De 8 grote voordelen van remote werken in het buitenland

Alieke Ingerman
8 juli 2024
6 minuten leestijd

Remote werken is de laatste jaren exponentieel gegroeid in populariteit, je ziet steeds meer mensen werken op afstand. Deze nieuwe werkstijl biedt veel voordelen, zeker als je besluit om remote te gaan werken vanuit het buitenland, kun je profiteren van nog meer unieke voordelen. Hierbij 8 belangrijke redenen waarom remote werken in het buitenland een uitstekende keuze is.

1. Cultuur snuiven en inspiratie opdoen

Werken vanuit een ander land of een ander gebied in je eigen land biedt de kans om je onder te dompelen in een nieuwe cultuur. Dit kan je niet alleen persoonlijk verrijken, maar ook nieuwe perspectieven bieden en ideeën opdoen voor je werk. Of je nu in een bruisende stad of een rustig kustplaatsje werkt, de lokale cultuur kan je creativiteit stimuleren en je werk een unieke flair geven.

2. Even uitzoomen en creativiteit laten stromen

Nieuwe culturen geven je niet alleen inspiratie, het zorgt ook voor meer creativiteit. Je stelt letterlijk je geest open. Dat zult je ook merken als je gewoon op vakantie gaat, dan leer je ook van andere culturen en andere mensen om je heen. Dit geeft je inzichten. Bij een workation is dat hetzelfde.

Daarnaast is het een ideaal moment om even uit te zoomen op de dagelijkse bezigheden en dingen in een nieuw perspectief te zien. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om heel bewust je workation te gebruiken om te brainstormen. Of je nou alleen gaat of met een team. Leg je andere werkzaamheden even weg en kies voor een specifiek project waar je al je focus op legt.

strandjes met uitzicht op zee in Kaapverdie Alieke aan het werk op haar laptop in Santo Antao

Zo heb ik eens een huisje in Frankrijk geboekt voor een midweek, om aan mijn bedrijf te werken. Ik deed geen dagelijkse klusjes maar had als doel om mijn strategie voor de komende maanden op de rit te krijgen. Van brainstorm tot het uitwerken van mijn strategisch plan. Tussendoor ging ik eventjes buiten zitten en na afloop van mijn werkdag liep ik zo het bos in. Die andere omgeving doet je dan zo goed.

3. Kostenbesparing

Afhankelijk van de bestemming kunnen de kosten van levensonderhoud aanzienlijk lager zijn dan in je thuisland. Als je op een slimme manier je huisvesting regelt, zoals de voorbeelden in deze blog, dan is het financieel heel interessant om remote te gaan werken. Dit betekent dat je misschien minder hoeft te besteden aan dagelijkse benodigdheden zoals eten, uitjes en vervoer. Denk aan Spanje bijvoorbeeld, of diverse Balkan landen. Dit kan je financiële flexibiliteit vergroten en je in staat stellen om meer te investeren in persoonlijke of professionele groei.

4. Betere work-life Balance

Voor mij persoonlijk is dit een van de belangrijkste redenen om af en toe remote te gaan werken. Ik heb een grote passie voor reizen en wil niets liever dan de hele wereld rondreizen. Maar er moet ook geld verdient worden. Door remote te werken kan ik dit combineren en gaat het één niet ten koste van het ander. Doordat ik werk heb ik een inkomen, en doordat ik op een andere plek ben besteed ik ook veel tijd aan leuke dingen en ben ik ontspannen.

Ik kom veel makkelijker tot rust in een andere omgeving. De werk / privé balans is voor mij veel gezonder als ik remote werk.

In het drukke leven wat we allemaal hebben is het soms moeilijk om de juiste balans te vinden en je energie goed te verdelen. Remote werken in het buitenland bevordert een gezondere balans tussen werk en privéleven. Met de vrijheid om je eigen schema te bepalen, kun je tijd vrijmaken voor activiteiten die je leuk vindt, zoals sporten, verkennen van nieuwe plaatsen of simpelweg ontspannen op het strand. Dit zal je algehele welzijn verbeteren en stress verminderen.

