Waarom Danique graag naar (Spaanse) colivings gaat

Danique de Rooij
22 juli 2023
7 minuten leestijd

Hierbij weer een nieuw workation avontuur van een van onze volgers: Danique. Danique is oud collega van Alieke bij Frankwatching. Sterker nog, toen Alieke met haar eerste workation artikel in het AD verscheen, solliciteerde Danique direct bij Frankwatching. Met succes! Het schepte meteen een band, beide in de dertig, in het marketing vak, reislustig, single en zin in avontuur. Na flink wat reizen vinden we allebei dat colivings de beste plekken zijn voor solo reizigers, in deze blog lees je wat het is en waar Danique in Spanje heen ging.

Toen de C-periode begon, genoot ik in eerste instantie van het gemak van werken vanuit huis. Geen reistijd, geen kantoorherrie, alleen rust en focus op mijn werk. Maar na een tijdje wilde ik meer dan alleen de muren van mijn appartement. Ik wilde eruit, ik wilde onder de mensen zijn, ik wilde geprikkeld worden.

Op vrijdagmiddag begon ik te werken in cafés en restaurants in mijn omgeving. Nee, niet in de bediening. Gewoon als marketeer, aan een tafeltje, met mijn laptop en een latte. Wat was dit fijn! Tijdens een citytrip naar Valencia, kwam ik op het idee om mijn kleinschalige manier van remote werken naar the next step te brengen. En zo ging ik vorig jaar voor vijf maanden op workation naar Viva España!

De zoektocht naar het perfecte workation verblijf

Ik startte in Las Palmas, de hoofdstad van Gran Canaria. Voordat ik mij settelde in het knusse appartement dat ik via Airbnb had gevonden, verbleef ik eerst een aantal nachten in een hostel. Dat leek mij de perfecte manier om mensen te leren kennen voor de rest van mijn verblijf. De eerste paar dagen waren geweldig! Het was weekend en ik trok er samen met de andere reizigers op uit om het eiland te verkennen. Maar op maandag werd duidelijk dat ik als enige een ander type reiziger was: geen vakantieganger zoals de rest, maar een digital nomad.

Dus toen de rest naar het strand ging, bleef ik alleen in het hostel om te werken. Dat was best even moeilijk, zal ik eerlijk bekennen.

De rust en ruimte in mijn eigen appartement beviel goed. Niet te geloven dat ik hier echt was, niet te geloven dat ik dit echt deed! Voor de mensen die ik in het hostel had leren kennen zat de vakantie erop en dus moest ik een nieuw plan bedenken om mensen te leren kennen. Via Facebook kwam ik in contact met de Franse Anais die ook in Las Palmas werkte en we ontmoetten elkaar dezelfde dag nog na werktijd. Vanaf dat moment gingen we er regelmatig samen op uit. We bezochten de weekendmarkten met lokale lekkernijen, maakten uitstapjes naar de kleinere dorpjes, sloofden ons uit tijdens de pubquizzen voor digital nomads en genoten van salsafeestjes tot in de vroege uurtjes. In Las Palmas geen tekort aan activiteiten!

Tijdens mijn verblijf in het hostel en in mijn eigen appartement, leefde ik helemaal op. De nieuwe prikkels waar ik zo naar verlangde in Nederland, waren hier meer dan genoeg. Ik werd keer op keer gedwongen uit mijn comfortzone te gaan en het is waar wat ze zeggen: that’s where the magic happens! Ik voelde mij met de dag creatiever, energieker en zelfverzekerder. In mijn zoektocht naar een volgende verblijfplaats, stuitte ik op het begrip ‘coliving’. Wie had gedacht dat dat de grootste ontdekking van mijn workation-avontuur zou worden?

De grootste voordelen van verblijven in colivings

Een coliving is als een hostel voor volwassenen. Ten minste, dat is hoe ik het altijd omschrijf. Het is een plek waar je een kamer kan huren en die plek deel je met andere mensen die ook kiezen voor de combinatie van reizen én werken. Maar het gaat verder dan dat! Een coliving heeft namelijk als doel om een community te bouwen.

