Wonen en werken op een Grieks eiland

Paul Koch
27 december 2023
5 minuten leestijd

Paul Koch moest noodgedwongen zijn leven behoorlijk omgooien en besloot te vertrekken naar het Griekse eiland Syros. Zijn indrukwekkende verhaal deelt hij graag met jou. Van een grote weerstand tegen werken op afstand, naar volledig remote werken en wonen op een Grieks eiland.

Καλημέρα! Het is elke dag een goede morgen hier in Griekenland! Niet alleen in de zomer, maar alle seizoenen is het hier goed vertoeven. Als je mij 5 jaar geleden zou vragen over mijn mening over workations of remote werken zou ik vermoedelijk niet erg positief zijn.

paul in griekenland met mooi uitzicht sunset in griekenland syros

Vast in het Nederlandse werkende leven

Met zeker 15 jaar werkervaring bij diverse bedrijven in de sign- en grafische sector was dicht bij de klant en je collega’s zijn een must. Minimaal 8 uur per dag op kantoor, 3 tot 4 uur in de wagen, en dan thuis ook nog wel een uurtje of twee. Te druk om te zien dat dit niet zo heel logisch is, maar iedereen doet het, dus beter niet te veel nadenken toch?

Reizen was altijd een groot onderdeel van mijn job, maar het typische vliegtuig, hotel, klant, en terug verhaal. Pas toen ik later (initieel om reiskosten te besparen) meer gebruik van b&b’s ging maken, en af en toe een dag extra bleef om rustig te kunnen werken zonder telefoons, ging er langzaam een lampje branden. Zo’n dag er helemaal uit en volledig geconcentreerd werken met als “beloning” je nieuwe stekkie in een vreemd land ontdekken is fenomenaal.

Noodgedwongen moest het roer om

Toen covid om de hoek kwam kijken heb ik (noodgedwongen) een stapje terug moeten doen. Geen werk meer, inkomsten weg en de kosten blijven. De logische oplossing was om tijdelijk naar familie te gaan in Griekenland. Nu is dit tijdelijke plan permanent geworden en woon ik op het Griekse eiland Syros. Omdat remote werken volledig is geaccepteerd en mijn Griekse lifestyle alleen maar voordelen heeft.

mooi plein in griekenland zee in griekenland

Ik heb als zelfstandige nooit problemen gezien in de samenwerking met buitenlandse klanten en collega’s, waar soms zeer intensief contact nodig is. Door de huidige communicatie tools gaat dit prima. Misschien werkt het zelfs wel efficiënter doordat het makkelijker is om te focussen op bepaalde taken.

Syros is een bezoek waard

Vorig jaar zijn we verhuisd naar het unieke eiland genaamd Syros. 3,5 uur van Athene met als centrum de bruisende stad Ermoupoli. Een zeer creatief eiland en een stad met een echte city-vibe. Op 5 minuten afstand vind je leuke dorpjes met leuke taverna’s en natuurlijk het strand. Niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door is het hier goed vertoeven. Er is geen periode dat het leven stilvalt zoals op de meeste andere eilanden.

Naast de goede bereikbaarheid via ferries, die het hele jaar door varen, is er ook een kleine luchthaven met een vlucht naar Athene. Maar een goed alternatief is het naastgelegen eiland Mykonos op slechts 1 uur met de ferry. Die heeft een directe vlucht met Schiphol, Londen en Parijs. Als je vanuit Nederland reist en niet per se de rest van Griekenland hoeft te zien is dit de snelste en goedkoopste manier.

huisje in de bergen in griekenland paul op een plein in griekenland syros

Wonen en werken op een Grieks eiland

Ik heb hier mijn eigen design studio genaamd Studio Koch waar ik websites en internet oplossingen creëer voor kleine en middelgrote ondernemingen en hiernaast voor een groot deel in de muziekindustrie. Met dit laatste heb ik een speciaal project genaamd Jazz Events Live. Als je als jazzliefhebber een periode in Griekenland remote werkt is een bezoekje aan ons jazz-platform zeker de moeite waard om met een paar klikken een leuke jazz gig waar dan ook in het land te vinden.

De energie van het eiland Syros wordt nog versterkt doordat Ermoupoli tevens de hoofdstad is van de Cyclades eilandengroep. Met de centrale haven, ziekenhuis, centrale administratie van de cyclades en ook nog een universiteit met zo’n 600 studenten is het het hele jaar door actief. Er is tevens een Griekse taalles waar met regelmaat ook digital nomads en remote werkers aanschuiven die voor langere tijd blijven. Zeker buiten het zomerseizoen zijn de prijzen laag en voldoende capaciteit in hotels en b&b’s.

Indrukwekkende woon- en werkplaats

Zelf woon ik op 100 meter van een leuk strand, heb een spectaculair uitzicht over de zee en niets wat mij enigszins kan afleiden van mijn werk. Ik kan makkelijk 8 uur per dag volledig geconcentreerd werken, maar wel uitsmeert over de hele dag. Ik merk dat ik veel creatievere oplossingen kan verzinnen dan “vroeger” in mijn grijze kantoortjes in Nederland. En ja, soms zijn mensen weleens jaloers, zoals nu, wanneer ik na het schrijven van deze blog eventjes een half uurtje de zee in duik. Het is 13 december en de zee is nog prima te doen.

kerk klokje bij het water mooi uitzicht uit het raam op zee

Interessante weetjes over Syros

Oorsprong van de eerste elektrische auto die in grote hoeveelheid is geproduceerd: De Enfield 8000. (in de 70-er jaren) Een model is te zien in het Industrieel Museum.

  • Geboorteplek van Markos Vamvakaris. Een van de grootste Rebetico muzikanten en uiteraard met een eigen museum.
  • De allereerste middelbare school van Griekenland is gestart in 1829 en nog altijd in gebruik.
  • Thuis van het bijna 160 jaar oude Apollon Theater.
  • Loukoumia. Een lokale maar wereldwijd bekende lekkernij (lijkt veel op Turks Fruit).

Het nieuwe leven in Griekenland

Mis ik Nederland? Jazeker. Voor de bitterballen en een lekkere Belgische trappist. En de Nederlandse taal. Meer Nederlandse klanten zou mooi zijn om de taal toch wat meer te spreken. Ook voor hen een win-win situatie, want Nederlands werk met een Grieks prijskaartje is toch wel heel interessant.

Benieuwd naar meer blogs over leuke Griekse bestemmingen? Bekijk dan hier mijn workation ervaringen toen ik voor het eerst naar Griekenland ging.

728*90

Terug naar overzicht

X