Op workation (met de trein) naar Berlijn

Alieke Ingerman
31 juli 2023
7 minuten leestijd

Wir gehen nach Berlin! Ondanks dat het relatief dichtbij is, ben ik nog nooit in Berlijn geweest. Tijd voor een workation in deze toffe Duitse stad. Samen met collega Joy pakte ik de trein naar Duitsland. Wat gelijk één van de grote voordelen is van deze bestemming, je kunt er gemakkelijk met de trein heen. Dat duurt ongeveer 5 uur. Je kunt ook kiezen voor een nachttrein. We hadden veel werk te doen, dus overdag gingen we gewoon op onze laptop aan de slag, en eind van de middag op pad.

Op school heb ik 6 jaar Duits gehad en was ik best goed in talen, maar het is wel een tijdje geleden dus ik moest wel weer even inkomen. Als je geen Duits spreekt, dan red je je hier ook prima in het Engels. Of probeer een Nederlands woord met een Duits accent uit te spreken en je komt ook een heel eind.

Over de stad Berlijn

Berlijn heeft een heftige geschiedenis, wat we allemaal wel weten. Het was ooit verdeeld in Oost en West Berlijn, maar in 1989 is de Berlijnse Muur gevallen. Dit zette de val van het communisme in gang. Vandaag de dag zie je nog restanten van de muur op verschillende plekken in de stad. Ook staat Berlijn bekend om de streetart cultuur. Dit komt voort uit verzet tegen autoriteit. Het is een manier voor de mensen om zich uit te drukken en soms ook te provoceren. Er staat wel een flinke boete op het maken van een kunstwerk, dat grapje kost je zo 10K. Wat dat betreft kun je beter met stickers kunst maken, wat je ook overal ziet. Die boete is maar een paar tientjes omdat het niet permanent blijft zitten.

In Mauerpark is er trouwens wel een stukje waar je legaal je eigen streetart mag maken, heel tof!

Checkpoint Charlie was in de tijd van het verdeelde Berlijn een controlepost op de grens van de Amerikaanse en de Russische sector, bij een doorgang van de Berlijnse Muur. Ik wilde het even gezien hebben tijdens mijn bezoek, maar daar aangekomen vond ik het vreselijk. Er staat een horde toeristen die om en om vrolijk poseren voor een foto. Ik vraag me af of zij zich realiseren welke geschiedenis zich hier heeft afgespeeld.

To do in Berlijn

Wij waren 5 dagen in Berlijn, wat zeker genoeg tijd is om overdag gewoon je werk te doen, en daarna de stad te ontdekken. Hierbij mijn favoriete to do’s in Berlijn:

Een ideale manier om een stad te ontdekken is met een walking tour. Een lokale gids neemt je mee en vertelt over alles wat je tegenkomt. Ik koos voor Alternative Berlin omdat ik de highlights zelf al ging ontdekken en nu juist wat andere informatie wilde. Je ziet hierbij ook veel streetart en hoort daar de verhalen achter. Echt een aanrader!

Berlijn is een grote stad dus alles lopend doen, gaat niet. Huur daarom een fiets en maak in Google Maps je eigen tour. Wij gingen naar de Berliner Dom, Berlin TV Tower, Brandenburg Gate, Museum Island en East Side Gallery. Tussendoor kun je stoppen waar je maar wilt, voor een kopje koffie of een biertje.

Zoek je een leuke rooftop in de typische Berlijnse vibe, dan moet je echt hierheen. Ik zal niet teveel verklappen, maar het is een ervaring. Kleine hint: als je denkt dat je navigatie je verkeerd heeft gestuurd dan zit je goed, je moet even goed zoeken.

Deze plek is precies wat ik in gedachte had bij hip Berlijn. Een beetje alternatief, rauw, creatief. Dan krijg je Holzmarkt. Je kunt er lekker chillen, eten, muziek luisteren en ook keihard feesten.

