fbpx

De wereld als jouw nieuwe werkplek

Alieke Ingerman
7 maart 2023
4 minuten leestijd

Je ziet ze steeds vaker online voorbij komen: groepen collega’s die op een zonnige bestemming aan het werk zijn. De kick off van de week vindt plaats aan de tuintafel met mooi uitzicht, tussen de meetings door nemen ze een duik in het zwembad en ze sluiten de dag af met een barbecue. Ze zijn op workation en hebben een fijne werkplek in het zonnetje. 

Werken vanuit het buitenland

Steeds meer bedrijven verkennen de grenzen van vrijheid. Ze zijn flexibeler dan ooit in het bepalen van de werkplek. Niet alleen krijgen medewerkers vaak de eigen verantwoording over hun werkplek, maar ze overwegen of omarmen remote werken. Zo gaan collega’s bijvoorbeeld samen naar het buitenland. Dit geldt vaak voor een korte periode remote werken. Als je een flink aantal maanden naar het buitenland vertrekt, maakt dat de samenwerking met je collega’s en de verbinding met je team wat lastiger. 

Steeds meer bedrijven zien in dat productief werken overal kan plaatsvinden en dat de voorkeur voor een bepaalde werkplek heel persoonlijk is. Bij de één is dat thuis of op kantoor en een ander ziet zich af en toe wel in Spanje zitten met zijn of haar laptop. 

Vaak kiezen bedrijven bij workations voor een zonnige bestemming. Zeker in de koude Nederlandse winter is het erg aantrekkelijk om even wat warmere temperaturen op te zoeken. Europa heeft dan de voorkeur, omdat het tijdsverschil anders een uitdaging is in de samenwerking met collega’s en klanten. Maar ook zie je regelmatig een groep collega’s vanuit verre tropische oorden werken, zoals Bali en Curaçao. Ze zitten dan met elkaar in een comfortabele accommodatie, vaak een villa of mooi hotel. Hoe hun dag er dan bijvoorbeeld uit ziet? Ze staan vroeg op om te gaan surfen, kruipen daarna achter hun laptop om te werken en eindigen de dag met een drankje bij het zwembad. 

Teambuilding on steroids 

Zit je er wel op te wachten om je baas in zijn of haar zwemkleding te zien? Misschien niet. Maar ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat dat de reden is om niet mee te gaan op workation met het bedrijf. Een klant omschreef hun workation laatst als “teambuilding on steroids”. Dat vond ik wel mooi omschreven. Het is een unieke reis die je met elkaar maakt. Het werk ligt niet stil, je hebt echt de tijd voor elkaar en leert elkaar op een ander niveau kennen. Hierdoor wordt de band onderling enorm versterkt. 

Voor mensen met kinderen is de aantrekking van remote werken vaak wat minder, maar niets is onmogelijk. Het is misschien wel lastiger te regelen en kost het meer moeite om op workation te gaan, maar ook zij vinden een weekje van huis weg zijn soms fijn. Dat hoor ik vaak genoeg om mij heen. Even wat tijd voor zichzelf, focus op dat ene project of de kans om op te laden in een andere omgeving. 

Groeiende behoefte aan remote werken

Niet iedereen heeft de wens om remote te werken, maar de behoefte wordt wel steeds groter. Zeker millennials en Gen Z groeien op met vrijheid en willen inspraak in hun werkplek. Momenteel betreden zij een arbeidsmarkt vol met kansen. Er is een overvloed aan werk, dus zij hebben de luxe positie om een baan te kiezen die ze perfect vinden. Mag je ergens niet remote werken? Dan zou het zomaar kunnen dat ze verder zoeken. 

Naast teambuilding zijn er meer redenen om met elkaar op bedrijfsworkation te gaan. Het is niet alleen verbinding van je team, maar ook een mooie beloning voor het harde werken. Daarnaast is het een manier om jezelf als werkgever op de kaart te zetten. Reken maar dat je potentiële medewerkers aantrekt met een workation of remote werken als arbeidsvoorwaarde. Het is een slimme vorm van recruitment marketing. 

Nog niet alle werkgevers hebben het in de gaten, maar een bedrijfsworkation wordt steeds meer gezien als een investering in toekomstbestendig werkgeverschap. Het speelt in op de groeiende behoefte om zelf te kiezen waar en hoe je wilt werken.

Leestip: Moet ik een workation zelf betalen?

EN - 970x250

Terug naar overzicht