fbpx

5 tips voor een productieve workation

Imane Baza
9 juni 2023
5 minuten leestijd

Op workation gaan is fantastisch, maar hoe zorg je ervoor dat het niet alleen ontspannend, maar ook productief wordt? De kwaliteit van je werk mag er immers niet onder lijden als je vanaf een andere plek werkt. Dat zou geen verschil moeten maken. Wij weten uit eigen ervaring hoe moeilijk het soms kan zijn om je te concentreren en niet te laten afleiden door de mooie omgeving. In deze blog delen wij 5 waardevolle tips voor een productieve workation, zodat je naast het werken ook volop kunt genieten van de prachtige bestemming waar je je bevindt.

1. Plan en organiseer vooraf

Een goede planning en organisatie zijn belangrijk voor een productieve workation. Maak een duidelijke lijst van taken en doelen die je tijdens je workation wilt bereiken. Stel realistische deadlines en zorg ervoor dat je alle benodigde tools en middelen bij de hand hebt. Maak ook een schema waarin je werktijden en vrije tijd verdeeld zijn. Zo kun je na je werkdag genieten van de bestemming. Door vooraf te plannen, kun je jezelf structuur geven en voorkom je dat werk en ontspanning door elkaar gaan lopen.

2. Kies de juiste werkplek

Een comfortabele en inspirerende werkplek maakt een groot verschil tijdens je workation. Ga op zoek naar een locatie met goede internetverbinding, een rustige omgeving en voldoende ruimte om te werken. Of het nu een coworking-space, een fijne koffiebar of een rustig hoekje in je hotel is, zorg ervoor dat je een plek kiest waar je je kunt concentreren. Zorg voor een ergonimische omgeving, met een laptopstandaard zodat je op de juiste hoogte kijkt en noise cancelling headphone. Ik neem zelf ook een los toetsenbord mee (zie hieronder). Zo zorg je voor een productieve workation.

 

Waar je ook gaat werken, zonder goede wifi ben je nergens. Dus check altijd vooraf of er wifi is en of deze goed werkt. Lees reviews of doe via een app een speedtest. Mocht de wifi ergens slecht zijn dan lees je dat snel genoeg terug in reviews van anderen en weet je dat je daar niet heen moet. Je kunt ook altijd nog terugvallen op je hotspot, binnen de EU dan. Dan maak je via de telefoon verbinding met je laptop en gebruik je dus het netwerk van je telefoon. Dat doen wij regelmatig en werkt vrijwel altijd. 

3. Omgaan met afleidingen tijdens je workation

De grootste uitdaging tijdens een workation is om afleidingen tot een minimum te beperken. Dit vergt zelfdiscipline. Houd de boel netjes en georganiseerd, zodat je niet wordt afgeleid door rommel of een gebrek aan orde op je werkplek. De omgeving waarin je werkt heeft een grote invloed op je productiviteit. Hoe minder afleiding je hebt, hoe kleiner de kans dat jij je niet kunt concentreren op je werk. Het helpt ook om specifieke werktijden in te plannen en jezelf te belonen met vrije tijd wanneer je je doelen hebt bereikt. Zo kun je je werk efficiënter doen en meer genieten van je ontspanning daarna. Lees hier meer tips over omgaan met afleidingen tijdens een workation. 

4. Maak gebruik van de omgeving

Eén van de voordelen van een workation is dat je nieuwe omgevingen kunt verkennen en je daardoor nieuwe inspiratie krijgt. Je bent even weg van je vertrouwde thuissituatie en doet allemaal nieuwe indrukken op tijdens je workation. Maak gebruik van je vrije tijd om de lokale bezienswaardigheden te ontdekken, de natuur in te gaan of nieuwe culturen te ervaren. Dit helpt om je geest te verfrissen, maar ook om nieuwe inspiratie op te doen voor je werk. Bezoek een lokale markt om je hoofd leeg te maken of maak een wandeling langs het strand terwijl je nadenkt over een creatief project of nieuw business idee. Hoe tof is het om na je werkdag je laptop dicht te doen en een stadstour te doen, of scooter te huren en de bergen in te gaan. 

Dat is toch waarom je naar een andere plek reist om remote te gaan werken!

5. Zorg voor balans

Hoewel het belangrijk is om productief te zijn tijdens je workation, is het ook belangrijk om de juiste balans te vinden tussen werk en ontspanning. Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt, tijd neemt om te ontspannen en echt te genieten van je vrije tijd. Plan activiteiten en uitstapjes die je energie geven en je helpen te relaxen, zoals yoga, wandelen, een bezoek aan een spa of gewoon lekker chillen aan het zwembad. Ben je meer van de actie? Je kunt ook denken aan suppen, een pittige hike of fietsen. Door voldoende tijd te besteden aan ontspanning, zorgt dat voor een energieboost en kom je weer opgeladen terug van je workation.

Succesvol remote werken

Een productieve workation is mogelijk met de juiste planning, organisatie, mindset en voorbereiding. Door vooraf te plannen, de juiste werkplek te kiezen, afleidingen te beperken, gebruik te maken van de omgeving en te zorgen voor balans tussen werk en ontspanning, kun je het beste uit je workation halen. Vergeet niet dat een workation bedoeld is om te genieten van zowel werk als vakantie, dus maak er een ervaring van die je energie geeft, je horizon verbreedt en je productiviteit verhoogt. Met deze tips ben je goed op weg naar een succesvolle en plezierige workation! Lees ook: 5 voordelen van een workation. 

Vind jij het lastig om een workation goed voor te bereiden. Weet je niet of dit bij je past of waar je allemaal aan moet denken? Wij doen (online) persoonlijke adviesgesprekken. Interesse in een kennismaking en goed advies? Stuur ons dan een bericht, we helpen je graag!

Terug naar overzicht