Mag jij van jouw werkgever remote werken?

Alieke Ingerman
10 januari 2023
4 minuten leestijd

Overal wordt personeel gezocht en toch kunnen vraag en aanbod elkaar niet altijd even goed vinden. Bij Working Remotely krijgen we regelmatig de vraag of we iemand kunnen helpen bij het vinden van een nieuwe baan, waarbij ze remote mogen werken. Gek genoeg is het lastig om werkgevers te vinden die je deze vrijheid bieden. Of ze zijn online niet zichtbaar. Hierover ging ik in gesprek met recruiter Maarten Leeuwis.

Een aantal weken geleden hebben we een poll geplaatst op LinkedIn om te achterhalen in hoeverre remote werken mogelijk is bij werk- of opdrachtgevers. Wij vroegen: ‘’Mag jij van jouw werkgever remote werken?’’

  • Nee – 26%
  • Nog niet, wordt over gesproken – 5%
  • Ja, maximaal X weken per jaar – 19%
  • Ja, ik heb volledige vrijheid – 50%

Men krijgt veel vrijheid

Er deden 376 professionals mee aan de poll. Wat direct opvalt is het hoge aantal mensen wat volledige vrijheid heeft. Goed nieuws, zou je zeggen. Maar toch is dat niet wat Maarten en ik in het werkveld ervaren.

De eerste conclusie die Maarten na het zien van de antwoorden in de poll kon stellen was dat het niet anders kon dan dat de vraag verkeerd was begrepen. Want het grote deel (50%) van de stemmers gaf aan volledige vrijheid te hebben in de keuze om remote te werken, wat hij zelf als bemiddelaar totaal niet ervaart. Daarbij werken deze stemmers bij bedrijven waarvan hij weet dat dit totaal niet het geval is.

Fact check

Daarom nam hij een steekproef onder deze stemmers waarbij hij twijfelde of ze daadwerkelijk die volledige vrijheid hebben. Hij vroeg nogmaals in een privé bericht of ze echt van hun werkgever in het buitenland mogen werken wanneer ze willen. Hier een greep uit de reacties:
– ‘’Ik heb dat ingevuld omdat ik vrijheid belangrijk vind en het lijkt mij ideaal om alle vrijheid daarin te krijgen. Heb ik op het moment niet, maar ik wil in de toekomst toch wat meer de ruimte daarvoor krijgen.’’
– ‘’Nee dit mag niet. Praktisch gezien zou het kunnen, denk alleen niet dat het uiteindelijk niet past bij de filosofie van het bedrijf.’’
– ‘’Ow bedoelde je het zo, ik bedoelde dat ik ook thuis kan werken wanneer ik wil.’’

Volgens de steekproef, blijken een paar dingen. Namelijk, mensen kennen het verschil tussen hybride werken en remote werken niet, of ze zouden het wel willen en antwoorden daarom zo. Daarnaast blijkt ook uit de antwoorden dat ZZP’ers, zichzelf als de opdrachtgever zien maar dat ze tijdens een opdracht zeker niet in alle gevallen 100% remote kunnen en mogen werken.

Binnen de vrijheid stemmers zit ook daadwerkelijk een grote groep die de volledige vrijheid heeft, een aantal die bij een opdrachtgever als ZZP’er een opdracht volledig remote uitvoert, of werknemers die dit vanuit loondienst kunnen doen. Dat is goed nieuws.

Lang niet iedereen krijgt vrijheid

Je ziet ook dat 25 % niet remote mag werken. Dat is best een fors aantal. Natuurlijk is de eerste vraag of iemand dat zelf wel wil, want niet iedereen heeft deze behoefte. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Maarten zelf, die vooral wil genieten van vakantie als hij naar het buitenland gaat.

Er is een grote kans dat remote werken niet is toegestaan omdat een bedrijf het een risico vindt. Niet alleen om de verbinding onderling te behouden en goed samen te werken, maar er zijn ook praktische bezwaren zoals een veilige verbinding. Wat overigens niet wil zeggen dat dingen onmogelijk zijn, maar een bedrijf moet ervoor openstaan om de mogelijkheden te onderzoeken. Het zou te makkelijk zijn om de deur dicht te gooien, terwijl er behoefte is onder de professionals, zeker millennials en Gen Z.

De kansen van remote werken

Alieke is het tegenovergestelde. Zij werkt al jaren regelmatig remote en vindt het geweldig. Door haar workation bedrijf spreekt ze dagelijks werkgevers en werknemers die wel remote willen werken. Je merkt dat men zoekende is naar de mogelijkheden. Remote werken biedt veel kansen, zoals nieuwe energie opdoen, een unieke ervaring en flexibiliteit. Logischerwijs zijn er ook uitdagingen, zoals productief werken en een goede werkplek.

Aan ieder bedrijf en ieder persoon de keuze hoe je remote werken invult.

Alleen zou het erg jammer zijn om als bedrijf geen gebruik te maken van de kansen en voordelen die remote werken biedt voor de mensen die hier wel behoefte aan hebben.

Terug naar overzicht

X