Alieke maakt een wandeling in Santo Antao natuur in Santo Antao in Kaapverdie

5. Verhoogde productiviteit en meer focus

Veel remote werkers geven aan een verhoogde productiviteit te ervaren en meer focus wanneer ze buiten hun gebruikelijke omgeving werken. Het is eens wat anders dan de saaie kantoortuin of het thuiskantoor. Nieuwe omgevingen kunnen inspirerend en stimulerend zijn, wat kan leiden tot een frisse kijk op werkprojecten. Zonder de afleidingen van een traditioneel kantoor of je gezin thuis kun je efficiënter werken. Je kunt op je bestemming je eigen ideale werkplek creëren.

Benieuwd hoe je een fijne werkplek kunt vinden? In deze blog lees je er alles over.

6. Professionele groei en netwerken

Werken in het buitenland biedt ook unieke mogelijkheden voor professionele groei. Je kunt nieuwe markten en werkculturen verkennen, wat je begrip van je vakgebied kan verdiepen. Bovendien kun je netwerken met professionals uit verschillende landen, wat kan leiden tot waardevolle internationale connecties en samenwerkingen. Er zijn oneindig veel digital nomad community and coworkspace waar je gelijkgestemden kunt ontmoeten. Ik vind het zelf ook altijd super leuk om andere mensen te leren kennen die ook vanaf een andere plek werken.

Overigens geldt dit niet alleen voor je professionele groei, maar ook op persoonlijk vlak groei je enorm. Niet alleen is deze ervaring een boost voor je zelfvertrouwen, tijdens het reizen sluit je altijd sneller nieuwe vriendschappen. Zeker als soloreiziger. Ik heb op deze manier ook mensen van over de hele wereld leren kennen en hele waardevolle vriendschappen gesloten. Sterker nog, mijn 2 beste vriendinnen nu ken ik allebei uit het buitenland en heb ik leren kennen tijdens een workation.

7. Taalvaardigheden verbeteren

Als je naar een land reist waar een andere taal wordt gesproken, is dat het moment om je taalvaardigheden te verbeteren. Daar kan geen duolingo tegenop! (Overigens wel handig om hier al voor je reis mee te beginnen). Dit kan niet alleen persoonlijk verrijkend zijn, maar ook je professionele profiel versterken, vooral als je in een internationale sector werkt.

aan het werk met uitzicht op zee infinity pool in Santo Antao

8. Flexibiliteit en vrijheid

Een van de grootste voordelen van remote werken is de flexibiliteit die het biedt. Dit had ik eigenlijk als nummer 1 in dit lijstje moeten zetten. Je kunt je werkplek aanpassen aan je behoeften, of dat nu betekent dat je een paar maanden aan de kust doorbrengt of de Nederlandse winter ontsnapt naar een warm klimaat. Deze vrijheid is zo veel waard en draagt enorm bij aan je (werk)geluk.

Kortom, ga ook remote werken in het buitenland

Remote werken in het buitenland biedt een scala aan voordelen die verder gaan dan de gebruikelijke voordelen van thuiswerken. Van verhoogde productiviteit en creativiteit tot kostenbesparing en verbeterde work-life balance, de voordelen zijn er in overvloed. Door gebruik te maken van deze mogelijkheden kun je niet alleen je professionele leven verbeteren, maar ook je persoonlijke horizon verbreden en een unieke levenservaring opdoen.

Dus, als je de kans hebt om remote te werken en je bent avontuurlijk ingesteld, overweeg dan zeker om je werk vanuit het buitenland te doen. Het kan een van de beste beslissingen zijn die je ooit hebt genomen.

Wil je graag remote gaan werken, maar heb je geen idee hoe je dit aan moet pakken? Waar je op moet letten? Welke skills je nodig hebt om dit te doen? Wat leuke bestemmingen zijn om heen te gaan? In de online cursus Remote Ready neem ik je stap voor stap mee en ben je daarna helemaal klaar voor jouw remote werkavontuur!

Terug naar overzicht

X