fbpx

Digital nomad Ayla ging remote werken in Colombia

Ayla Badenbroek
30 maart 2024
6 minuten leestijd

Over deze blog van Ayla ben ik extra enthousiast. Zij is namelijk een enorme reisfan en wij kennen elkaar uit de tijd dat we allebei even in Valencia woonde. We woonden daar in dezelfde coliving in de wijk Cabanyal. Samen met haar vriend Matthias waren ze op de motor naar Spanje gekomen. Om jaloers op te worden! Dit koppelt heeft al heel wat mooie reizen gemaakt en combineren dat regelmatig met werken.

Hoi, ik ben Ayla! Als parttime digital nomad en oprichter van Boldly Branded NL, een marketingbureau dat ondernemers – in het bijzonder coaches en therapeuten – ondersteunt bij het strategisch inzetten van Instagram, heb ik de mogelijkheid reizen te combineren met mijn werk. En dat doe ik dan ook al te graag!

Afgelopen najaar pakten mijn vriend en ik onze carry-on backpacks voor ons eerste digital nomad avontuur buiten Europa. In drie maanden tijd ontdekten we drie landen in Latijns-Amerika: Colombia, Mexico en Guatemala. In drie delen deel ik graag mijn ervaringen en tips met jullie, om te beginnen met Colombia.

Mijn keuze voor remote werken

Mijn liefde voor reizen zat er al vroeg in; als kind fantaseerde ik over een leven in het buitenland. Nu woon ik in Wenen, een plek die echt als mijn thuis aanvoelt. Maar ik heb geleerd dat ’thuis’ niet vast hoeft te zitten aan één plaats. Zo heb ik ook in Helsinki, Valencia en Malta gewoond, waar ik me eveneens thuis voel. Deze ervaringen hebben me doen inzien dat ik niet volledig gebonden wil zijn aan één plek. Daarom besloot ik mijn eigen remote bedrijf te starten, zodat ik de vrijheid heb om te leven en werken waar en wanneer ik maar wil. Of dat nu een maand in Spanje of in Japan is, het kan allemaal.

digital nomad ayla in colombia digital nomad Matthias in colombia

De start van ons Colombiaanse avontuur

Colombia stond al langer op mijn lijstje, en terecht: het is een land met een rijke cultuur en prachtige natuur. Echt iets om een keer zelf te gaan zien en ervaren. Ons Colombia avontuur begon tijdens de feestdagen in Medellín, wat al snel uitgroeide tot mijn favoriete bestemming voor digital nomads. We verbleven in Laureles, een relaxte buurt vol met gezellige eettentjes en coworking spaces. Pergamino werd al snel ons go-to café. De perfecte plek om je laptop open te klappen en een paar productieve uren te werken, vaak gecombineerd met een lekkere brunch!

Aangezien we niet bepaald aan slow travel deden, zagen mijn werkdagen er anders uit dan thuis in Wenen. Ik werkte meestal in de ochtenden en ’s middags hielden we vrij voor leuke dingen. Dit kwam ook wel goed uit met het tijdsverschil, aangezien het dan avond was voor mijn klanten in Europa. Voor vertrek heb ik mijn werklast wat verlicht, zodat dit ook haalbaar zou zijn. Iets wat ik zeker kan aanraden wanneer je zoveel onderweg bent. Veel digital nomads kiezen niet voor niets voor slow travel!. Iets om over na te denken als je deze levensstijl ook overweegt.

ayla en matthias op de boot in colombia ayla in de hangtmat in de natuur in colombia

Reizen zit vol ups & downs

Vanuit Medellín reisden we door naar Noord-Colombia. Hier verkenden we Cartagena, Santa Marta, Minca en brachten zelfs een nacht door in een hangmat in het nationale park. Een heel andere ervaring dan in Medellín en ook niet geheel zonder tegenslagen. Aangekomen in Cartagena werd mijn vriend ziek, waardoor we een week lang niet veel meer zagen dan de binnenkant van onze kamer. Onze verblijfplaats bleek daarnaast ook minder comfortabel dan gehoopt, midden in een wat ongure buurt die me overdag al op mijn hoede liet zijn en zonder raam voor frisse lucht. Op zulke momenten misten we het comfort van ons thuis wel even. Het was echter niet allemaal slecht, we hebben nog steeds wat leuke dingen kunnen ondernemen en het avontuur zat er gelukkig nog niet op!

