Op workation in fantastisch Friesland

Alieke Ingerman
22 augustus 2023
5 minuten leestijd

Ben jij weleens op workation geweest in Nederland? Ik heb het al meerdere keren gedaan en vind het geweldig. Laatst ging ik op workation naar Friesland en ik kan je vertellen: dat is echt een aanrader. Het grote voordeel van een workation in eigen land is dat je weinig reistijd hebt en niet in een vliegtuig hoeft te stappen. Je kunt er met de auto of het openbaar vervoer heen, waardoor je reis minder impact heeft op het milieu. In deze blog vertel ik je precies waar ik ben geweest tijdens mijn midweek en wat ik heb gedaan.

Ik ging een paar dagen tot rust komen, opladen en genieten van het buitenleven. Hier lees je meer over de voordelen van (buiten)werken in Friesland. In het noorden van het land heb je lekker veel ruimte, frisse lucht en lekker nuchter volk. Het perfecte recept voor een remote werkavontuur. Overdag lekker je werk doen en daarna erop uit in de omgeving.

Unieke accommodaties voor je workation

In Friesland vind je ontzettend veel leuke plekjes om te overnachten. Na flink wat vergelijken koos ik twee verschillende accommodaties om te verblijven. De ene plek is wat industriëler en op het platteland, de andere is een creatieve oase in de natuur. Beiden zijn lekker kleinschalig, dat vind ik altijd leuk.

Suvelfabryk in Lioessens 
Deze gloednieuwe accommodatie was vroeger (je raadt het al) een zuivelfabriek. Je vindt er nog wat authentieke elementen, maar het is vooral heel modern en ontzettend stijlvol. In de kantine kun je aan lange tafels werken en eten, plof je neer op een strobaal of speel een potje tafeltennis. Je kunt heerlijk beschut zitten in de binnentuin van de Suvelfabryk, of tussendoor je uitleven op de trampoline of turntoestellen. De appartementen zijn heel modern, van alle gemakken voorzien en hebben nog een leuke verrassing!

Het Lage Noorden in Marrum

Het Lage Noorden is een fijne camping in het noorden van Friesland; en niet zomaar één! Je hoort er vooral schapen, je geniet van de kalmte en creatieve vibe. Er komen hier dan ook veel kunstenaars over de vloer. De ideale plek om tot rust te komen, aandacht te besteden aan je persoonlijke ontwikkeling of in één van de Schrijvershuisjes geconcentreerd te werken. In de omgeving kun je prachtig wandelen, fietsen en ‘s avonds naar de sterren kijken. Er zijn ook regelmatig voorstellingen en gezellige aanschuifdiners.

Heerlijke restaurants in Friesland

Voor het vacation gedeelte van de workation is lekker eten en drinken natuurlijk heel belangrijk. Er is meer dan genoeg keuze, zeker voor visliefhebbers. Hierbij mijn favorieten:

 • Raadsel van de Wadden in Anjum
  Hier zit je heel sfeervol aan het water en onder de druiventrossen. Tip van eigenaar Arend: kom in de middag lekker rustig werken op je laptop en geniet daarna van een heerlijk diner.
 • ABDIJ Dokkum
  Dit prachtige kleinschalige hotel in Dokkum is echt een bezoekje waard. De styling is echt prachtig, zowel in de kamers als het restaurants en de lounges. Neem bij de koffie hier lekker gevuld suikerbrood met slagroom, hmmmm!
 • Zee van Tijd in Holwerd
  Als je ergens lekker kunt eten en genieten van een heerlijke avond dan is het hier wel. De bediening is enorm gastvrij en het eten verrukkelijk. Het is niet te missen, iedereen in de omgeving heeft het hierover.
 • Waddenpaviljoen de Noorman in Lauwersoog
  Als je in Friesland bent, moet je natuurlijk dineren aan het water. Dat kan heerlijk bij de Noorman. Je kunt er ook een paar uurtjes gaan werken en daarna lekker lunchen, met uitzicht op de Waddenzee. Daarna is het leuk om er allerlei activiteiten op het water doen.
 • Haagens Lunchroom
  Ik kreeg de tip om een broodje gezond te gaan eten bij Haagens in Dokkum, dat leek me gek, want zo bijzonder is dat toch niet? Nou ik kan maar één ding zeggen: doe het en dan snap je het. Ik ging rollend weer naar buiten. Je kunt hier trouwens ook lekker werken in een hele toffe hippe sfeer.

Wat je kunt doen in Friesland

Dark Sky Park bij Lauwersmeer
Het Dark Sky Park bij Lauwersmeer is één van de donkerste plekken van Nederland. Je kunt hier laat op de avond geweldig naar de sterren kijken. Er is ook een wandelroute in het donker voor de dappere wandelaar die de duisternis wil beleven.

Balgzwerftocht
Iets waar ik heel veel zin in had tijdens deze workation in Friesland was wadlopen. Ik had het nog nooit gedaan en leek me een unieke ervaring. Dat was het ook zeker! Je loopt op een rustig stuk wad en kunt genieten van de omgeving terwijl je meer informatie krijgt van je gids. Het is zo gek om over de zeebodem te lopen en in soms midden in het water te staan.

Tip van flip: doe een korte broek en hoge schoenen aan (ook te huren daar), want ik maakte een misstap en werd flink nat haha.

Waddenexperience Beleef Lauwersoog
Denk je aan de Waddenzee dan denk je aan boten. Tenminste, ik wel. Dus gingen we met een rescueboot de Waddenzee op, waarbij je op sommige stukken flink wat vaart kunt maken. We kwamen zelfs een zeehond en bruinvis tegen! Tussendoor vertelt de schipper over het UNESCO Werelderfgoed gebied waar je dan bent.

Wandelcoaching
Meindert van dijk is wandelcoach voor rust- en stiltezoekers en helpt mensen op het vlak van persoonlijke ontwikkeling. Hij kent de omgeving op zijn duimpje en vertelt je tijdens de wandeling soms wat achtergrondinformatie, wat het een heel luchtig gesprek maakt, terwijl het je ondertussen aanzet tot nadenken over de keuzes in je leven.

Een workation in Friesland heeft mij erg goed gedaan. Ik kwam ontspannen en opgeladen thuis. Er is zoveel te doen dat ik graag nog een keer terug ga. Wil je meer tips voor accommodaties of activiteiten in Friesland? Kijk dan op de website van Meet in Friesland.

Terug naar overzicht

X