5 voordelen van een workation

Alieke Ingerman
10 mei 2022
7 minuten leestijd

Dat ik fan ben van remote werken kan geen verrassing zijn. Nu jij nog. Bij een workation doe je je eigen werk, maar vanaf een andere plek. Een andere omgeving kan een mens zo goed doen. Dat is slechts een van de vele voordelen van een workation. In deze blog zet ik ze voor je op een rij.

Why not?

Ik krijg veel berichten van mensen die het leuk vinden om te zien waar ik allemaal heen ga, vaak komt daar achteraan “dat lijkt mij ook zo gaaf”. Maar waarom doe je het dan niet? Voor veel mensen is het nieuw en spannend. Het kost wat tijd om aan nieuwe situaties te wennen, mensen zijn nou eenmaal gewoontedieren. Mijn nieuwe gewoonte is inmiddels remote werken. Soms vraag ik me af waarom ik dit niet al mijn hele werkende leven doe, maar pas sinds 3 jaar. Toen stond ik er nog niet eens bij stil dat dit kon. Nu zie je het steeds vaker om je heen, spreek je mensen die dit doen en wordt je enthousiast. Dan pas kom je zelf ook in beweging. Ik hoop dat wellicht mijn ervaringen delen bij jou dat enthousiasme losmaakt.

Vroeger dacht ik altijd dat je moest werken tot 67 en dan pas echt de tijd had om van het leven te genieten. Herkenbaar? Toch? Na je studie ging je misschien op reis of je nam een tussenjaar, maar daarna moest je aan de bak. Punt. Maar zo denk ik er inmiddels helemaal niet meer over. Het één sluit het ander niet uit. Dat ervaar ik als een verademing, want we hebben veel meer vrijheid dan ik eigenlijk dacht.

 

Maar wat als je in loondienst bent?

Daarnaast hoeft het ook niet zo te zijn dat een baan in loondienst meer beperkingen oplevert dan voor als je voor jezelf werkt. Nog zo’n beeld wat ik had bij het werkende leven. Dan moet je natuurlijk wel voor de juiste werkgever kiezen, maar er zijn steeds meer bedrijven die enorm veel vrijheid en flexibiliteit bieden. Ik krijg hier ook steeds vaker vragen over, wat wel bewijst dat mensen bewust op zoek gaan naar organisaties die remote werken toestaan.

Zelf werk ik ook in loondienst (bij Frankwatching) en bij ons is er alle vrijheid om te werken waar je wilt. Vooral veel banen in marketing, IT, tech, recruitment, sales en klantcontact geven de vrijheid om remote te werken.

Of dat nou een MKB bedrijf of grote corporate is, ze omarmen vrijheid en geven hun medewerkers veel vertrouwen.

Overigens is een workation wat mij betreft altijd iets tijdelijks. Je hoeft geen fulltime digital nomad te zijn om remote te kunnen werken. Het kan ook een weekje of een maand in het buitenland zijn, net als bij mij.

 

Ben je in gedachte je bestemming al aan het uitkiezen? Hierbij de voordelen op een rij, waardoor je morgen nog je workation wil gaan boeken!

1. Even weg van huis

Bij remote werken denken mensen vaak gelijk aan het buitenland, maar dat hoeft niet. Het gaat er om dat je in een andere omgeving bent, weg van huis. Soms omdat thuis de muren op je af komen, of omdat je even een break nodig hebt van je thuissituatie. Dat hoeft niet altijd ver weg te zijn. In ons mooie landje zijn ook genoeg leuke plekken te ontdekken. Zo ging ik bijvoorbeeld een keer een week naar Kijkduin en naar de Veluwe. Dan heb je ook niet zo veel reistijd en blijven de kosten wat lager. Maar toch stap je aan het einde van je werkdag het strand op of ga je het bos in, waardoor je direct vergeet dat je die dag gewerkt hebt. Er kwam ook een dagje een vriendin langs. Of je nou thuis werkt of bij iemand anders, ook dat kan! Een andere omgeving doet een mens goed.

