fbpx

Het ontstaan van Working Remotely

Alieke Ingerman
14 januari 2023
6 minuten leestijd

Wat begon met onschuldig overwinteren in Spanje, eindigde in een mooi bedrijf. In deze blog vertelt oprichter Alieke je graag meer over het ontstaan van Working Remotely en de drijvende kracht hierachter.

Van onschuldig reisje naar eigen reisorganisatie

Het voelt nog wat onwerkelijk, om over mijn eigen bedrijf te schrijven. Een jaar geleden zag ik dit namelijk niet aankomen. Het was een onschuldig (werk)reisje naar de Spaanse zon. Om bij het beginnen te beginnen; ik houd van avontuur, nieuwe dingen ontdekken en lekker bezig zijn. De pandemie belemmerde dat behoorlijk. Maar sommige dingen waren wel mogelijk. Je verplaatsen naar Spanje bijvoorbeeld. En daar je (online) werk doen. Dus dat was wat ik deed. Ik vroeg mijn baas of het mocht en die gaf heel makkelijk akkoord. Vamos!

Meet de avonturier met organisatieskills

Ik ben Alieke Ingerman, de oprichter van Working Remotely. Een echte regeltante, al vind ik dat echt een jeukwoord. Met veel plezier woon ik in Utrecht, een geweldige levendige stad. Oorspronkelijk kom ik uit Gorinchem en ben ik geboren in Rotterdam. Single, doet soms een poging tot daten. Voor ik mijn bedrijf begon werkte ik al 13 jaar als event- en campagnemanager in loondienst. Ik organiseerde zakelijke evenementen en marketingcampagnes, vooral in de MKB sector en de marketing branche. Iedere vakantiedag ging op aan het ontdekken van de wereld.

Behoorlijk reislustig
Reizen vind ik het mooiste wat er is. Het verrijkt je leven. Je ontdekt verschillende culturen, komt op de mooiste plekken, kunt genieten van de natuur en ontmoet de leukste mensen. Als kind ging ik vaak binnen Europa op vakantie. Met school ging ik naar New York en Londen. Later maakte in veel verre reizen.

Dit waren vaak soloreizen. De eerste keer is dat super spannend, maar je maakt zo snel nieuwe vrienden en ontdekt al snel hoe fijn het is om je eigen plan te kunnen trekken.

Ik ging op groepsreis naar Zuid-Afrika en Costa Rica. Ging bijna een jaar alleen reizen door Azië, werd verliefd op Vietnam, maar dat terzijde. Onlangs woonde ik een tijdje in Valencia, waar ik onder andere voor mijn bedrijf een lokaal netwerk ging opbouwen voor accommodaties en activiteiten. Binnenkort ga ik naar de Caribbean voor 5 weken, voor Working Remotely en om lekker remote te werken in de zon.

Mijn eerste workation

Ruim 4 jaar geleden ging ik op mijn eerste workation. Samen met twee collega’s een week werken in Kroatië. Om 17.00 uur klapten we de laptop dicht en gingen we op pad. Binnen 5 minuten waren we vergeten dat we gewerkt hadden die dag. Ik voelde me vol energie en was helemaal om! Er volgden nog vele workations naar onder andere de Veluwe, Stockholm, Valencia, Mallorca en Sevilla. Ik wist: dit moet iedereen ervaren!

Vamos, op naar Spanje
In 2021 vertrok ik voor een paar maanden naar Spanje, op workation. Maar dit keer gebeurde er iets geks, op de dag dat ik vertrok. Ik zwaaide mijn moeder uit op Schiphol en postte die foto op LinkedIn:

vamos, ik ga even een paar maanden werken vanuit Spanje, gewoon omdat het kan.

Dat ging viral! 80.000 views, ontelbaar veel reacties en DM’s. Zo “gewoon” was dat dus niet. Er waren zoveel vragen, kennelijk was er behoefte aan meer informatie over remote werken en workations. Het bracht mij op het idee om een blog te beginnen hierover. Ook begon ik een Instagram kanaal om inspiratie op te delen en mijn reis door Spanje te kunnen volgen. Klinkt eenvoudig, een blog beginnen, maar voor iemand met mijn technische skills (of liever gezegd geen technische skills) vond ik dat best lastig! Ook schrijven was niet mijn ding. Ik ben gezakt voor Nederlands op de middelbare school haha. Grappig trouwens dat ik voor Frans, Duits en Engels wel een dikke 8 scoorde. Maar als je schrijft vanuit je passie lukt het wel en komt de boodschap goed over.

In de krant

Lezers van de blog en volgers op social media lieten al snel weten het heel interessant te vinden wat ik deelde. Ook het grote publiek merkte mij op en ‘opeens’ stond ik met mijn remote werkavontuur in de Lonely Planet. Geloof me, dat moment heb ik groots gevierd. Ook het AD pikte mijn verhaal op, gevolgd door o.a. Columbus Travel, Frankwatching, ONVZ, Rumag. Ik mocht een workation gids maken voor Cosmopolitan en zat in de podcast studio bij NRC en T-Mobile. Binnenkort verschijnt mijn eerste column bij Intermediair.

Het Working Remotely avontuur begon

Vanuit mijn eigen enthousiasme voor remote werken, anderen inspireren en mensen samen brengen organiseerde ik een groepsworkation. In Valencia bracht ik 9 mensen samen in een mooie villa voor een workation. Dit vond ik geweldig om te doen en de groep vond het fantastisch. Het smaakte naar meer. Naast individuen samen brengen ging ik ook bedrijfsworkations organiseren, waarin ik van a tot z alles regel voor het remote werkavontuur van een bedrijf.

Er waren zoveel kansen en mogelijkheden op dit gebied, dat ik inmiddels naast mijn baan als eventmanager al mijn vrije uren besteedde aan Working Remotely. Vol gas ging ik er voor. Al snel koos ik voor fulltime ondernemerschap en heb ik mijn baan opgezegd. Super spannend, maar zin in het nieuwe avontuur.

Inmiddels heb ik een groot netwerk met eigenaren van villa’s, tourguides, sportinstructeurs en locals. Ik werk voor leuke klanten en probeer mijn naamsbekendheid te vergroten. Daarnaast deel ik mijn kennis en adviseer ik individuen, werknemers, managers en werkgevers. In de krant, op een podium, voor de camera, op social media of in de vorm van een blog.

Een workation-bedrijf runnen
Een jaar geleden was ik in Spanje en schreef ik wat blogs. Nu run ik een workation bedrijf. Mijn liefde voor reizen, culturen, natuur, de wereld ontdekken en talent voor organiseren komen samen bij Working Remotely. Ik ben heel nuchter, maar man wat zijn dingen mooi samengekomen in mijn leven nu.

Ondernemen is pittig, dat moet ik wel zeggen. Het is spannend, onzeker en onwennig. Je moet alles zelf beslissen. Strategische keuzes maken, marketing en sales doen, investeren in groei. Als je dan ook nog eens zo’n streber bent als ik moet je waken voor je eigen prestatiedrang. Dat is mijn grootste uitdaging. Maar met de juiste mensen om je heen kom je er wel. Zowel privé om je terug te fluiten soms of mee te denken in je keuzes, als werken met de juiste professionals. Het is dan ook geweldig om hier het nieuws te delen dat we 2023 starten met 3 medewerkers! #trots

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen en reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Terug naar overzicht