Op workation in eigen land

Alieke Ingerman
22 augustus 2023
4 minuten leestijd

Lijkt het je heerlijk om even in een andere omgeving te zijn, maar: 1. Heb je geen vakantiedagen meer? 2. Wil je er niet te veel geld aan uitgeven? 3. Heb je geen zin in een lange reistijd? Denk dan eens aan een workation in eigen land. Je hoeft namelijk helemaal niet ver weg te gaan om er toch even uit te zijn. Daarnaast is het ook een duurzame manier van reizen, zeker als je met de trein reist.

Friesland is de perfecte plek voor jouw change of scenery. Zodra je richting het noorden gaat, ervaar je de rust en de ruimte in deze mooie provincie. In Friesland kun je heerlijk opladen, waarbij je geniet van de natuur en lekker veel buiten kunt zijn.

Waarom op workation gaan?

De reden om op workation te gaan kan voor iedereen anders zijn. Dit hangt af van je thuissituatie, werkdruk en persoonlijke behoeften. Daarnaast is het ook belangrijk welke vrijheid je krijgt van je werkgever, als je die hebt. Bij mij is de reden om op workation te gaan elke keer anders. De ene keer wil ik heel graag een bepaalde bestemming bezoeken, maar kan mijn werk niet stil leggen en wordt het dus een workation. De andere keer heb ik echt behoefte aan rust en focus op een specifieke opdracht en doe ik dat graag in een andere omgeving. Redenen voor een workation kunnen zijn:

  • Tot rust komen
  • Behoefte aan avontuur
  • Betere balans tussen leven en werken
  • Bezinning/persoonlijke ontwikkeling
  • Focus op een project of opdracht
  • Meer creativiteit

Meer buitenleven is een verademing

Je werkplek kan enorme invloed hebben op hoe je je voelt. Mensen zijn gewoontedieren en daarom hoor je nu al regelmatig dat terug naar kantoor de nieuwe norm is. Maar er is zoveel meer mogelijk dan alleen op kantoor werken of thuiswerken. Niet alleen remote werken is een mogelijkheid, ook meer naar buiten gaan is prima te combineren met werk. Heb je geen bestanden nodig, ga dan wandelen tijdens je meeting. Moet je iemand bijpraten, doe dat dan lopend. Ik probeer zelf ook deze nieuwe gewoonten aan te leren, waarvan buitenwerken er één is.

Er zijn tegenwoordig handige tools te vinden die dit makkelijker maken. Zo gebruikte ik zelf dit zonnescherm voor mijn laptop, om toch buiten te kunnen werken, maar geen last te hebben van de zon. Zo blijft je laptop koel en kun je je scherm goed zien.

Het is een kwestie van wennen en patronen doorbreken. In plaats van teammeetings in een saaie vergaderzaal doen, deze buiten in de frisse lucht houden. Maar het kan wel degelijk! Tijdens mijn workation in Friesland was ik veel meer buiten dan normaal. Met als gevolg: ik kon mijn hoofd veel beter leeg maken. Van Meet in Friesland kreeg ik een buitenwerk toolkit te leen, met bijvoorbeeld een plank die je aan een boom kunt binden om je laptop op te zetten en een opklapbaar scherm zodat je laptop in de schaduw staat. Creatief en productief!

Op workation in Friesland

Een andere omgeving doet een mens goed. Nederland heeft genoeg moois te bieden, dus vond ik het erg leuk om op workation te gaan naar Friesland. Tot nu toe ben ik alleen maar in Sneek geweest dus voor mij was er nog genoeg te ontdekken. Mijn Fries is ook beperkt tot oant moarn.

Ik had maar een paar dagen om weg te gaan, dus ging ik alleen naar Noardeast-Fryslân. Mijn workation begon bij de geweldige Suvelfabryk in Lioessens. Dat ligt naast Dokkum, dus ging ik na onze werkdag dit leuke stadje in, wat echt een aanrader is. Daarna ging ik naar Het Lage Noorden, een creatieve oase waar je midden in de natuur zit.

Typisch Friese activiteiten

In deze regio is de minste luchtvervuiling van Nederland, dus het Dark Sky Park om de sterren te zien is ook echt een aanrader. Als je naar Friesland gaat moet je eigenlijk ook echt gaan wadlopen. Voor alles een eerste keer, dus daar ging ik. Ik vond het best spannend vooraf, maar het was onwijs gaaf. Het is een heel gek idee om in de zee te lopen. Ook is het leuk om met een boot de Waddenzee op te gaan. Of dat nou een rustig schip of, zoals in ons geval, een snelle rescue-boot. Als je mazzel hebt komt je ook bruinvissen en zeehonden tegen.

Al mijn tips en aanbevelingen voor leuke activiteiten en plekjes om te bezoeken heb ik verzameld in deze blog over mijn workation in Friesland. Meet in Friesland heeft een fijn lijstje gemaakt met accommodaties in Friesland waar je kunt genieten van een fijne workation.

Terug naar overzicht

X