fbpx

Hoe Alieke een remote (werk)leven creëerde

Alieke Ingerman
30 maart 2024
6 minuten leestijd

In deze blog ga ik een poging doen om de laatste 2 jaar voor jullie samen te vatten. Dat is namelijk de periode dat ik mijn bedrijf Working Remotely run en volledig ben overgestapt op een remote leven. Op onze Instagram pagina zie je mij dan ook continu op een andere plek in de wereld, en mijn laptop gaat altijd mee. Deze vrijheid maakt mij zielsgelukkig. Dat gun ik iedereen.

Mijn ontembare reiskriebels

Mijn liefde voor reizen gaat ongeveer 20 jaar terug. Ik ben altijd al een enorme zonaanbidder geweest, en laten we eerlijk zijn: dan woon je in het verkeerde land. Sinds een jaar of 10 vlucht ik daarom altijd in de winter even weg naar een plek waar de zon schijnt. Meestal is dat ver weg. De eerste keer was het 3 weken Zuid-Afrika, de laatste keer was het 6 weken Kaapverdië.

alieke in een hangmat op een bounty strand bounty eiland in cambodja

Remote werken in loondienst

Bij een baan in loondienst verwacht je wellicht niet meteen de vrijheid om veel remote te kunnen werken, maar tegenwoordig zie je dit steeds vaker. Wat ik een hele positieve ontwikkeling vind. Zelf begon ik ook met remote werken toen ik nog voor een baas werkte, dat hele verhaal lees je in deze blog: zo scoorde ik mijn remote baan. Deze werkgever was heel flexibel en vond het prima als je vanaf een andere plek werkte. Als je je werk maar deed en je verantwoordelijkheden nam. Vanzelfsprekend.

Reizen en geld verdienen combineren

Gelukkig hoeft het een het andere niet meer uit te sluiten. Je kunt tegenwoordig door remote te werken deze twee dingen prima combineren. Je kunt de wereld rondreizen terwijl je geld verdient. Sterker nog, er zijn steeds meer manieren om dit te doen. Dat kan in loondienst, als zpp’er of ondernemer, of je bouwt een passief inkomen op. Zeker dat laatste stijgt in populariteit, sidehustles schieten als paddenstoelen uit de grond.

alieke op haar laptop bij een Spaans huis mooie blauwe zee in curacao

Benieuwd naar manieren om reizen en geld verdienen te combineren? Check dan onze 10 tips in deze blog.

Van loondienst naar ondernemer

Toen ik workingremotely.nl begon deed ik dit in het begin nog naast mijn baan in loondienst. Je moet wel, want je verdient niet vanaf dag 1 gelijk een goed inkomen. Ik begon met het organiseren van workations voor bedrijven en een blog om mijn ervaringen te delen. Ik heb vanaf het begin van mijn carrière veel tijd geïnvesteerd in mijn netwerk opbouwen, dat kwam nu goed van pas. Vanuit mijn eigen netwerk kreeg ik aanvragen van bedrijven om een workation te organiseren.

De blog van Working Remotely  en ons Instagram kanaal raakte in een stroomversnelling nadat mijn verhaal verscheen in diverse kranten en tijdschriften, zoals het AD, Lonely Planet, NRC. Niet geheel toevallig, want ook mijn contacten bij diverse media had ik al een tijdje. Zij wisten mij dus ook snel te vinden toen deze trend na covid booming werd. Zo bouwde ik snel de status workation-expert op.

Een winstgevende onderneming runnen

Een paar klanten en een leuke blog leveren in het begin nog steeds geen fulltime winstgevende business op, maar je komt op een punt dat je een keuze moet maken. Blijf ik dit erbij doen of zeg ik mijn vaste baan op en ga ik ervoor? Die sprong in het diepe was doodeng. Maar ik zag aan alle kanten de potentie en wilde er vol voor gaan. Soms is het nog steeds spannend om een bedrijf te runnen, kan ik je vertellen.

Als ondernemer kan ik je hieruit 3 wijze lessen meegeven:

  1. Start before you’re ready. Cliché maar waar! Ik ben redelijk perfectionistisch, wat voor een ondernemer niet echt handig is. Je moet niet wachten tot je iets tot in de puntjes hebt uitgewerkt of voorbereid. Learning by doing is mijn nieuwe motto. Gewoon beginnen en dan zie je het vanzelf wel. Bijsturen kan altijd nog.
  2. ‘Wat als…’ is dodelijk. Je komt er maar op 1 manier achter en dat is door het te doen. Te lang twijfelen of dingen niet doen omdat ze eng zijn heb je niks aan. Ik ga liever hard op mijn bek en leer daarvan, dan dat ik me af moet vragen wat er misschien gebeurd zou kunnen zijn.
  3. Angst is je slechtste raadgever. Mijn vader zei laatst dat de ‘Ingermannen’ (mijn achternaam) weinig angst kennen. Na 2 jaar ondernemen en de 20 jaar de wereld rondreizen kan ik dat be-amen. Mijn opa en vader reizen ook al hun hele leven de wereld over, grotendeels voor werk. Grappig om me nu te realiseren dat de appel niet ver van de boom valt. Durf er voor te gaan!

Het resultaat mag er zijn. Inmiddels groeit ons team steeds verder door en kunnen we steeds meer diensten aanbieden die te maken hebben met remote werken. Nog steeds verzorgen we memorable bedrijfsworkations voor onze klanten en tegenwoordig bieden we ook steeds meer cursussen aan om mensen op weg te helpen met remote werken. We creëren dagelijks content voor de blog en social media en daarnaast doen we content campagnes voor super gave opdrachtgevers, wereldwijd. Soms moet ik mezelf even knijpen dat dit allemaal gebeurd.

alieke geniet van zonsondergang in thailand op het strand mooie zonsondergang in bali met roze lucht

Op naar een remote (werk)leven

Ook ik ging ooit voor het eerst alleen op reis. Ja, ik vond het doodeng. Ook ik had ooit mijn eerste workation. Ja, dat was wennen. Ook ik ging ooit naar de andere kant van de wereld. Ja, dat was spannend. Maar pardon my french: I fucking did it! Elke ervaring leer je van, goed of slecht. Zoals ik hierboven al zei is angst je slechtste raadgever. Uit je comfortzone gaan is juist waar je als persoon enorm van groeit. De wereld ontdekken geeft je een schat aan waardevolle levenslessen.

Geen beperkingen meer van vakantiedagen, geen ontplofte inbox na je vakantie. Dat vind ik ook grote voordelen voor remote werken. Je neemt je werk gewoon mee. Het ligt niet stil. Je bent gewoon bereikbaar. Alleen werk je even vanaf een inspirerende plek en spring je na je werkdag lekker het zwembad in of ga je een toffe bestemming ontdekken. Dat wil je toch!

Word ook remote ready

Ik hoop dat mijn verhaal je inspireert om ook een remote (werk)leven te creëren voor jezelf. Of dat nou in loondienst, als freelancer of als ondernemer is. Vind de perfecte remote baan, ontwikkel de juiste skills en ga er voor.

Heb je nou wat hulp nodig bij het zetten van de eerste stappen naar remote werken? I got you. Speciaal om je hiermee op weg te helpen hebben we een online cursus ontwikkeld: Remote Ready. In deze cursus neem ik je stap voor stap mee richting jouw remote werkavontuur.

Terug naar overzicht