Het gesprek met je werkgever over jouw workation

Alieke Ingerman
18 februari 2022
8 minuten leestijd

Het is lang niet voor alle banen mogelijk om te werken vanuit het buitenland. En lang niet elke werkgever zal hiermee akkoord gaan. Gelukkig ken ik wel voorbeelden van zowel grote corporates als MKB’ers die voorstander zijn van workations. Die bedrijven hechten veel waarde aan vrijheid en vertrouwen, waardoor werknemers de flexibiliteit hebben om te werken vanuit waar ze zelf willen. Mits je natuurlijk aan wat randvoorwaarden voldoet zoals goed internet, een goede werkplek, bereikbaar zijn en je werk goed doen. Maar dat is allemaal prima haalbaar.

Ontwikkeling in de arbeidsmarkt

Goed voor je personeel zorgen is niet nieuw. Bedrijven worden daarin steeds beter en ruimdenkender. Corona heeft het flexwerken enorm versneld. En dus ook de workation trend of het werken als digital nomad. Er is een tekort een werknemers. Daarom is het nog belangrijker wat je als werkgever te bieden hebt. De ruimte en vrijheid geven voor workations kan een bedrijf daarom aantrekkelijker maken. Natuurlijk moet het wel passen bij je organisatie en mogelijk zijn om op afstand te werken.

Omdat het nog zo nieuw is staat het niet zomaar op een website dat dit kan. Ook bij mijn werkgever Frankwatching is dat niet het geval. Een buitenstaander weet eigenlijk helemaal niet dat dit bij ons al jaren heel gebruikelijk is. Zonde, want ik weet wel zeker dat dit mensen aantrekt. Dus ga het gesprek aan met een werkgever als jij dit ook wil. Wie weet wat er mogelijk is of waar het gesprek toe leidt.

Het gesprek aangaan met je werkgever

Ik spreek regelmatig mensen die ‘onder de radar’ weg zijn, meestal omdat ze geen zin hebben in gedoe of scheve gezichten van collega’s. Zonde, want voor wederzijds vertrouwen is eerlijkheid wel een vereiste. Anderzijds snap ik iemand soms wel, want als het voor jouw functie toch niet uit waar maakt waar je werkt, dan wil je ook gewoon weg kunnen gaan. Laat duidelijk zijn dat ik geen voorstander ben van naar het buitenland vertrekken zonder daarover je werkgever te informeren. In sommige gevallen zou dit zelfs de nodige risico’s met zich meebrengen, als het bedrijfsbeleid niet aansluit bij jouw acties.

Dus ga het gesprek aan en geef aan wat jouw behoeften en wensen zijn. Leg uit waarom je dit graag wil. Bereid je goed voor en zorg dat je weet waar je aan moet denken bij een workation. Daarna kan je je manager of baas er meer over vertellen. Misschien weet diegene ook niet zo goed wat hij of zij zich erbij voor moet stellen. Uitleg over hetgeen je wil gaan doen is dan erg belangrijk om een goed beeld te geven van de situatie. Ik vertel je hieronder wat je voor dat gesprek kunt voorbereiden.

Tip #1 – Check de regels
Ga na of er al regels zijn voor werken vanuit het buitenland. Bij grote organisaties zal er een beleid zijn, wellicht zelfs op papier, over je werkplek. Bij MKB bedrijven is dit misschien minder concreet, maar juist goed om het gesprek aan te gaan over de mogelijkheden. Het bedrijf kan hierin een keuze maken om het wel of niet toe te staan.

Tip #2 – Bereid je voor en schrijf het op
Schrijf letterlijk op welke punten je wil bespreken. Het helpt mij altijd enorm om het op te schrijven, dan weet je zeker dat je niets vergeet te zeggen of vragen tijdens je gesprek. In the heat of the moment wil dat nog wel eens gebeuren. Bedenk voor jezelf waarom je dit wil, wat is jouw motivatie. Bij mij was dat enorm behoefte aan nieuwe prikkels en positieve energie.

Tip #3 – Bestemming en periode
Naast je motief moet je ook bespreken hoe lang je weg wil gaan, welke bestemming je heen wilt en waar je zal verblijven. Dat plan hoeft nog niet in kannen en kruiken te zijn, sterker nog, dat moet je zeker niet vooraf al boeken, maar je moet wel een plan hebben. Houdt rekening met tijdsverschil. Je collega’s zullen doorgaans van 9.00 – 17.00 uur werken, en om daar fatsoenlijk mee te communiceren zul je vooral tussen die tijden moeten werken, wel zo efficiënt. Ook is het niet erg handig als je weg wil in de drukste periode van het jaar, dan zit extra vrij nemen er bijvoorbeeld niet in. Of als je nodig bent op kantoor. Plan daar dus omheen.

