Is remote werken met tijdsverschil handig?

Alieke Ingerman
20 februari 2023
6 minuten leestijd

Steeds meer mensen nemen de stap om remote te werken in het buitenland. Je zult vast denken hoe meer tijdsverschil, hoe moeilijker de meetings met klanten, collega’s en leveranciers worden. Met goede voorbereidingen, kun je juist met gemak remote werken met tijdsverschil. In deze blog lees je daar meer over en hoe je het beste daarmee kan omgaan. Toch liever remote werken met geen tot weinig tijdsverschil? Vergeet dan niet de tips te lezen aan het einde van de blog!

Werkagenda op 2 tijdzones zetten

Heb jij je bestemming al uitgekozen en sta je op het punt om te vertrekken? Stel je werkagenda alvast in op 2 tijdzones. Dit kun je gemakkelijk doen via de instellingen van je eigen agenda, daar kun je zelf meerdere tijdzones instellen. Je kunt dan in één oogopslag van beide landen de tijden zien en zo weet je dus precies hoe laat je meetings zijn. Zo ontstaat er geen verwarring voor jezelf en kun je met een georganiseerde agenda vertrekken naar je bestemming. 

Leuk weetje: wist je dat er maarliefst 40 verschillende tijdzones wereldwijd zijn? 

Weken vooraf al plannen in de juiste tijdzone

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je weken voor je vertrek al je meetings op handige tijden inplant met klanten, collega’s of leveranciers. Op deze manier kan je buiten je geplande werkafspraken, zelf op locatie je eigen tijd er omheen plannen. 

De kans is namelijk groot dat je langs elkaar heen werkt en op verschillende momenten je werk opstart. Het leuke hieraan als jij voorloopt op een ander is, wanneer jouw collega je een opdracht overhandigd aan het einde van de dag, jij het de volgende ochtend waarschijnlijk al klaar hebt staan voor je collega. Dat is toch super fijn!

Vroeg opstaan om tegelijk met NL te werken

Ga je richting Amerika of de Caribbean bijvoorbeeld, dan moet je vroeg opstaan. Vroeg opstaan helpt om je dag productiever te beginnen. Meestal kun je dan alsnog een deel tegelijk werken met Nederland. Je kunt je dag veel ruimer indelen waardoor dit leidt tot minder stress en zorgt voor een gezondere levensstijl. Hoe eerder je aan je werkdag begint, hoe eerder je kan genieten van je dag. Koppel voor jezelf een challenge aan vast door elke dag op hetzelfde tijdstip op te staan. Als jij geen ochtendmens bent, is dat zeker een uitdaging. Vindt hierin een vast tijdstip wat voor jou werkt en probeer het ritme aan te houden.

Gebruik je jetlag in je voordeel

Vermoeidheid, concentratieproblemen en slapeloosheid zijn allemaal symptomen van een jetlag. Op zich helemaal niet zo gek, een jetlag verstoort namelijk je biologische ritme. Maar hoe kan je een jetlag als een voordeel zien?

Zorg er eerst voor, als je op bestemming aankomt, je klok hebt ingesteld op de lokale tijd.

Door je jetlag ben je vaak vroeg wakker en kun je makkelijker in de ochtend beginnen aan je werk. Vervolgens kun je een wandeling maken en genieten van de bestemming nadat je alle meetings in de ochtend hebt gehad. Later op de dag zou je eventueel weer je laptop erbij kunnen pakken. Het kan namelijk zijn, dat je minder uren zult werken dan je gewend bent in Nederland. En daar is helemaal niks mis mee.

Tips voor bestemmingen met weinig tijdsverschil

Er zijn ook bestemmingen waarbij je weinig tijdsverschil hebt en toch rond hetzelfde tijdstip je meetings kan houden. Daarnaast heb je natuurlijk geen last van een jetlag. Hierbij onze tips voor bestemmingen met weinig tijdsverschil:

Zuid-Afrika

Het lijkt heel ver weg maar het tijdsverschil tussen Zuid-Afrika en Nederland is maar 1 uur. Het is in Zuid-Afrika in de winter 1 uur later. De klok in Nederland wordt ‘s winters een uur naar achteren gezet, waardoor er in de zomertijd geen tijdsverschil is. Hoe ideaal is dat? In het weekend kun je op safari gaan. Zuid-Afrika heeft namelijk prachtige dieren, die je gezien moet hebben! Je hebt verschillende wildparken die je kunt bezoeken en prachtige wijnstreken en natuur. 

Kaapverdië

In de winter is het in Kaapverdië 2 uur vroeger dan in Nederland. In de zomer, tussen april en oktober, is het tijdsverschil wel 3 uur. Kaapverdië ligt naast Senegal. Het heeft talloze stranden, waar je heerlijk na je werkdag een strandwandeling kan maken. Zo kun je ook genieten van de zonsondergang met een heerlijke drankje. 

Scandinavië

Tussen Scandinavië en Nederland is er geen tijdsverschil. Ben jij een echte wandelaar? Je kunt een bergwandeling maken met prachtig uitzicht. Daarnaast kun je ook vissen, fietsen, mountainbiken, kajakken en nog veel meer. Op maar een paar uurtjes vliegen bevind je je in een hele andere wereld. Lees hier mijn ervaring van de workation in Stockholm

Spanje

Zowel in de winter als in de zomer is er geen tijdsverschil met Spanje. De zomertijd en wintertijd gaat namelijk tegelijk in met Nederland. Hoe fijn is dat? De Canarische Eilanden is wel een uitzondering. Daar is het namelijk wel 1 uur vroeger. Het is er vaak mooi weer en dus kun je bijvoorbeeld voor je werkdag nog lekker gaan surfen, of in de middag naar het strand. Ga in oktober 2023 mee op groepsworkation in Spanje. 

Marokko

De tijd in Marokko is in de winter hetzelfde als in Nederland. In de zomertijd is het in Marokko 1 uur vroeger. Inside info: tijdens de ramadan (meestal tussen maart en mei), is er een tijdsverschil van 2 uur. Marokko heeft veel kleine traditionele dorpjes, die je kunt bezoeken. Sommige worden nog steeds bewoond. Geniet op je vrije dag van de natuur. 

Jordanië

Jordanië heeft een tijdsverschil van 2 uur. Het is daar 2 uur later dan in Nederland. Tijdens de zomertijd is er maar 1 uur tijdsverschil. Jordaniē heeft een indrukwekkende natuur en prachtige gebouwen, waaronder het Umayyad Paleis. Jordanië is echt een land waar je een keer geweest moet zijn.  

Dubai

Over the top, dat is Dubai. Een perfecte plek om remote te werken, zonder al te veel last te hebben van tijdsverschil. Het tijdsverschil is in de winter 3 uur. Het is in Dubai 3 uur later. In de zomer is dat 2 uur. Wil je er even tussenuit van al je werk? Bezoek dan een woestijnsafari. Je kunt op een kameel het mooie uitzicht bewonderen. Tip: het is in de avonden nog mooier, je kunt dan de zonsondergang bekijken!

 

Met je bedrijf op workation naar Spanje? Misschien is deze villa iets voor jouw team.

Terug naar overzicht

X