fbpx

Gratis op workation, het kan!

Ilham Aboukaid
14 maart 2024
5 minuten leestijd

Voor de echte reisliefhebbers is het ideaal: zo veel mogelijk reizen voor zo min mogelijk geld. Als geld geen rol zou spelen, zouden velen van ons het liefst nog vaker op workation gaan. Remote werken biedt de ultieme vrijheid, maar kan ook behoorlijk prijzig zijn. Gelukkig zijn er slimme manieren om gratis te genieten van het remote (werk)leven. Hier zijn een aantal handige tips voor een voordelige workation.

Ontdek mogelijkheden voor huizenruil en huisdieroppas

Heb je er ooit aan gedacht om gratis ergens anders te verblijven? Serieus, het kan! Denk aan huizenruil, waar je simpelweg tijdelijk van huis wisselt met iemand anders. En dat kan overal ter wereld zijn! Heb je een droombestemming bovenaan je lijstje staan? Check dan platforms zoals Swaphouse, helemaal gratis en perfect voor digital nomads. Het is een slimme zet om flink wat geld te besparen op je accommodatiekosten.

Als dat niet helemaal jouw ding is, kun je ook gaan voor huizenoppas. Soms moet je dan voor de huisdieren zorgen, maar hé, dat is een kleine prijs om te betalen voor de vrijheid om je nieuwe omgeving te verkennen zonder een cent uit te geven. En het kan ook andere klusjes omvatten, zoals de planten een slokje water geven. Een van de platformen hiervoor is bijvoorbeeld TrustedHousesitters.

Gratis activiteiten doen en bezienswaardigheden bezoeken

Gratis is altijd leuk, toch? In het buitenland wemelt het van de gratis bezienswaardigheden. Trek de natuur in, geniet van het strand of ontspan in een mooi park. Er zijn ook veel musea die je kosteloos kunt bezoeken. Ook zijn er bepaalde dagen waarop sommige bezienswaardigheden gratis te bezoeken zijn. Vraag het bijvoorbeeld aan je accommodatie host, die kennen de ins en outs van je bestemming en vertellen je precies waar je moet zijn.

Ontdek de wereld zonder altijd maar je portemonnee te trekken!

Alieke Ingerman werkend achter haar laptop.

Alieke Ingerman werkend achter haar laptop.

De stadhuis van Malaga.

De stadhuis van Malaga.

Passief inkomen verdienen met een side hustle

Een side hustle is een bijverdienste naast je gewone job, vaak gericht op een passie of interesse. Het is een populaire manier om (extra) inkomen te genereren. Het kost in het begin wat moeite om je online sidehustle op te bouwen, maar als het goed gaat lopen zijn de beloningen het waard. Hoe lekker is het als jij op het strand ligt terwijl er ondertussen passief inkomen binnen komt. Sidehustles zijn er genoeg: bloggen, affiliate marketing, crypto, een webshop en beleggen. Kies hetgeen wat het beste bij jou past.

Ontdenk de wereld als au-pair

Kan jij goed met kinderen omgaan? Dan kan au-pair worden een toffe manier zijn om niet alleen tijdelijk ergens anders te wonen, maar ook nog eens geld te verdienen. Zo verdien je je reis al gelijk weer terug. Hoewel je meestal op één plek blijft, zijn er uitzonderingen met avontuurlijke gezinnen die je de wereld laten zien.

In de periode dat ik in Parijs heb gewoond ben ik bevriend geraakt met meiden die au-pair zijn. Zij vonden het werk geweldig en raadde het mij aan. Ze deelden hun ervaring, waarin deze unieke kans hen de gelegenheid bood om veel te reizen. Naast het ophalen van de kinderen van school en oppassen, hadden ze ruimschoots de tijd om de omgeving te verkennen.

Kies voor een baan op je bestemming

Werken op de plek waar je verblijft en in ruil daarvoor genieten van gratis accommodatie en maaltijden kan ideaal zijn. Of je nu kiest voor een boerderij, een camping, of ergens anders, waar je je handen uit de mouwen steekt op het land, in de tuin of misschien in de bediening. Je verdient misschien niet veel (of soms helemaal niets), maar je hebt ook geen uitgaven. En het beste deel? Dit soort mogelijkheden zijn overal ter wereld te vinden.

Remote werken met koffie.

Remote werken met koffie.

Prachtig natuurgebied

Prachtig natuurgebied

Ga werken in de reisbranche

Als je droomt van een carrière waarbij je betaald wordt om de wereld te ontdekken, overweeg dan om te gaan werken in de reisbranche. Van reisblogger tot reisadviseur, de mogelijkheden zijn eindeloos. Als je kiest voor een baan in de reissector kun je je passie voor reizen combineren met je werk.

Je ziet steeds meer Travelbloggers voorbij komen op Instagram. Wij zijn daar zelf ook een voorbeeld van. Wij reizen ook voor ons werk en maken daar content voor, vaak in opdracht van een externe partij of samenwerking. Benieuwd hoe jij travelblogger kunt worden? Lees dan de blog van Wander-Lust, een van de grootste Nederlandse travelblogs, over hoe zij dit aangepakt hebben om een groot travelblog te worden.

Alieke Ingerman werkend achter haar laptop.

Alieke Ingerman werkend achter haar laptop.

Kleurrijke huizen in Curaçao.

Kleurrijke huizen in Curaçao.

Ready voor jouw remote werkavontuur?

Lijkt het jou geweldig om reizen en geld verdienen te combineren, maar weet je nog niet zeker hoe je dat aanpakt? No worries! De online cursus Remote Ready is er om je stap voor stap door het proces te loodsen. Leer hoe je jouw workation tot in de puntjes voorbereid, ontdek de perfecte bestemmingen en krijg tips om productief te blijven terwijl je werkt vanaf een prachtige locatie.

Terug naar overzicht