Leuke werkplekken in Berlijn

Het is altijd leuk om op verschillende plekken te gaan werken. Afhankelijk van wat voor werk je die dag moet doen, of wat voor sfeer je fijn vindt, kies je je werkplek. Ik vind het altijd fijn om andere werkende mensen om me heen te hebben.

 1. Selina Berlin
  Deze coliving ligt midden in de stad en was ook de plek waar wij verbleven. De kamers zijn heel fijn en betaalbaar. Je kunt er werken in de lobby, in de workspace boven of op de rooftop. Er zitten overdag overal mensen met hun laptop en er is een hele fijne ontspannen sfeer. Ze organiseren ook verschillende activiteiten om anderen te leren kennen of gewoon om iets leuks te doen, zoals yoga, een salsa night of livemuziek.
 2. St. Oberholz Coffee
  Ik zou willen dat we dit ook in Utrecht hadden. Dit cafe is speciaal gericht op remote werkers. Het ziet er super sfeervol uit en is lekker rustig. Bij je kop koffie krijg je 90 minuten snelle wifi, of je betaalt € 18 per dag, wat je als tegoed gebruikt voor al je eten en drinken. Ze hebben 3 locaties in Berlijn.
 3. Father Carpenter
  Dit leuke restaurant zit in een mooi pand en heeft een leuk terrasje. Het is er lekker rustig en je kunt er heerlijke koffie drinken. Er zitten wel meer mensen met hun laptop. Wij combineerden hier lekker lunchen en het wegwerken van wat mailtjes.

Eten & drinken in Berlijn

 • Yafo Berlin – heerlijk eten
  Yafo Berlin brings Tel Aviv to Berlin zeggen ze. En hoe! Wij hebben hier echt zo lekker gegeten en de bediening is super vriendelijk. Heel goedkoop is het niet, maar het is echt heerlijk. Je moet er zeker de hummus proberen en de kip.
 • The Dawn – rooftop lunch
  Ik had gelezen dat The Dawn een leuke rooftop restaurant was dus wilde er graag heen. Het zit naast de dierentuin, dus je kunt tijdens het eten aapjes kijken. Verder vond ik de locatie niet heel inspirerend, MAAR! Ik at er de lekkerste french toast met chocola ooit. Dus mijn dag kon niet meer stuk.
 • Dolden Mädel – bierproeverij
  Ga je naar Duitsland dan moet je bier drinken. Nouja, niks moet, maar je snapt wat ik bedoel. Een bierproeverij leek me daarom wel leuk. Hiervoor is Dolden Mädel echt een aanrader. Zowel binnen als buiten kun je hier super leuk zitten. Voor € 8 krijg je 5 kleine glaasjes bier, echt top!
 • Restauration 1840 – lekkerste schnitzel
  Als je in Duitsland bent dan kan de schnitzel natuurlijk niet ontbreken. Dus gingen wij op onze eerste avond naar Restauration 1840 waar je deze klassiek kunt bestellen. Dat was echt super lekker! Bestel alleen geen Weisse Berliner als je een witbiertje wil, dan krijg je namelijk chemisch groen bier wat niet te drinken is haha.
 • Mein Haus am See – techno vibe
  In Berlijn denk ik meteen aan techno raves. Wij vonden dat we ook naar zo’n feestje moesten. Maar na wat lange werkdagen en flink wat meters maken met sightseeing waren de dertigplussers toch een beetje te moe om te gaan raven. Wel gingen we op aanraden van een local/Selina-medewerker een biertje drinken bij Mein Haus am See, waar je die techno vibe ook ervaart.

De workation naar Berlijn is super goed bevallen. Het is erg leuk om een citytrip te combineren met je werk doen. Je hoeft er geen vrij voor te nemen en in de trein kun je gewoon doorwerken. Ideaal dus voor een aantal dagen doorbrengen in een andere omgeving. Er is genoeg te doen, maar als je alleen in de avonduren op pad gaat is het ook goed te doen.

Lijkt het jou leuk om met je team naar Berlijn te gaan? Kijk dan even bij het aanbod van onze locatie daar en we regelen het graag voor je.

EN - 970x250

Terug naar overzicht

X