Soloreizen boost je zelfvertrouwen

Alieke Ingerman
20 mei 2024
5 minuten leestijd

Heb je ooit gedacht aan soloreizen, maar maakt het je eigenlijk een beetje nerveus om de sprong te wagen? Begrijpelijk! De eerste keer dat je alleen op reis gaat kan best spannend zijn, maar geloof me, het is absoluut de moeite waard. Ik ging inmiddels 8 jaar geleden voor het eerst alleen op reis en vond het fantastisch! Hier zijn een paar redenen waarom soloreizen een enorme boost kan geven aan je zelfvertrouwen.

1. De vrijheid om alles zelf te bepalen

Wanneer je alleen reist, ben jij de enige die verantwoordelijk is voor het plannen, navigeren en oplossen van eventuele problemen die op je pad komen. Het klinkt misschien een beetje overweldigend, maar het geeft je een ongelofelijk gevoel van voldoening als je merkt dat je het allemaal zelf kunt. Elke uitdaging die je overwint, hoe klein ook, boost je zelfvertrouwen. Of je nou bewust kiest om je partner of vrienden thuis te laten of misschien niemand hebt om mee op reis te gaan. Ga er voor. Ik heb beide situaties meegemaakt en ik beide gevallen geweldige reizen gehad.

2. Je leert jezelf beter kennen

Als je alleen reist, heb je alle tijd en ruimte om na te denken over wie je bent en wat je echt wilt. Zonder de invloed van anderen, kun je keuzes maken die echt bij jou passen. Misschien ontdek je wel een nieuwe hobby, een verborgen talent, of simpelweg dat je meer van jezelf houdt dan je dacht. Deze zelfontdekking draagt enorm bij aan je zelfvertrouwen.

alieke drinkt een cocktail in Portugal algarve portugal rotsen en zee

3. Je ontmoet nieuwe mensen

Soloreizen betekent niet dat je de hele tijd alleen bent. Integendeel, je zult waarschijnlijk meer mensen ontmoeten dan wanneer je met vrienden reist. Omdat je alleen bent, ben je sneller geneigd om contact te maken met locals en andere reizigers. Deze interacties zijn niet alleen leuk en verrijkend, maar laten je ook zien hoe sociaal en benaderbaar je eigenlijk bent.

Tijdens al mijn soloreizen heb ik zulke leuke mensen ontmoet. Elke keer weer. Tijdens een groepsreis of als ik echt helemaal in m’n uppie op reis ging. Je kunt er voor kiezen om lekker je eigen ding te doen, maar maakt ook heel snel contact met andere mensen als je daar voor open staat. Als je die behoefte hebt dan zul je merken dat je echt snel vrienden maakt. Ik heb er zelfs hechte vriendschappen aan over gehouden.

Benieuwd wat voor mensen er mee gaan op groepsworkation? Hierover schreef oud-deelnemer Danielle een leuke blog voor workingremotely.nl.

4. Stap uit je comfortzone

Alles wat nieuw en onbekend is, helpt je om je comfortzone te vergroten. Of het nu gaat om het proberen van een nieuwe keuken, het leren van een paar woorden in een vreemde taal, of simpelweg het navigeren door een onbekende stad. Elke nieuwe ervaring maakt je sterker en zelfverzekerder.

Waar je ook heen gaat, een nieuwe omgeving doet iets met je. Ga je voor het eerst soloreizen? Kies dan voor een bestemming binnen Europa, dan is het cultuurverschil wellicht net wat minder groot. Of het temperatuurverschil wat minder extreem. Ook heb je wat minder reistijd en als je gaat werken vanaf je nieuwe bestemming heb je geen of weinig tijdsverschil.

paelle workshop in Spanje alieke op een rots in de natuur in Spanje

Ben je al bekend met een coliving? Dit is een accommodatie waar mensen die remote werken samen wonen. Dit kan een villa in de natuur of appartementencomplex in de stad zijn bijvoorbeeld. Je hebt wel je eigen slaapplekje, maar kunt ook vrienden maken in de algemene ruimtes als je daar zin in hebt. Hier lees je de ervaringen van Danique in een coliving.

5. Je leert om op jezelf te vertrouwen

Tijdens het soloreizen leer je om op je eigen oordeel en instincten te vertrouwen. Je hebt niemand anders om op terug te vallen, dus je moet beslissingen nemen en erop vertrouwen dat ze de juiste zijn. Deze zelfstandigheid en het vertrouwen dat je hierin ontwikkelt, groei je van als persoon.

Ik heb altijd geleerd dat angst je slechtste raadgever is. Iets spannend vinden is niet erg, maar je er door tegen laten houden is echt zonde. Wie weet wat voor moois je dan allemaal mis loopt. Ik had mijn solo reis ervaringen voor geen goud willen missen.

6. Ervaar de ultieme vrijheid

Wanneer je alleen reist, kun je precies doen wat je wilt, wanneer je wilt. Hoe fijn is dat. Deze vrijheid is niet alleen enorm verfrissend, maar het geeft je ook een gevoel van controle over je eigen leven. Het besef dat je in staat bent om je eigen avonturen te creëren en ervan te genieten, is een enorme boost voor je zelfvertrouwen.

alieke doet een high five met op de achtergrond de zee laptop op een strandje

Dus, waar wacht je nog op? Pak je rugzak, boek dat ticket en ga op avontuur. Neem je laptop mee als je lekker remote wilt werken en zoek een fijne plek om te werken. Soloreizen is een van de beste cadeaus die je jezelf kunt geven. Het zal je niet alleen onvergetelijke herinneringen opleveren, maar ook een versterkt gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen dat je de rest van je leven met je meedraagt. Je zult onvergetelijke ervaringen opdoen die niemand je meer afpakt!

Wil je solo op remote werkavontuur maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Dan help ik je graag. Mijn jarenlange ervaringen met soloreizen op verschillende plekken in de wereld en organisatie van vele workations heb ik omgezet in een online cursus. Deze online cursus Remote Ready neemt jouw stap voor stap mee in de juiste voorbereidingen en helpt je letterlijk en figuurlijk op weg!

Terug naar overzicht

X