Zijn je vakantiedagen op? Zo kun je toch op reis

Alieke Ingerman
17 juni 2024
4 minuten leestijd

Heb jij al jouw vakantiedagen van 2024 al opgemaakt? Dan baal je er vast enorm van dat je niet meer weg kunt omdat je vrije dagen op zijn. Maar dat hoeft niet! Want er is een manier om op reis te kunnen, zonder dat het je vakantiedagen kost. Of nog even te genieten van een andere bestemming en niet gelijk in de sleur terug te vallen. De oplossing is: een workation! Een werkvakantie waarbij je je laptop mee neemt op reis en eventjes vanaf een andere plek werkt. Hoe dat precies zit, vertel ik je in deze blog.

Wat is een workation eigenlijk?

Een workation combineert werk en vakantie, waarbij je jouw normale werkzaamheden uitvoert vanaf een andere locatie dan je gebruikelijke kantoor. Het kan variëren van een paar dagen tot enkele weken, afhankelijk van je voorkeur en werkverplichtingen. Het biedt de mogelijkheid om nieuwe plekken te verkennen, terwijl je toch gewoon je werk doet.

Niet genoeg vakantiedagen

Veel mensen in loondienst geven aan te weinig vakantiedagen te hebben. Toen ik zelf nog voor een baas werkte vond ik dat ook. Gemiddeld hebben we in Nederland 25 vrije dagen in 2024. De meeste vrije dagen gaan op aan de zomervakantie. Veel mensen kiezen ervoor om in die periode 3 weken weg te gaan. Dan kom je echt even los van je werk en is het tijd om te genieten. Eindelijk even wat tijd voor je gezin, een verre reis maken of simpelweg even ontspannen. Maar daarmee houd je de rest van het jaar weinig vrije dagen meer over.

koffie op het terras in de zon villa met zwembad in Portugal

Niet lang vrij kunnen nemen

Een andere uitdaging is dat je soms maar maximaal 2 weken gemist kan worden. Zowel in loondienst als voor freelancers is dit een probleem. Misschien heb je grote verantwoordelijkheden op je werk waardoor je niet lang weg kunt of zijn er geen collega’s die je over kunnen nemen. Of run je je eigen bedrijf en ligt het werk anders te lang stil. Er kunnen tal van redenen zijn waarom je niet lang weg kunt. Daarentegen zijn er ook creatieve oplossingen voor dit probleem te vinden.

Op zoek naar inspiratie voor een toffe locatie? Bekijk dan hier de 10 inspirerende workation bestemmingen.

Een creatieve oplossing: een workation

Zijn je vakantiedagen op? Of kun je niet langer vrij nemen i.v.m. drukte of verantwoordelijkheden? Dan is een workation de oplossing! Denk er eens aan om een weekje remote werken vast te plakken aan je vakantie bijvoorbeeld. De voordelen:

  • Rustig inkomen
  • Langer genieten van je mooie plek
  • Heb je meer tijd om tot rust te komen en op te laden
  • Je laat een kleinere ecologische footprint achter omdat je er toch al bent (beter voor de planeet)

Je maakt mij niet wijs dat dit geen optie is. We hebben 2 jaar volledig online gewerkt, dat weekje remote werken kan echt wel. Met slechts een klein beetje flexibiliteit vanuit werkgevers en opdrachtgevers, kun je veel mensen heel erg blij maken!

landschap in indonesie werken buiten in het zonnetje op de laptop

Tips voor een succesvolle werkvakantie

  1. Werkomgeving: Zorg voor een comfortabele werkplek met een goede internetverbinding. Coworking spaces zijn vaak een goede optie als je geen toegang hebt tot een kantoor of als je de voorkeur geeft aan een professionele omgeving.
  2. Planning: Maak een planning die zowel je werkverplichtingen als je vakantie-activiteiten omvat. Zo voorkom je stress en kun je beide goed combineren.
  3. Communicatie: Houd je collega’s en werkrelaties op de hoogte van je werkschema en beschikbaarheid. Duidelijke communicatie is essentieel om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt terwijl je weg bent.

Voordelen van een workation

Een workation biedt niet alleen de mogelijkheid om te reizen zonder vakantiedagen te gebruiken, maar het kan ook je productiviteit verhogen en je creativiteit stimuleren door een nieuwe omgeving. Je krijgt de kans om nieuwe culturen te ervaren, mensen te ontmoeten en je horizon te verbreden, allemaal terwijl je nog steeds professioneel actief blijft.

kinderen spelen in het water bij een bootje tafel met laptop en kopje koffie

Lijkt het je leuk om een keer op deze manier vanaf een andere plek te werken, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Bekijk dan de online cursus Remote Ready, waarin ik je stap voor stap meeneem in de voorbereiding van een remote werkavontuur. Je leert alles over de benodigde skills om remote te werken, toffe bestemmingen, tips voor productief werken op afstand en de juridische spelregels.

Conclusie
Een workation is een geweldige manier om te genieten van reizen en nieuwe ervaringen, zelfs als je geen vakantiedagen meer hebt of geen vrij kunt nemen. Met een beetje planning en flexibiliteit in je werkuren, kun je een workation plannen die zowel ontspannen als productief is. Dus waar wacht je nog op? Kies je bestemming, pak je laptop in en maak je klaar voor een unieke werkervaring!

Terug naar overzicht

X