Op groepsworkation in Spanje

Danique de Rooij
20 november 2023
5 minuten leestijd

Als reis- en avontuurliefhebber raakte ik direct enthousiast toen ik hoorde over de groepsworkation naar de Costa Brava, aangeboden door Working Remotely. Een hele week werken vanuit een zonnig oord, gecombineerd met interessante activiteiten en het ontmoeten van nieuwe mensen. Daar hoefde ik niet lang over na te denken, vooral met de herfst in aantocht. Mijn verwachtingen waren hooggespannen, en terecht, zo bleek later.

De workation in Spanje begint

Op zondagochtend vloog ik van Amsterdam naar Girona, en een half uur later zette een vriendelijke taxichauffeur me af bij het hotel in het kleine Sant Feliu de Guíxols. Omdat de ontmoeting met de andere deelnemers pas later in de middag was, liet ik mijn koffer achter bij de receptie en ging ik op ontdekking. Op slechts 3 minuten loopafstand lag een gezellige boulevard met talloze restaurantjes. Vanaf het terras genoot ik van mijn cappuccino met uitzicht over het brede zandstrand.

Wauw, deze verandering van omgeving zorgde direct al voor meer energie!

Om 16.00 uur ontmoette ik Alieke en de andere deelnemers bij het Van der Valk Barcarola hotel. We werden verwelkomd met een glaasje Cava en verschillende tapas, en stelden onszelf aan elkaar voor. De gezonde spanning die ik van tevoren had was inmiddels verdwenen en ik voelde dat dit een bijzondere week zou worden. De groep bestond uit 11 mensen: 6 vrouwen en 5 mannen. De leeftijden varieerden van 28 tot 53 jaar. Sommigen werkten in loondienst, anderen als ZZP’er. Een mooie mix, naar mijn mening.

Na de eerste kennismaking op het terras naast het zwembad liepen we samen met onze spullen naar onze appartementen, die ook bij Van der Valk International hoorden. Het appartement waar ik met 4 andere deelnemers verbleef was enorm! Vier slaapkamers, 3 badkamers, een ruime woonkamer met eettafel en een nog ruimer balkon. En dat balkon had een fenomenaal uitzicht op zee.

Iedereen nam even de tijd om zijn of haar spullen op te ruimen en zich op te frissen, en tijdens het goed verzorgde paella-diner door Alieke kwam de sfeer gelijk goed op gang. We proostten met een glas sangria op een mooi groepsworkation met elkaar. Ik had dit al vaker meegemaakt tijdens mijn reizen, maar het verbaasde me opnieuw hoe snel een groep mensen die elkaar niet kent, de diepte in kan gaan tijdens gesprekken.

De ideale combinatie van werk en genieten

De rest van de week was een perfecte mix van werk en vrije tijd. Elke ochtend begon ik met het bewonderen van de prachtige zonsopgang vanaf het balkon, waarna ik in het hotel aanschoof voor het ontbijt. De rest van de ochtend en middag waren gewijd aan gefocust werken, waarbij iedereen voor zichzelf een geschikte werkplek zocht. In de woonkamer of op het balkon van het appartement, in de vergaderruimte of op het (dak)terras bij het hotel. Ik koos voor het laatste. De wifi was overal goed en de geplande Zoom-meetings met mijn collega’s in Nederland konden zonder problemen doorgaan.

De avonden stonden in het teken van ontspanning en het leren kennen van mijn mededeelnemers van de groepsworkation. Alieke had een geweldig programma voor ons samengesteld! Van een bezoek aan een wijngaard tot kajakken op zee, er zat voor ieder wat wils in het programma. Bij de wijngaard vertelde de eigenaresse ons niet alleen alles over het wijnproces, maar proefden we ook de smaken tijdens een uitgebreide proeverij.

De Camino de Ronda wandeling bracht ons langs schattige baaitjes, terwijl het kajakken op zee voor een verfrissend avontuur zorgde. Maar de boottocht tijdens zonsondergang was voor mij het hoogtepunt! In een prachtige omgeving, met leuke mensen, de zon zien zakken in de zee. Dat was echt een magisch moment voor iedereen. En als ik even geen zin had in een activiteit? No hay problema. Alles mocht, niks moest tijdens deze groepsworkation.

Terugblik op de groepsworkation

Bij thuiskomst was de meest gestelde vraag: hoe was de groep? Vanuit mijn perspectief en ervaring was het vrijwel onmogelijk dat de groep tegenviel. Iedereen was natuurlijk verschillend, met uiteenlopende banen, leeftijden, interesses en achtergronden. Maar dat was juist het mooie eraan! Met sommige deelnemers voelde ik een sterkere klik dan met anderen, en dat was helemaal prima. Wat ons samenbracht, was de gedeelde passie voor het verkennen van nieuwe plekken en het ontmoeten van nieuwe mensen. Met dat in gedachten kon de ervaring alleen maar positief zijn.

Na deze intensieve week van werk en plezier overheerst bij mij een gevoel van dankbaarheid. Ik ben dankbaar voor de waardevolle inzichten die ik zowel op professioneel als persoonlijk gebied heb opgedaan tijdens de groepsworkation. Maar bovenal ben ik dankbaar voor de prachtige mensen die ik heb ontmoet. Deze workation was veel meer dan een gewone ervaring; het was een unieke reis! Binnenkort gaan we nog een keer borrelen in Nederland met elkaar. Hier vind je trouwens de aftermovie van de groepsworkation.

Wil jij ook mee op groepsworkation volgend jaar? Bekijk dan de data voor 2024.

Terug naar overzicht

X