Aangezien colivings vooral gericht zijn op locatieonafhankelijke freelancers en digital nomads, bieden ze vaak goede werkfaciliteiten. Snelle wifi, verhuur van losse computerschermen, aparte werk- en vergaderruimtes. Maar wat maakte nu echt dat dit het perfecte verblijf voor mij was?

  • Ik heb op een makkelijke manier veel nieuwe mensen leren kennen, vanuit alle uithoeken van de wereld. Iedereen had een eigen verhaal en een ander doel, maar de behoefte aan vrijheid en de passie voor reizen was voor iedereen gelijk. Ik heb de sfeer in colivings altijd als heel open ervaren en ondanks dat ik ver van huis was, zorgde dit voor een gevoel van verbondenheid. Ik heb er zelfs hele waardevolle vriendschappen aan overgehouden!
  • De mensen met wie ik samenwoonde hebben niet alleen bijgedragen aan mijn persoonlijk groei, maar ook aan mijn professionele groei. Zo wisselden we kennis en ideeën uit over het starten van een eigen bedrijf, het bouwen van een website, het opzetten van campagnes en het SEO-proof maken van je teksten. Of nog leuker: sommige bewoners werkten samen aan een project!
  • In tegenstelling tot mijn ervaring in het hostel, hadden de meeste bewoners in de coliving hetzelfde dagritme als ik. Overdag richtten we ons op de werkzaamheden die gedaan moesten worden, en na het werk genoten we samen van ontspanning en plezier. Dit zorgde ervoor dat ik nooit het gevoel had iets te missen. De perfecte balans tussen werk en vrije tijd dus.
  • Er werden na werktijd en in het weekend meer dan genoeg activiteiten georganiseerd, dus ik hoefde mij nooit te vervelen. Van een bezoek aan een bananenplantage tot een een flinke wandeling door de bergen. Van kanoën op zee tot een wijnproeverij in de kelder van de coliving. No stress, er werd absoluut niet van mij verwacht dat ik aan alles mee deed. Soms besloot ik ook een middagje met mijn boek in de hangmat te chillen of ik trok er zelf op uit.
  • Doordat ik telkens een maand in een coliving verbleef, kon ik echt een band opbouwen met de plaats en de lokale bevolking. Ik kreeg een inkijkje in het dagelijks leven, de gewoontes en de tradities. De cassiere bij de supermarkt leerde mij mijn eerste nieuwe Spaanse woordjes: bolsa (tasje) en con tarjeta (met pinpas). En vooral belangrijk: ik wist de beste restaurants en feestjes te vinden!

Drie coliving die je écht moet bezoeken

Heb ik je interesse gewekt? Dan kan ik je uit eigen ervaring deze drie colivings aanbevelen.

  1. Cactus Coliving bevindt zich in het zuiden van Tenerife, in het kleine en rustige dorpje Valle de San Lorenzo. Het oude familiehuis, dat ooit een gofio-molen was, is zo groot dat je er kan verdwalen. Bekijk vanaf het dakterras de zonsopgang, sluit je aan bij de dagelijkse yogasessie of doe mee met de barraquito-workshop. Eigenaresse Maria en haar hond Bartolo laten je graag de verborgen plekken van ‘haar eiland’ zien. Wil je iets meer reuring? Pak dan de leenauto of bus richting het strand!
  2. Nine Coliving is net als Cactus Coliving gevestigd op Tenerife, maar dan in het noordelijk gelegen plaatsje La Orotava. Het is een prachtig en groot pand uit 1852, met uitzicht op zee en de vulkaan El Teide! Het is 10 minuten rijden naar het strand en er zijn verschillende surfspots in de buurt. Leuk weetje: eigenaresse Anne is Nederlands!
  3. Sun and Co is gelegen in Javea, op een uurtje rijden van Valencia. Het huis en de tuin zijn wat kleiner, maar de locatie is perfect! Midden in het historische oude stadsdeel met veel gezelligheid en goede restaurantjes. Wandel in zo’n dertig minuten naar het strand of pak de fiets en geniet van de route door de sinaasappelvelden.

Na mijn zoektocht langs verschillende verblijfplaatsen, kan ik met 100% zekerheid zeggen dat colivings mijn absolute voorkeur hebben. De ervaring van samen wonen en werken met gelijkgestemden heeft mijn leven op alle vlakken verrijkt!

300*252

Terug naar overzicht

X