Tip #4 – Je werkweek vormgeven
Hierboven gaf ik al aan dat je moet plannen wanneer je makkelijk weg kunt zijn. Daarnaast moet je bepalen hoe de balans tussen werken en vrij zal zijn. Ik neem vaak een extra dagje vrij als ik op workation ben, zodat ik net wat meer tijd heb om leuke dingen te doen. Of je kunt zoals ik zelfs een deel onbetaald verlof nemen. Overleg dit ook met je werkgever en collega’s. Maar in principe geldt dat natuurlijk altijd. Zo krijg je een goed beeld van je werkweek en kan je vervolgens je vrije tijd en activiteiten gaan inplannen.

Tip #5 – Je verblijf regelen
Tot slot moet je je verblijf regelen. Niet heel veel anders dan je vakantieverblijf, maar er zijn wel een paar dingen om rekening mee te houden als je vanuit het buitenland gaat werken. Goede wifi is tegenwoordig vrijwel overal, maar check in recensies of het inderdaad goede kwaliteit is. Comments als ‘de wifi viel regelmatig weg’ zijn een rode vlag! Daarnaast boek ik altijd graag een appartement of hostel met een fijne werktafel. Dan hoef ik niet altijd naar flex-werkplekken. Alhoewel dat ook heel leuk is. Tot slot, ik weet niet of het nodig is om te zeggen dat je niet in de bushbush moet gaan zitten? Iets met überhaupt geen wifi en bereik, leuk als vakantie, maar niet als workation.

Toestemming vragen op je werk

Eerlijk is eerlijk, toen ik ging vragen of ik 3 (!) maanden vanuit Spanje mocht werken was ik best nerveus. Eigenlijk gek, want ik wist al dat anderen ook langere tijd of zelfs permanent vanuit het buitenland werkte. Maar toch. Het is iets nieuws en daarom toch altijd even spannend. Maar die spanning was nergens voor nodig, het was een heel fijn gesprek en alles was prima.

Ik gaf direct aan dat ik had nagedacht over de randvoorwaarden zoals de werkplek en bereikbaarheid, dat hielp wel.

Ik kreeg zelfs de ruimte om tijdelijk minder te gaan werken, wat ik graag wilde. Daardoor werk ik nu 3 dagen. Ik kan je vertellen dat ik daar intens blij mee ben, 4 dagen in de week om Spanje te ontdekken. Leuke dingen doen, lekker een dagje naar het strand. Ik ben echt een mazzelaar!

Zo ziet mijn workation-werkweek eruit

Ik ben eventmanager bij Frankwatching, een marketingplatform. Bij een event moet ik op de locatie in Utrecht zijn, maar daar omheen heb ik alle vrijheid. Meestal zijn mijn workations ongeveer een week. Ik kies dan vaak voor 1 stad, anders ben ik te veel tijd kwijt met de heen- en terugreis en ik vind het lekker om ergens de tijd te nemen. Die reisdagen zijn vaak in het weekend. Overdag werk ik, doorgaans vrijwel tussen 9.00 – 17.00 uur. Dat hoeft niet per se, maar ik vind de structuur die dat mij geeft wel fijn. Daarnaast heb ik ook redelijk veel online meetings met collega’s, en de meeste werken tussen die tijden. Ik zie het als een voorrecht om te kunnen werken vanuit het buitenland, dus wil daar vooral niemand anders mee tot ‘last’ zijn met meetings op onhandige tijden.

Tijdens de lunchpauze maak ik vaak een wandeling, wat nu in Spanje vrijwel altijd lekker in het zonnetje is. Zo zie je gelijk wat van je omgeving. Aan het einde van de dag gaat de laptop dicht en ga ik de stad in of naar de zonsondergang op het strand.

Na 5 minuten ben je al vergeten dat je die dag gewerkt hebt.

Misschien vraag je je af of het niet te verleidelijk is om volledig op te gaan in de vakantiesfeer en de balans met werk uit het oog te verliezen. Ja en nee. Ja die verleiding is er, nee mijn verantwoordelijkheidsgevoel is te groot om te kunnen verzaken. Ik wil mezelf in de spiegel aan kunnen kijken. En daarnaast ligt er ook gewoon werk op de stapel dat uitgevoerd moet worden.

Tip: weet je werkgever nog weinig af van workations? Stuur dan deze blog of mijn eerdere artikel op frankwatching.com door >

https://www.frankwatching.com/archive/2021/12/03/werken-vanuit-buitenland/

Wil je ervaringen lezen van anderen? Lees hier een andere blog: Werken vanuit een boomhut op workation

Terug naar overzicht

X