Gratis op workation door huis(dieren)oppas

Vere Maagdenberg
24 juni 2024
6 minuten leestijd

Mijn naam is Vere en ik ben freelance creatief en werkzaam als fotograaf, content maker en freelance marketeer. Doordat ik een eigen bedrijf heb (Studio Zoi), ben ik flexibel waar ik werk. Op 7 oktober 2022 had ik mijn koffers gepakt, mijn kamer onderverhuurd en was ik klaar voor een nieuw avontuur. Ik ging op reis om op een huis te passen! De edit van foto’s is ideaal om mee te nemen naar een huizenoppas-adres. Tijdens sommige zits ben ik overdag naar locaties gegaan voor een opdracht. Maar dit kan niet met alle dieren. Als ik mijn werk goed plan, kan ik het af en toe heel goed combineren!

kat zit aan tafel Vere met hond op schoot op de bank

Huizenoppas in Spanje

Voor het eerste adres mocht ik het vliegtuig pakken. Dit adres had ik mezelf cadeau gedaan, want een weekje vakantie had ik wel nodig. Ik vertrok naar Spanje, voor mijn eerste ‘house sit’ van twee weken. 40 km ten noorden van Valencia kwam ik terecht in het huis van een Schots stel wat regelmatig terugging naar Schotland. Het is langgeleden dat ik zo remote zat. Ik denk dat de eerste buren zeker 1 kilometer verderop pas woonden.

Twee honden, 3 katten en 3 geiten hielden mij gezelschap. Je paste eigenlijk niet op het huis, maar op de dieren die niet met hun baasjes meekunnen. Ik vond het heerlijk om zo remote, 7 km van het dorp af, te verblijven. In het begin was ik in mijn eentje, later kwam mijn vriend ook. Vanuit hier kon ik werken, relaxen, met de dieren knuffelen en af en toe de omgeving verkennen. En het kost je op deze manier helemaal niks.

Ik houd heel erg veel van dieren. Eigenlijk zou ik graag een hond willen hebben, maar op dit moment is mijn leven daar te chaotisch voor. Door op huizen te passen heb ik toch af en toe huisdieren en ben ik in andere omgevingen. En het geeft ook unieke kansen om op andere dieren te passen.

Bij een huis in de buurt van Doetinchem paste ik op 3 paarden en bij een andere in Tiel op twee varkens: Conchita en Kevin. Zo leuk!

varken in de woonkamer natuur in Nederland met blauwe lucht

Wat is huizenoppassen?

Ik ben op huizen gaan passen, omdat ik graag op andere plekken wilde wonen. Het is een perfecte manier om er even tussen uit te gaan en in een andere omgeving te werken. Verschillende platformen bieden de mogelijkheid om in contact te komen met huiseigenaren en hun huisdieren. Door op hun huisdieren te passen, kan je gratis verblijven in het huis. Het is ruilhandel. Sommige mensen geven je een onkostenvergoeding. Ik ben hier echter nooit vanuit gegaan.

Hoe kan jij op huizen gaan passen?

Heb je nog nooit op dieren gepast, begin dan klein. Bijvoorbeeld een huis met katten of konijnen. Honden kunnen best al een uitdaging zijn. Zeker bepaalde rassen. In Nederland heb ik op een flatcoated retriever gepast. Dit is bijna een kleine pony. Super lief, maar achteraf eigenlijk een tandje te sterk voor mij. Verdiep je in het ras en stel vragen aan de eigenaar: Wat is normaal gedrag van jouw huisdier en wat is juist abnormaal gedrag van jouw huisdier? Die vragen hielpen mij om een fijnere zit te hebben.

In Den Bosch paste ik op Franky & Charly. Charly heeft helaas last van epilepsie en moest twee keer per dag medicatie. In de week dat ik er was ging het heel goed met Charlie en vond het een heerlijke zit! Maar je moet je wel zeker voelen om voor dieren met een ‘gebruiksaanwijzing’ te zorgen. Denk hier dus wel vooraf goed over na.

Vere bij de paarden in Spanje strandstoelen bij het zwembad

Wat je kan verwachten als huizenoppas

De meeste huiseigenaren zorgen ervoor dat je een uitleg over hun huis krijgt, voor zover dat nodig is. Hoe werkt de verwarming, wanneer kunnen de containers naar buiten, etc. Dat is wel praktisch. Afhankelijk van of er dieren zijn en het aantal huisdieren heb je meer of minder vrijheid om de stad of de omgeving te ontdekken. Als er huisdieren zijn vind ik dat ideaal om te combineren met remote werken. Dan kan je heerlijk tussen je werkzaamheden door gaan wandelen of voor de huisdieren zorgen. Een fijne afwisseling tijdens je werkdag. Eigenaren vinden het heel fijn als je ook af en toe een update stuurt hoe het met jou en de dieren gaat.

Ben jij geschikt als huisdier-oppas?

 1. Als eerste moet je huisdieren heel leuk vinden. Ik ben niet op zoek gegaan naar platforms waar je op een huis kan passen zonder dieren, omdat ik graag dieren wilde. Maar er zijn vast ook platforms waar je alleen op een huis past en niet per se ook op dieren hoeft te passen.
 2. Je heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je krijgt tenslotte de verantwoording over iemands huis en de huisdieren.
 3. Mocht je graag op een wat meer afgelegen locatie willen oppassen, dan kan een auto handig zijn. Zeker als je meer in de buitengebieden wil verblijven. Voor als je boodschappen moet doen. In Spanje mocht ik gebruik maken van hun tweede auto. Dit is luxe en is zeker niet aan de orde bij elk huis. Gebruik maken van een fiets kan vaak wel!

spelen met de honden in spanje honden en katten liggen buiten in Spanje

Verschillende plekken waar ik ben geweest in mijn huisjaar op huizen passen:

 • Valencia (Spanje)
 • Tiel (Nederland)
 • Rhoon (Nederland)
 • Amsterdam (Nederland)
 • Eindhoven (Nederland)
 • Doetinchem (Nederland)

Platforms voor huizenoppas

Je hebt vele wereldwijde platforms hiervoor, waarbij je in verschillende landen op de huisdieren en het huis kan passen. Ik heb zelf ervaring met de eerste twee:

 • www.trustedhousesitters.com (Soort Airbnb platform. Je kan wereldwijd op huizenpassen. Je betaalt voor een jaaraccount vanaf €119. Let op! Dit wordt jaarlijks automatisch verlengd)
 • www.huizenoppassite.nl (Veel gebruik om in Nederland op huizen te passen.)
 • www.huisoppas.nl (Hiervoor moet je je aanmelden en kennismaken met de eigenaren van het platform, wat ik heb gedaan. Echter is hier nooit een oppasadresjes uitgekomen.)
 • www.huisdierenoppas.nl

Heb je een vraag hierover? Zoek me dan op op Instagram @verezoimaagdenberg

hond staat voor het raam te kijken wandelen op het strand met de hond

Benieuwd naar andere manieren om gratis om workation te kunnen? Die mogelijkheden zijn er! Denk bijvoorbeeld aan huizenruil of werken op een andere bestemmingen. Je leest hier allerlei verschillende opties om gratis remote te kunnen werken.

Terug naar overzicht

X