Een korte stop in de salsa stad: Cali

Onze volgende stop was Cali, de salsa hoofdstad van de wereld, gelegen in het zuidwesten van Colombia. Hier verbleven we slechts twee nachtjes, op doorreis naar Salento. Het is een leuke stad met een wat rauwer randje. Daar houd ik persoonlijk wel van, omdat je veel meer van de echte cultuur ziet. Wel verbleven we voor de veiligheid in de boho wijk San Antonio. Een kleurrijke hotspot voor expats en digital nomads!

ayla in de natuur in colombia straat met graffiti in colombia

Rust in de bergen van Salento

Salento was een echte verademing. Dit bruisende bergdorpje had alles: de rust die we nodig hadden, gezellige restaurants en top Airbnbs die perfect waren als werkplek. Ideaal voor ons digital nomads! In Salento lieten we onze planning open, wat ruimte gaf voor spontaniteit. We waren van plan om misschien nog een andere plek tussen Salento en Bogotá in te bezoeken, maar omdat Salento zo goed voelde en we toe waren aan wat meer routine, besloten we langer te blijven. Hier hebben we dan ook geen moment spijt van gehad!

De laatste stop in Colombia: Bogota

En voordat we het wisten, waren we alweer aan het einde van onze Colombiaanse route: Bogotá. Deze metropool mag je echt niet overslaan. Of je nu houdt van cultuur snuiven, uitgaan of bewegen in de natuur, Bogotá heeft het allemaal. Ideaal voor wie wat langer wilt blijven. Houd er wel rekening mee dat Bogotá een mega grote stad is, dus onderzoek goed waar je het beste kan verblijven. Mijn aanraders zijn het noordelijke gedeelte van Chapinero of La Candelaria.

uitzicht op de stad in colombia ayla kijkt neer op de stad Bogota in colombia

Mijn tips voor Colombia

Terugkijkend op mijn tijd in Colombia, heb ik een hoop geleerd. Gebaseerd daarop deel ik graag wat tips voor wie deze, of een soortgelijke, reis overweegt:

  • Plan rustdagen in: Reizen alleen al kan uitputtend zijn, moet je nagaan als je ook nog eens werkt. Gun jezelf ook de tijd om af en toe even lekker bij te komen. Eventueel op een mooi strand in de Colombiaanse Caraïben?
  • Wees flexibel met je reisschema: Laat ruimte voor spontane beslissingen. Dit kan je ervaring verrijken en je op plekken brengen die je anders misschien had gemist.
  • Boek de juiste accommodatie: Een goede werkplek is goud waard. Zorg voor accommodaties met werkende wifi en ruimte om te werken. En nee, het bed telt niet. Wij verbleven voornamelijk in Airbnbs, maar overweeg ook eens colivings – een gezellige setting om andere remote werkenden te leren kennen en de werk set-up kan in ieder geval niet mis!
  • Koop een lokale simkaart: Je wilt niet afhankelijk zijn van wispelturige wifi, en in Colombia zijn simkaarten een koopje. Schaf er een aan zodra je kan, maar skip de vliegveldprijzen – daarbuiten is het stukken goedkoper.

Onze reis door Colombia was een onvergetelijke ervaring, gevuld met een paar tegenslagen, maar vooral fantastische momenten! Voor wie overweegt een reis naar Latijns-Amerika te maken, ik kan het niet genoeg aanraden.

Als je vragen hebt over onze reis, meer wilt weten over het leven van een parttime digital nomad of simpelweg gezellig wilt kletsen, dan kan je me altijd een berichtje sturen via Instagram. In de tussentijd, houd een oogje open voor deel 2, waarin ik jullie binnenkort meer vertel over mijn maand in Mexico. Tot snel!

 

300*252

Terug naar overzicht