Workation inzetten voor employer branding

Alieke Ingerman
9 mei 2023
5 minuten leestijd

Wat hebben een workation en employer branding met elkaar te maken? Dat een workation meer is dan een leuk teamuitje hebben de meesten wel in de gaten, maar hoe je een bedrijfsworkation inzet als employer branding heeft niet iedereen door. Daarom leggen we dat in deze blog graag uit. Doe er je voordeel mee. 

Hoe ziet een workation er uit?

Voordat we je kunnen vertellen wat een workation je bedrijf oplevert is het belangrijk om eerst een goed beeld te hebben van een workation. Dat het een combinatie van werk en vakantie is hoeven we hopelijk niet uit te leggen, maar het algemene beeld van een workation verschilt nogal. De ene persoon gaat een week naar Spanje, de ander een paar maanden naar Bali. Er zijn verschillende vormen om remote te werken. Als je met je hele bedrijf gaat kun je ook kiezen hoe je dit wilt doen. Van een midweek in Nederland tot een maand in Curaçao. Zowel een persoon die alleen op workation gaat als remote werken met je hele bedrijf heeft invloed op je employer branding. 

Van workations worden ongetwijfeld beelden verspreid op social media en dat is nou precies wat bijdraagt aan de merkbeleving van jouw bedrijf.

Het remote werkbeleid van je bedrijf

Voorafgaand aan iedere workation gaat een gesprek over de mogelijkheden met je werkgever. Of je nou bij een MKB bedrijf werkt of een grote corporate, er zijn steeds meer bedrijven die hun remote werk beleid op papier hebben gezet. Niet gek ook dat er randvoorwaarden worden gesteld. Voor het verkrijgen van veel vrijheid en flexibiliteit gelden nou eenmaal bepaalde spelregels. Zo blijft het voor iedereen werkbaar. Zorg dat je als bedrijf duidelijk maakt aan je personeel wat er wel en niet kan en zorg als medewerker dat je op de hoogte bent van deze regels. 

Zelf zou ik ook altijd de ruimte bieden voor een persoonlijk gesprek, als om wat voor reden dan ook wensen afwijken van de opgestelde regels. In deze krappe arbeidsmarkt kun je het je als werkgever niet permitteren om de deur direct dicht te gooien. Voor je het weet kloppen ze dan bij de concurrent aan, waar wel alle vrijheid is om remote te werken.  

Wat is employer branding?

Employer branding is de manier waarop een bedrijf zich presenteert als werkgever en hoe het zich onderscheidt van andere werkgevers. Het gaat om de reputatie van een bedrijf als werkgever en de manier waarop het bedrijf zich positioneert in de arbeidsmarkt. Het is belangrijk om als bedrijf aantrekkelijk te zijn voor potentiële werknemers, omdat dit bijdraagt aan het aantrekken en behouden van talent. 

Hoe een workation bijdraagt aan employer branding 

Het beeld dat men heeft van jouw bedrijf wordt grotendeels gevormd door je mensen. Een workation kan op verschillende manieren bijdragen aan de employer branding van een bedrijf. Wij zetten ze graag op een rij:

  • Het biedt flexibiliteit en autonomie

Een workation biedt werknemers de mogelijkheid om flexibel te werken en geeft hen meer autonomie. Ze kunnen zelf bepalen wanneer ze werken en wanneer ze tijd vrij nemen om te ontspannen en te genieten van de nieuwe omgeving. Er is meer vrijheid in het bepalen van je werkplek. Dit leidt tot een hogere werknemerstevredenheid.

  • Het toont betrokkenheid bij werknemers

Een workation toont aan dat een bedrijf betrokken is bij de werknemers en hun welzijn. Zeggen dat werkgeluk prioriteit nummer 1 is is één ding, het waarmaken is wat anders. Het biedt werknemers de mogelijkheid om te ontspannen en te genieten van een andere omgeving, terwijl ze toch productief kunnen blijven. Dit kan leiden tot meer loyaliteit en een hogere mate van betrokkenheid bij het bedrijf.

  • Het versterkt de bedrijfscultuur

Een workation kan bijdragen aan het versterken van de bedrijfscultuur. Door samen te werken op een nieuwe locatie en leuke gezamenlijke activiteiten te doen buiten werktijd, kunnen werknemers elkaar beter leren kennen en kan de onderlinge samenwerking worden verbeterd. Je ervaart samen een uniek werkavontuur. Dit draagt bij aan een positieve werksfeer en teambuilding.

  • Aantrekken potentiële werknemers

Een workation maakt je bedrijf aantrekkelijker voor potentiële werknemers. Het laat zien dat het bedrijf openstaat voor nieuwe manieren van werken en dat het belang hecht aan de ontwikkeling en het welzijn van werknemers. Het is een manier van werken die past bij 2023 en de manier waarop we in de toekomst willen blijven werken. Dit kan bijdragen aan het aantrekken van talent en het behouden van bestaande werknemers.

Een workation kan dus flink bijdragen aan de employer branding van een bedrijf. Het biedt werknemers meer flexibiliteit en autonomie, toont betrokkenheid bij werknemers en versterkt de teambuilding. Het maakt je een fijne werkgever voor je huidige team en het maakt je bedrijf aantrekkelijker voor potentiële werknemers. 

Wil jij dit ook voor jou en je team en staat jouw bedrijf open voor een nieuwe manier van werken? Bekijk dan ons aanbod accommodaties.

EN - 970x250

Terug naar overzicht

X