2. Meer zien van de wereld

Heb jij ook enorme reiskriebels en vind je het leuk om de wereld te ontdekken? Er zijn zo ontzettend veel mooie plekken op de wereld, als je veel wil zien moet je eigenlijk een beetje vaart maken. Of lang weg gaan. Maarja je hebt ook een inkomen nodig.

Dat is absoluut de reden dat remote werken de best of both world is. Je doet gewoon je eigen werk, maar dan op een andere plek.

Als je rekening moet houden met klanten of collega’s dan is het wel handig om rekening te houden met tijdsverschil. Tenzij je het er voor over hebt om heul vroeg op te staan en op Nederlandse tijden te werken. Overigens geen straf om in Europa te blijven vind ik, genoeg moois te ontdekken.

3. Meer tijd voor ontspanning

Nederlanders zijn een streberig volk. Presteren, resultaten, verbeteren, efficiëntie, we willen het allemaal, het liefst gister nog. Die werkdruk gaat regelmatig ten koste van je eigen gezondheid en zorgt voor stress. Burnouts liggen voor veel mensen op de loer en het is knap lastig om eraan te ontsnappen. Ik vind het persoonlijk op drukke momenten erg moeilijk om na je werkdag de knop om te zetten en alles los te laten. Daarin ben ik vast niet de enige. Wat ik bij remote werken ervaar is dat het loslaten vrijwel vanzelf gaat. Doordat je op een andere plek bent ga je na je werkdag sneller op pad. Je bent niet voor niets naar een andere omgeving gegaan. Daardoor merk ik echt dat ik op zulke momenten veel minder gestresst ben. Alleen daarom al een aanrader om op workation te gaan!

 

Denk er ook vooraf over na of je misschien extra vrij wil nemen. Je kunt bijvoorbeeld 4 dagen werken in plaats van 5. Dan heb je een hele dag om lekker van je nieuwe omgeving te genieten en leuke dingen te doen. Je kunt ook kortere werkdagen maken, bijvoorbeeld van 6 uur in plaats van 8, dan houd je ook meer tijd voor jezelf over.

4. Kies jouw manier van reizen

Net als bij op vakantie gaan kun je ook jouw manier van remote werken bepalen. Het kan alleen, het kan met je partner, vrienden, familie of met een groep. Maar misschien kan er niemand met je mee omdat zij niet op afstand kunnen werken of wil je juist wat tijd voor jezelf. Alles kan! Het type reis en accommodatie kun je zelf bepalen. Of je nou lekker je eigen appartement boekt en geniet van de rust of een sociaal hostel of coliving boekt om nieuwe mensen te leren kennen. Veel mensen vinden het gezelliger met iemand anders samen. Dat is precies de reden dat ik groeps-workations organiseer.

5. Het kost geen vakantiedagen

Ben je in loondienst, dan heb je te maken met een aantal vakantiedagen per jaar. Dit is wettelijk vastgelegd en waarschijnlijk zijn het zo’n 25 dagen. Als je reizen leuk vindt, maar je baalt dat je beperkt wordt door je aantal vakantiedagen, dan zijn workations DE oplossing. Daarnaast heb je als freelancer waarschijnlijk ook niet de luxe om alleen maar leuke reizen te maken zonder te werken. Dus kan je prima je laptop meenemen en remote werken.

Zoveel mensen, zoveel wensen. Een workation kun je helemaal op jouw manier invullen. Je komt er maar op één manier achter wat er bij jou past, dat is om het te doen! Spijt krijg je alleen van de dingen die je niet hebt gedaan. Anders is het slechts een leermoment, wat je alleen maar voordelen oplevert. Ik wist een paar jaar geleden ook niet wat ik nou leuk vond. Nu ik vaak remote werk kom ik daar steeds beter achter. Het hangt soms ook af van je bui. Wil je veel gezelligheid dan kies je voor een gezamenlijke workation, wil je even rust en op jezelf zijn dan ga je lekker solo. Beide is te gek!

 

Leestip: Stappenplan voor een succesvolle workation.

Terug naar overzicht

X