Op zoek naar remote werk vacatures

Alieke Ingerman
13 september 2023
5 minuten leestijd

Steeds meer bedrijven omarmen het idee van remote werken. In een wereld die steeds digitaler wordt zijn er steeds meer kansen voor workations en remote werken. Veel banen zijn vanaf een laptop te doen, wat het daarom vaak ook mogelijk maakt om op afstand te werken. Maar hoe vind je remote werk? Dat blijkt nog lastig, want remote jobs zijn nog moeilijk te vinden. In deze blog help ik je op weg om die baan te vinden.

(Remote) Werken anno nu

Steeds meer mensen hebben de droom om remote te werken. Steeds meer mensen maken die droom waar. Het is een kwestie van keuzes maken en doorzettingsvermogen, zou je zeggen. Niet blijven hangen in je comfortzone, maar stappen ondernemen om je leven wellicht wel helemaal om te gooien. Toch is dat nog niet zo makkelijk. Het roer omgooien is geen eenvoudige beslissing.

Al hoeft het niet zo rigoureus te zijn allemaal. Remote werken is namelijk niet altijd fulltime, je kunt ook af en toe een weekje weg. Dan werk je ook remote. Dat doe ik zelf ook. Het hoeft ook niet gelijk aan de andere kant van de wereld te zijn, in Europa zijn er ook genoeg mooie workation bestemmingen. Er zijn veel aannames rondom remote werken, terwijl dit voor iedereen iets anders kan betekenen.

Mijn eigen remote job

Voordat ik Working Remotely heb opgericht, werkte ik 14 jaar in loondienst. Ik was eventmanager bij verschillende bedrijven. Dan zou je denken, als eventmanager moet je toch op locatie zijn? Dat klopt, maar er zijn maar een x aantal events per jaar, dan moet ik er zijn ja, maar daartussen kan ik werken waar ik wil. Mijn werkgever Frankwatching was heel flexibel en dus ging ik 5 jaar geleden al vaak op workation, ruim voor covid de manier waarop we werken verandert. Deze werkgever was zijn tijd ver vooruit.

Dit bewijst ook gelijk dat je niet te veel beren op de weg moet zien, gezien het zelfs met mijn baan mogelijk was.

Ik spreek nu dagelijks werkgevers die stoeien met hun remote werk beleid. Slechts een handjevol zijn zo flexibel dat ze (tijdelijk) remote werken prima vinden. Zolang alles maar in goed overleg gaat. Het merendeel is nog bezig met de spelregels bepalen of is geen voorstander van workations. Dat laatste vind ik overigens geen slimme zet. Het is nergens voor nodig om het te verbieden en je vergroot de kans dat ze overstappen naar de concurrent.

Vormen van remote werken

Remote jobs variëren sterk qua vereisten, verantwoordelijkheden en werkstijlen. Voordat je op zoek gaat, is het belangrijk om te begrijpen welk type remote job het beste bij jou past:

 • Fulltime remote: Deze banen vereisen dat je volledig op afstand werkt. Je spreekt je klanten, relaties en collega’s alleen digitaal.
 • Gedeeltelijk remote: Hier kun je een deel van je tijd op afstand werken en een deel op kantoor. Dit is ideaal als je de flexibiliteit wilt behouden, maar ook persoonlijke interactie waardeert.
 • Freelance of contractwerk: Als freelancer werk je op projectbasis en heb je volledige controle over je eigen planning en werkplek. Contract banen bieden meestal een bepaalde mate van flexibiliteit.
 • Digitale nomade: Voor avontuurlijke types is dit de ultieme remote levensstijl. Je reist de wereld rond terwijl je werkt. Het vereist echter wel een specifieke mindset en organisatie.

Remote werken als belangrijke arbeidsvoorwaarde

Voor steeds meer mensen is de mate van vrijheid in je werk belangrijk. Zeker voor millennials. Niet alleen je werkzaamheden en salaris zijn van belang, maar ook hoe je werkt. We willen flexibele werkgevers en opdrachtgevers, die met de tijd mee gaan. Ik verbaas me over 3 dingen:

 1. Dat in vacatures niets vermeld staat over remote werken. Want veel mensen vinden dit een belangrijk gegeven.
 2. Dat bedrijven waarbij je wel remote mag werken, dit niet inzetten om talent aan te trekken. Hebben ze niet door wat voor USP dit is?
 3. Dat er nog geen Nederlands platform voor vacatures is. Bij ons is het één van de meest gestelde vragen: “waar vind ik een remote job?”

Dus, waar vind ik die remote werk vacatures?

Internationaal zijn er al vele platforms voor remote jobs. Al zijn dat vaak wel banen die volledig remote zijn. Ik merk dat er veel mensen zijn die niet per se fulltime vanuit het buitenland willen werken, maar gewoon de vrijheid willen om soms werken en reizen te combineren. Die Nederlandse bedrijven zijn er wel, want die zitten wel degelijk in mijn netwerk. Maar ze worden online niet gevonden. Daarom brengen wij nu op onze website vraag en aanbod bij elkaar. Hier vind je Nederlandse bedrijven waarbij je (soms) remote kunt werken en die workations omarmen.

Vergroot je kansen op een remote job

Nu is het niet alleen een kwestie van de juiste vacatures vinden die de vrijheid geven om op workation te gaan, vergeet ook niet dat jij jezelf ook moet verkopen. De markt is op dit moment gunstig voor werkzoekenden, maar dan nog moet je wel aangenomen worden voor die droombaan. Zo vergroot je je kansen:

 • Remote werken is fijn, maar natuurlijk niet de enige reden dat je kiest voor het bedrijf. Laat weten wat je nog meer aantrekt aan die werkgever.
 • Vrijheid is fijn, maar brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee. Hoe ga jij hiermee om? En hoe ga jij dit tonen?
 • Inwerken is vrijwel altijd op kantoor. Dat vind ik terecht. Je moet feeling krijgen met het bedrijf en je collega’s.
 • Credits moet je verdienen. Maak eerst wat meters bij een bedrijf voordat je meteen op reis wil. Dan laat jij je talent zien en zullen ze vertrouwen in je krijgen.
 • Bereid je workation goed voor. Daarmee kom je professioneel over en laat je merken dat je hier goed over na hebt gedacht. Zet de kansen en uitdagingen op een rij.

Check hier remote werk vacatures.

Terug naar overzicht

X