Een vrijer leven creëren door remote werken

Alieke Ingerman
25 maart 2024
6 minuten leestijd

Vrijheid is rijkdom. Kunnen gaan en staan waar je wilt is ultiem geluk. Dat besef ik mezelf maar al te goed als ik mijn laptop weer open klap op een mooie bestemming. Door je werk mee te nemen creëer je een vrijer leven voor jezelf, waarin je meer kunt reizen. Of je nou in loondienst bent of freelancer, er is tegenwoordig heel veel mogelijk met remote werken. In deze blog vertel ik je meer over de stappen die je moet zetten om dit vrije leven voor jezelf te creëren.

Welke skills heb je nodig voor remote werken?

Er zit een groot verschil tussen een vakantie en remote werken. Je neemt immers je werk mee naar je tijdelijke bestemming. Dat vergt een aantal skills. De belangrijkste is zelfdiscipline. Sommige mensen hebben van nature een groot verantwoordelijkheidsgevoel, voor anderen is het moeilijker om verleidingen te weerstaan. En geloof me, die verleidingen zullen er zijn als je op reis gaat. De kwaliteit van je werk mag er niet onder lijden dat jij remote werkt. De output moet hetzelfde zijn. Kijk daarom kritisch naar jezelf, weet waar je sterktes en zwaktes liggen en voorkom dat je te veel afgeleid wordt.

Alieke aan het werk met uitzicht op Granada in Spanje mooie sunset op het strand

Valkuilen (en tips) voor remote werken

Zelf reis ik al meer dan 6 jaar de wereld over met mijn laptop onder mijn arm, zowel vanuit loondienst als nu als ondernemer. Ging dat altijd goed? Zeker niet. Ook ik heb soms inschattingsfouten gemaakt, domme keuzes gemaakt en ben in lastige situaties terechtgekomen. Maar daar leer je van. En jouw voordeel is dat ik mijn valkuilen allemaal met jou deel in onze online cursus Remote Ready, zodat jij ze niet hoeft te maken.

Een voorbeeld van een workation die niet vlekkeloos verliep was in Malaga, waarbij ik 3 weken vanuit deze heerlijke stad in het zuiden van Spanje ging werken en het mij leuk leek om vriendinnen uit te nodigen. Zij kwamen op visite voor een aantal dagen. Al snel merkte ik dat het dan erg lastig is dat ik gewoon werk overdag en zij graag leuke dingen willen doen. Ik kreeg enorme FOMO terwijl ik aan het werk was en zij vonden het ongezellig om zonder mij op een terrasje te zitten. Die ervaring heb ik van geleerd en daarom kies ik nu echt voor mezelf als ik weg ga en nodig ik geen vrienden meer uit.

Jouw workation voorbereiden

Jouw ideale leven vol vrijheid komt niet aanwaaien. Het is niet alleen een kwestie van je koffer pakken en weggaan. Bij remote werken komt wat meer voorbereiding kijken. Wanneer is een handig moment om weg te gaan, hoe lang kun je op kantoor gemist worden, hoe vind je een goede werkplek? Zomaar een aantal zaken die je vooraf goed geregeld moet hebben om jouw workation tot een succes te maken.

high five bij de zee op workation laptop met uitzicht op de vulkaan in Tenerife

Je workation bestemming bepalen

De wereld is groot en er zijn ontelbaar veel plekken waar je goed remote kunt werken. De keuze is heel persoonlijk. Wil je genieten van de natuur, ga je voor een levendige stad? Blijf je dichtbij huis en pak je de trein of wil je liever naar een tropisch oord aan het andere kant van de wereld? Bij het bepalen van je bestemming staat vooraan dat het geschikt moet zijn voor remote werken, lees: goede en betrouwbare wifi. Een hutje in de rimboe is niet ideale plek voor je remote werkavontuur.

Voor degene die mij al wat langer volgen op Instagram weten dat ik graag naar zonnige bestemmingen ga. Ik vind het erg fijn om in de winter te ontsnappen naar een warm land. De ene keer is dat een week naar Spanje en op dit moment schrijf ik deze blog vanuit de Kaapverdische eilanden, waar ik 6 weken ben geweest. De volgende bestemming is nog even een geheim, maar het kan er zomaar sneeuwen. Ook dat heeft zijn charme. Ik probeer vaak een nieuwe bestemming te ontdekken, omdat ik het extra leuk vind om een nieuwe plek te leren kennen op onze prachtige wereld.

Productief remote werken

Ken je die jaloersmakende beelden van mensen die in een hangmat liggen met hun laptop op schoot en cocktail in de hand? Dat is dus niet bepaald het realistische beeld van remote werken. Natuurlijk kun je best even een mailtje tikken vanaf deze plek, maar ergonomisch gezien doe je je rug daar geen plezier mee als je lang vanuit die houding werkt. Overigens help je ook je laptop om zeep als je in de volle zon gaat zitten en zie je zelf ook niks op je scherm. No go!

Wat dan wel? Zoek een goede werkplek. Liefst al voordat je weg gaat, zoals je ter plekke gelijk lekker aan de slag kunt. Online is meer dan genoeg informatie te vinden over de mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een workspace waar je tijdelijk een bureau kunt huren, een café met werkplekken of kies een appartement met een fijne keukentafel of zelfs een bureau waar je goed kunt werken. Zoek een rustige ruimte op, zodat je gefocust en productief kunt werken.

uitzicht op de vulkaan in Tenerife met paarse bloemen Alieke op een hangbrug in Zwitserland

Juridische spelregels van remote werken

Kun je zomaar weg gaan en werken vanaf een andere plek? In de meeste gevallen wel. Maar er zijn spelregels voor remote werken. Zeker als je in loondienst bent kun je niet zomaar je spullen pakken, maar moet je een en ander met je werkgever afstemmen. Ook als je zzp’er bent, is het wel zo netjes om je vaste opdrachtgevers te informeren. Dat hoeft niet te betekenen dat het niet kan, maar is meer een geval van goede communicatie.

Bij Working Remotely gaat ons advies vooral over relatief korte termijn remote werken. Als je lang tijd weg wilt, bijvoorbeeld 6 maanden naar Bali, dan moet je rekening houden met de juiste vergunning en visums. Zeker als je binnen de EU blijft zijn er juridisch gezien weinig belemmeringen.

Vamos, op naar jouw remote werkavontuur

Wil jij een vrijer leven, waarbij je veel kunt reizen en mooie plekken in de wereld kunt ontdekken, zonder dat je werk stil ligt? Dan is remote werken ideaal. Je combineert werken en reizen en hebt daarom gewoon een inkomen terwijl je de wereld rondreist. Wat mij betreft een leefstijl die ik nooit meer anders zou willen. De vrijheid en flexibiliteit om volledig locatie onafhankelijk te werken maakt mij zielsgelukkig. Wil jij ook zo’n heerlijk leven creëren? In de online cursus Remote Ready neem ik je stap voor stap mee richting jouw remote werkavontuur.

In circa 4 tot 5 uur leer ik je alles wat je moet weten over remote werken. De onderwerpen in deze blog komen uitgebreid aan bod, ik geef je praktische tips en adviezen en je gaat echt concreet aan de slag om de eerste stappen te zetten richting jouw remote werkavontuur. Je kunt de online cursus Remote Ready in jouw tempo volgen, wanneer jij wilt. In verschillende videolessen leer je hoe jij een vrijer leven voor jezelf kunt creëren.

Terug naar overzicht

X