slim zijn om naar buiten te brengen dat jouw organisatie hierin een soepel beleid heeft en je op workation mag. Ga je nog een stapje verder dan biedt je zelfs bedrijfsworkations aan. Je gaat dan met (een deel van) je team werken vanaf een andere plek. Overdag is iedereen aan het werk in bijvoorbeeld een prachtige villa in Spanje, daarna ga je met elkaar leuke dingen doen. Onwijs goed voor de teambuilding en verbinding van je medewerkers.

Ondertussen is het een imago boost voor je bedrijf. Daarmee please je je huidige team en maak je jezelf ook een interessante werkgever voor nieuw talent. Als je dat dan ook nog eens om zet in goede content voor je recruitment marketing dan is het cirkeltje helemaal rond. Er zijn steeds meer bedrijven die remote werken omarmen of zelfs faciliteren. Zie jouw gekoesterde medewerkers maar is uit handen te houden van de concurrent.

Meer weten over remote werken en workations voor bedrijven? Check hier meer inspiratie.

300*252

Terug naar overzicht

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij op de hoogte blijven van acties, de laatste nieuwtjes en inspiratie over remote werken? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.