Workation tegen een winterdip

Alieke Ingerman
7 november 2022
5 minuten leestijd

De temperatuur daalt en voor je het weet is het alweer donker. Het kost meer moeite om je bed uit te komen ‘s morgens en nog meer moeite om na je werk ‘s avonds in het donker nog te gaan sporten. De winter komt eraan. Voor veel mensen reden genoeg om onder een dekentje op de bank te kruipen en weinig meer te ondernemen. Dit noemen we een winterdip.

Naar buiten

Veel mensen zullen het herkennen, de winterdip. De één is niet helemaal in z’n hum, de ander heeft echt een depressie. Gelukkig geldt voor mij dat eerste, maar niet lekker in je vel zitten is altijd vervelend. Als het buiten donker en koud is ga je misschien minder doen en ben je toch iets meer op jezelf aangewezen. Er zijn net wat minder leuke dingen te doen dus je moet zelf de slingers ophangen.

Nederlandse winters dwingen je over het algemeen tot veel binnen zitten. Al zijn er natuurlijk ook mooie zonnige dagen waarop je wel lekker naar buiten gaat. Een rondje door het bos wandelen of door een stad slenteren is dan wel heerlijk. Of gezellig bij een kampvuur warme chocomelk met slagroom drinken. Maar toch is het niet mijn favoriete seizoen. Ik ben liever veel buiten en laad graag op door vitamine D van de zon, niet door een pilletje uit een potje. Doe mij maar een klimaat waarbij je geen winterjas nodig hebt.

Flipflops in januari
Sinds een jaar of zes geleden ga ik daarom altijd in de winter naar een warme, liefst tropische, bestemming. Waar je dus wel lekker op je flipflops door het leven kan gaan, zonder dat je tenen er af vriezen. De eerste keer dat ik ver weg ging in de winter ging ik op rondreis door Zuid-Afrika. Als ik het doe dan doe ik het ook gelijk goed. Toen besloot ik voortaan elk jaar de zon op te zoeken in de winter. Dat voorkomt dat je maandenlang geen lekker weer hebt. Tot ongeveer oktober is het in Nederland wel prima, en vanaf maart ben ik ook weer wat positiever, dus daar tussen is een tropisch tripje echt een aanrader.

Op workation in de winter

Nu ben ik net aan het vertellen dat ik graag naar warme bestemmingen ga, maar in 2020 ging ik in februari naar Stockholm. Dat past niet bepaald in het tropische thema, maar de reden dat ik daarheen ging heeft alles te maken met werken vanuit het buitenland. Dat was namelijk mijn tweede workation. Ik wilde heel graag naar Zweden, en vooral Stockholm, maar vond dat eigenlijk te koud en zonde om als zomervakantie te doen, want dan vind ik het daar niet warm genoeg.

Toen ontstond het idee om dus als workation er heen te gaan, best of both worlds. Ik nam 2 vrije dagen en de rest van de week heb ik gewoon gewerkt. Zo kon ik toch naar Zweden, maar ging het niet ten koste van mijn vakantiedagen. Die gebruikt ik liever voor mijn tropische verre reis, waar vaak ook flink wat tijdsverschil is. Als ik ver weg ga dan wil ik over het algemeen ook helemaal offline zijn, en dus niet deels werken. Ook omdat het met tijdsverschil wat lastiger is.

Remote werken vanuit het buitenland

Vorig jaar viel de zomer in Nederland erg tegen, waardoor ik nog veel liever naar de zon wilde. Het vloog me in oktober al aan om nog maanden in de kou te zitten. En zo ontstond het plan voor overwinteren in Spanje. Maar ik vond 2 weekjes niet genoeg, ik wilde een lange periode werken vanuit het buitenland. Ik voelde me net een omaatje dat ging overwinteren in Benidorm, en die grap hebben mijn vrienden dan ook vaak gemaakt. Maar he, ik ga lekker naar de zon.

Werkgevers bieden steeds meer vrijheid en flexibiliteit, dus ook als je in loondienst bent is dit mogelijk. Er kan vaak meer dan je zelf denkt. Dus mocht je graag remote willen werken deze winter en zo je winterdip voorkomen, kaart dit dan aan bij je werkgever. Het is niet alleen in jouw belang dat jij met positieve energie de winter door komt. Werkgevers hebben baat bij gelukkige werknemer, en geen verzuim, dus spreek je behoeften uit naar je leidinggevende.

Als je voor jezelf werkt is de beslissing natuurlijk alleen aan jou. Jij mag immers je eigen spelregels bepalen. Maar misschien heb je er nooit zo over nagedacht om een tijdje vanaf een andere plek te werken. Misschien begint het remote werkavontuur nu steeds meer te kriebelen en ben je wel benieuwd of het iets voor jou is. Daar kom je maar op één manier achter. Ga het een keer proberen! Zoek een leuke bestemming uit, ga je lekker inlezen en leef toe naar jouw workation. Lees hier 5 tips voor een fijne bestemming in de winter.

Tip tegen de dip
Zelf de slingers ophangen is een vreselijke cliché, maar wel waar. Bij 10 graden, regen en kou verlies ik mezelf ook het liefst helemaal in zelfmedelijden, met een bak thee en 2 repen chocola onder m’n kleedje op de bank, maar niemand komt je redden uit je winterdip. Dus hup, laptopje erbij en zoeken naar een leuke bestemming om jezelf op te fleuren. Niet alleen de trip zelf, maar ook de voorpret zorgt bij mij voor een opleving. Dan heb ik binnen no time weer wat positieve energie en geen last meer van een winterdip.

Wil jij met je team op workation? Bekijk dan hier de mogelijkheden voor bedrijfsworkations.

728*90

Terug naar overzicht

X