Voor het eerst remote werken vanuit Griekenland

Alieke Ingerman
15 juli 2023
6 minuten leestijd

Al jaren staat Griekenland hoog op mijn lijstje voor een workation. Het is misschien minder bekend als Spanje en Portugal als bestemming voor digital nomads, maar het heeft zeker net zo veel te bieden! Daarom werd het hoog tijd om op zelf eens remote te werken vanuit Griekenland en dit mooie land te ontdekken. Ik bezocht coworkings, de leukste koffietentjes om te werken en uiteraard de tofste plekken voor wat sightseeing tussen het werken door!

Waarom naar Griekenland op workation?
Er zijn een aantal voorwaarden voor een bestemming als je er remote wilt gaan werken. En Griekenland voldoet aan al die voorwaarden!

  • WiFi: die is vrijwel overal goed.
  • De taal: veel mensen spreken Engels dus je kunt makkelijk contact leggen met de locals.
  • Goed te combineren met vakantie: waarom op workation gaan als je je niet ook gelijk kunt onderdompelen in een andere, geweldige cultuur?
  • Mooi weer, deze behoeft geen uitleg lijkt mij.
  • Reistijd: het land is super snel te bereiken en ook in Griekenland zelf kom je makkelijk van A naar B. Daarover vertellen we hieronder meer!

Hoe kom je er?

Dit is misschien wel een van de fijnste dingen aan een workation naar Griekenland: met een kleine 3 uur vliegen sta je al in Athene of Thessaloniki. Vanaf Amsterdam en Eindhoven gaan er dagelijks vluchten die je op plek van bestemming brengen. Wil je tijdens jouw werkvakantie deze twee steden combineren? Dat kan ook, er gaan vluchten die je binnen 50 minuten van Athene naar Thessaloniki brengen of vice versa. Ook is een tussen de steden een goede treinverbinding.

Zo reis je het makkelijkste in Griekenland

Op grotere schaal kun je je door Griekenland perfect per trein of het vliegtuig verplaatsen. Daarnaast kun je in de steden rekenen op bussen en in het geval van Athene ook metro’s en trams. De bus gaat, zoals vaker in Zuid-Europa, wanneer die gaat. Je weet niet altijd wanneer die precies voorbij je halte komt rijden, maar hij komt! Voor iets meer dan 8 euro heb je een kaartje dat 5 dagen geldig is en waarmee je onbeperkt allerlei soorten OV kunt gebruiken. Je leest er meer over op de openbaar vervoer site van Athene.

Food is life, ook in Griekenland

Door naar een van mijn all time favoriete dingen aan reizen: het eten! Bij Griekenland denk ik daarbij gelijk aan het gooien met borden. Spoiler alert: dat laatste doen ze helemaal niet, dat is een mythe die alleen nog door toeristen in stand wordt gehouden. Wat geen mythe is, is de heerlijke Griekse keuken! Die is ontzettend divers en niet te vergelijken met wat je in het gemiddelde Nederlandse Griekse restaurant krijgt.

Ja, de souvlaki is ook hier bekend en een echte aanrader, net als de visgerechten op de kaart, maar ook vegetariërs komen hier niets tekort! De kaart bestaat hier vaak uit de heerlijkste vega gerechten, bereid op de unieke Griekse manier. Voor een gemiddeld etentje in de avond betaal je in Griekenland ongeveer 15 euro per persoon, dan eet je mezze, wat Griekse hapjes zijn. En fun fact voor de foodies onder ons: wist je dat Thessaloniki op de Unesco Gastronomy list staat vanwege hun unieke keuken? Als dat geen extra goede reden is om je workation naar deze Griekse stad te boeken?

Leven als de locals

Avondeten doe je hier rond 21.00 uur, of zelfs later. Als je op de Hollandse tijd gaat eten zit je vaak alleen bij een restaurant. Grieken nemen tijdens hun werkdag overigens geen lunchpauze, ze werken meestal van 8.00 tot 16.00 uur en gaan daarna pas eten. Tussendoor eten ze wat snacks, vaak filodeeg hapjes zoals bougatsa. Daarnaast zijn de Grieken, net als ik, gek op Cappuccino Freddo! Het is een ijskoffie met een heerlijke dikke, romige schuimlaag en sterke koffie. De Grieken drinken het liefste een Espresso Freddo, dus wil je echt doen als de locals: bestel deze dan zeker! Oh en die bougatsa waar ik het over had? Die mocht ik in Thessaloniki zelf leren maken! Daarover en meer over de workation in die stad lees je in deze Thessaloniki blog.

Remote werken in Griekenland

Wanneer je remote gaat werken in Griekenland is het aan te raden om zoveel mogelijk het ritme van de Grieken te volgen. Start lekker vroeg je dag, wandel naar een koffietentje voor je caffeine fix voor de dag en naar de bakker voor een lekkere bougatsa en klap je laptop open. Dat kun je thuis doen, of in een van de coworkings die we in Athene bezochten. Je laptop kun je dan rond een uur of 16.00 weer dichtklappen om het Griekse leven te laten beginnen! Hieronder geef ik je 3 tips van dingen die je wat mij betreft echt moet doen tijdens je digital nomad trip in Athene.

3 dingen om te doen tijdens je workation in Athene
Ok, ik ben gek op lekker eten en dat kun je in Athene volop, maar deze stad heeft zoveel meer te bieden. Het heeft echt de perfecte combinatie van cultuur, historie en een bruisend stadsleven. Het is moeilijk om een selectie te maken van dingen die je zeker moet zien, maar deze 3 zijn wat mij betreft een echte must om te bezoeken:

  1. Een middagje strand. Vanuit het centrum van Athene sta je binnen 45 minuten met het openbaar vervoer op het strand. Ook leuk: je zit hier vooral tussen de locals; er zijn weinig toeristen te bekennen.
  2. Het Akropolis. Uiteraard mag je deze historische plaats niet overslaan. Bezoek ook het museum, het liefst met een gids, om meer te leren over de verhalen die schuilgaan achter deze bijzondere plek.
  3. Odeion van Herodes Atticus. In dit theater worden 2000 jaar na de bouw nog steeds concerten gegeven. Ik bezocht hier een opera. Eén woord: kippenvel! Een once in a lifetime experience die ik echt 100% kan aanraden!

Wil je nog meer tips over wat te doen in deze Griekse stad? Check dan zeker de blog over mijn workation in Athene.

Griekenland workation land
Waarschijnlijk had je het na het lezen van deze blog al in de gaten: maar ik ben fan geworden van Griekenland! Wat mij betreft is dit een perfecte plek om een keer remote te gaan werken. En voor de single ladies onder ons: het barst er van de knappe mannen! Wil je meer lezen over Athene, mijn favoriete verblijf bij Selina Athens en wat die stad voor remote werkers te bieden heeft; check dan zeker mijn aparte blog hierover. En is Thessaloniki voor jou nog een grote onbekende? Dat was ‘ie voor mij ook voor mijn bezoek, maar ook deze stad heeft mijn digital nomad hart gestolen! Je leest in mijn Thessaloniki blog meer over hoe ik het remote werken en wonen in deze stad ervaren heb en over mijn geweldige ervaring in het Vanoro Hotel.

Ook enthousiast geworden en wil je meer weten over de mogelijkheden voor een workation voor jouw bedrijf naar Griekenland? Neem dan zeker contact met ons op en stel ons al je vragen!

Terug naar overzicht

X