Je werkweek indelen tijdens een workation

Alieke Ingerman
16 juni 2023
5 minuten leestijd

Heb jij altijd al eens willen ervaren hoe het is om te werken vanuit een andere locatie? Veel mensen weten namelijk nog niet precies wat ze kunnen verwachten van remote werken. Workation is nog een relatief nieuw begrip. Om je meer inzicht te geven in een workation, deel ik daarom graag hoe een workation werkweek eruit ziet wanneer je op afstand werkt.

De uitdaging van reistijden 

Bij het organiseren van een workation is het belangrijk om ook de reisdagen goed te plannen. Of je nu met het vliegtuig, de auto of de trein reist, er gaat sowieso tijd verloren aan het verplaatsen van de ene naar de andere plek. Deze reistijd is meestal niet geschikt om te werken. 

Natuurlijk kun je wel wat werk doen terwijl je op het vliegveld wacht, maar het is niet te vergelijken met een normale werkdag. 

Als je ervoor kiest om met de trein te reizen, bijvoorbeeld naar Berlijn, dan biedt dit nog enige mogelijkheden. Vooral bij langere afstanden zijn treinen vaak comfortabel, met een tafeltje waar je je laptop op kunt zetten. Toch blijft het geen ideale werkomgeving. 

Daarom geef ik er de voorkeur aan om vrijwel altijd in de avond of liefst in het weekend te vertrekken. Dan gaat er geen werktijd verloren. Op die manier heb je de tijd om op je gemak te reizen, zonder je druk te maken over je werk. Hetzelfde geldt voor de terugreis. Kies voor een avondvlucht of plan deze op een vrije dag. 

Een efficiënte werkplek creëren

Een goede voorbereiding is belangrijk wanneer je op een andere locatie gaat werken. Het is goed om te onderzoeken waar je straks gaat werken. Ik raad je aan om dit al vooraf te doen, of minstens de dag voordat je weer aan het werk gaat. Misschien heb je het geluk een appartement te huren met een comfortabele keukentafel of een bureau. Als dit niet het geval is, zul je moeten uitzoeken waar er flexwerkplekken beschikbaar zijn of welke cafés geschikt zijn om met je laptop te werken. Neem de tijd om te achterhalen welke opties het beste aansluiten bij jouw behoeften en werkstijl, zodat je een productieve en comfortabele werkplek kunt creëren.

Effectieve werktijden tijdens een workation

Bij het werken tijdens een workation werk ik meestal op vaste tijden. Mijn workation werkweek begint op maandag rond 9.00 uur. Uiteraard kun je ervoor kiezen om vroeger te beginnen, bijvoorbeeld om 7.00 uur als je een vroege vogel bent, of om 10.00 uur als je wat tijd nodig hebt om op gang te komen. Het is handig om zoveel mogelijk dezelfde werktijden aan te houden als je collega’s en eventuele klanten, of je nu in loondienst bent of als freelancer. Aangezien ik regelmatig meetings heb, worden deze meestal gepland tussen 9.00 en 17.00 uur, wat betekent dat ik online moet zijn gedurende die tijd.

Tip: werk je vanuit een andere tijdzone, stel dan een primaire en secundaire tijdzone in in je agenda, dan kun je makkelijk zien hoe laat het op beide plekken is. 

Ik streef er altijd naar om uiterlijk om 17.00 uur klaar te zijn, of zelfs iets eerder als ik die uren op een ander moment kan inhalen. Op dat moment is het tijd om eropuit te gaan en te genieten! Je kunt lekker door een stad wandelen en bijzondere plekken ontdekken. Het is de perfecte gelegenheid om je omgeving te verkennen en te genieten van de unieke ervaring die een workation biedt.

Flexibiliteit in werkuren

Steeds vaker hoor je dat het belangrijk is om je werk goed te doen, ongeacht hoeveel uur je daarvoor nodig hebt. Vooral zzp’ers hebben natuurlijk de vrijheid om hun eigen uren te bepalen. In loondienst heb je daarentegen een contract waarin is vastgelegd hoeveel uur je werkt. Als je bijvoorbeeld 36 of 40 uur per week werkt, kun je overwegen om een dag vrij te nemen tijdens je reis. Op die manier heb je wat extra quality time om een stad te verkennen of eropuit te gaan. Zelfs als je parttime werkt, kun je nog steeds wat extra vrije dagen opnemen. Bespreek dit met je werkgever en informeer je collega’s dat je afwezig bent, net zoals je normaal gesproken thuis zou doen als je een dag vrij neemt.

Voor mij hangt het af van de drukte van mijn werkzaamheden of ik extra vrije dagen opneem. Meestal plan ik mijn workation werkweek op rustige momenten, waarbij ik vaak 3 dagen werk en de rest van de tijd vrij neem. Als natuurliefhebber, zoals ik, kan ik op die vrije dag bijvoorbeeld genieten van een mooie hike. Hiervoor moet je vaak buiten de stad zijn, waardoor je wat extra tijd nodig hebt. Het is de perfecte invulling van een vrije dag waar ik echt van kan genieten. Op zo’n dag voelt het plotseling als vakantie, terwijl je ervoor en erna gewoon aan het werk bent. Het geeft je direct een gevoel van ontspanning!

Het vacation deel van de workation

Remote werken vanuit het buitenland is ideaal voor mensen die graag reizen en nieuwe plekken willen ontdekken. Het vinden van een goede balans tussen werk en vakantie en dus je workation werkweek goed indelen is van groot belang. Net zoals je zorgt voor een prettige werkplek, wil je natuurlijk ook optimaal genieten van de locatie waar je je bevindt. Waarschijnlijk heb je al van tevoren gekeken wat je wilt doen en zien. Het is handig om te plannen welke activiteiten je bijvoorbeeld op één avond kunt combineren, zodat je het meeste uit je avontuur haalt.

Voor vrijwel elke bestemming kun je online blogs vinden met tips en informatie, dus als je inspiratie nodig hebt, is er genoeg te vinden. Wil jij ook op workation met jouw team, maar je weet niet waar naar toe? Lees dan de top 10 workation bestemmingen. 

300*252

Terug naar overzicht

X