Zo vind je een goede werkplek

Alieke Ingerman
1 februari 2022
6 minuten leestijd

Hasta la pasta, op naar het buitenland. Laptop onder je arm en gaan. Je boekt een vliegticket en je verblijf en je bent ready to go. Maar ik hoop dat je wel hebt nagedacht over je werkplek? Want het is geen gewone vakantie. Je gaat werken vanaf een andere locatie en dus moet je daar wat huiswerk voor doen. Dat hoeft niet heel moeilijk te zijn, maar is wel iets wat je vooraf al uitgezocht moet hebben. Of op dag 1 gelijk moet gaan regelen, voor je aan het werk moet, voor de last minute regelaars onder ons.

Goede wifi
First things first, wifi. Hoe zouden we nog zonder kunnen leven? Waar je ook gaat werken, zonder wifi ben je nergens. En nu roep ik regelmatig dat dat tegenwoordig overal wel is, maar was ik vorige week in Granada in Zuid-Spanje, waar het vrijwel nergens is haha. Ik had het kunnen weten, want het leuke aan deze historische plek is dat de tijd hier heeft stilgestaan. Dus check altijd vooraf of er wifi is en deze goed werkt. Of dat nou in je eigen appartement, hostel of flexwerkplek is. Vaak staat het op de website of socials wel vermeldt. En mocht de wifi ergens slecht zijn dan lees je dat snel genoeg terug in reviews.

Je kunt altijd nog terugvallen op je hotspot. Dan maak je via de telefoon verbinding met je laptop en gebruik je dus het netwerk van je telefoon. Again, zorg dat je dat geregeld hebt, dit is jouw verantwoordelijkheid. Check of je abonnement toereikend is, of dat het misschien handig is om die tijdelijk te verhogen. Je hotspot werkt niet overal in het buitenland even goed, ook dit heb ik aan den lijve ondervonden. Geen ramp, maar dan moet je op zoek naar een andere werkplek.

Je eigen appartement
De makkelijkste manier om aan een fijne werkplek te komen is door je eigen appartement te boeken, met een werk- of keukentafel waar je goed kunt werken. En dan liefst geen ieniemienie bureautje in een treurig hoekje van de kamer, waar amper een laptop op past. Het is wel iets duurder, maar daardoor hoef je niet per se op zoek naar een externe werkplek.

Bepaal voor jezelf of je ergens alleen wil zitten of met anderen. Er zijn organisaties (zoals ik!) die een volledig verzorgde workation of co-living spaces aanbieden, inclusief accommodatie, activiteiten en andere gelijkgestemden.

Via die weg kwam ik er zelf ook achter dat Valencia bijvoorbeeld een geweldige stad is voor remote werken.

300*252

Een hostel kan ook
Als ik lang weg ga dan wissel ik vaak af tussen mijn eigen plek of een leuk hostel. Soms lekker rustig, en soms wat gezelligheid. Voor een week kan het ook beide. Bij mij heeft een goed hostel de voorkeur, met de nadruk op goed. Ik zat in Barcelona in een hostel dat gericht is op werkende reizigers, daardoor is de doelgroep wat ouder en ook overdag aan het werk. Het heeft een eigen kantoorruimte waar ik rustig kon werken en aan het einde van de dag ging ik de stad ontdekken met de nieuwe mensen die ik had ontmoet. Super leuk!

Flexwerken
In veel grote steden zijn inmiddels goede veel flexplekken te vinden. Met een simpele zoektocht via google op co-workspace kom je een heel eind. Of gebruik Google Maps om gelijk te zien welke er dicht bij je zit. Er zijn werkplekken die vooral gericht zijn op een abonnement voor een maand, maar als je goed zoekt vindt je ook plekken voor een dag of een week. Soms betaal je hier een dagtarief, maar vaak is het voldoende als je wat koffie bestelt of misschien een lekkere lunch. En hoe erg is dat?!

Je kunt ook naar een leuk café gaan om te werken. Ik kan er altijd enorm naar uitkijken om naar een schattig koffiecafé te gaan. Die zijn zo leuk ingericht en sfeervol. Zoek wel een rustig hoekje en check altijd of het oké is om op je laptop te werken. Niet alle plekken staan het toe om te werken, maar willen de tafels beschikbaar houden voor mensen die gewoon komen eten en drinken. Je kan hierbij wel net de pech hebben dat er een gezin met jengelende kids naast je komt zitten, daar gaat je rust. Ik doe dit zelf dan ook alleen op dagen dat ik geen belangrijke meetings of deadlines heb, just in case.

Een rustige werkplek
Een werkplek waar je fijn en rustig kunt werken heb je niet altijd zelf in de hand. Als je buiten de deur werkt heb je het niet voor het zeggen wie er naast je komt zitten, en in je eigen appartement kunnen de buren net gaan verbouwen. Wat overigens thuis net zo goed kan gebeuren.

De uitvinding: noise cancelling headphones!

Of gewoon oortjes, zodat je een muziekje aan kunt zetten en kunt concentreren op je werk. Ook voor meetings heb je deze echt nodig, anders kunnen je collega’s je niet goed verstaan door het achtergrondgeluid.

Lang leve social media
Op mijn Instagram @workingremotelynl zie je in de highlights per stad tips voor fijne werkplekken waar ik ben geweest. Er zijn veel blogs, websites en Instagrammers die je voor gingen en dus is er veel te vinden over leuke werkplekken overal te wereld. Mijn favoriet? De blogs en het boek Work Hard Travel Harder van ‘Vrije Meid’ Suzanne van Duijn.

Je kunt ook Facebookgroepen voor reizigers en digital nomads volgen. Daar is regelmatig iemand op zoek naar mensen die gezamenlijk een appartement willen huren of krijg je tips voor fijne flexplekken. Als je je bestemming invoert en daar digital nomad bij typt, krijg je ongetwijfeld gelijk een hit. Zo volgde ik de groep Digital Nomads Croatia toen ik naar Kroatië ging.

Er zijn zo veel handige hashtags! Op Instagram volg ik onder andere #workation. Zo doe ik wat inspiratie op en sla ik leuke tips op. Ook zijn er veel leuke bloggers en reizigers om te volgen. Dan wil je morgen nog weg!

Tip: werk je graag met 2 schermen? Er zijn werkplekken die dit aanbieden, dat vind je dan terug op hun website. Maar laatst kwam ik iemand tegen die DE oplossing had. Hij gebruikte Mobile Pixels, een los scherm wat je aan je laptop klikt en dan via een kabeltje als 2e scherm kunt gebruiken. Heel licht en dus makkelijk mee te nemen. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar hij had al meerdere dingen geprobeerd en vond het geweldig.

Terug naar overzicht

X