fbpx

Zo ga je om met afleidingen tijdens je workation  

Imane Baza
25 april 2023
4 minuten leestijd

Het idee van een workation, waarbij je werken en vakantie combineert, kan aantrekkelijk zijn voor mensen die op zoek zijn naar een verandering van omgeving. Maar werken op een andere locatie kan ook uitdagingen met zich meebrengen, zoals afleidingen waardoor je minder productief aan het werk kan gaan. 

Een workation is een fantastische manier om te ontsnappen aan de dagelijkse routine en geeft je de kans om je werk te doen in een ontspannen omgeving. Maar om het meeste uit je workation te halen, is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen afleidingen. Verleidingen genoeg als je in een andere omgeving bent! In deze blogs delen we een aantal tips om afleidingen tijdens je workation te minimaliseren en je productiviteit te behouden.

Creëer een productieve werkomgeving

Een rustige en opgeruimde werkruimte kan een belangrijke rol spelen bij het minimaliseren van afleidingen. Dat zul je thuis ook ervaren. Houd de boel netjes en georganiseerd, zodat je niet wordt afgeleid door rommel of een gebrek aan orde. De omgeving waarin je werkt, kan een grote invloed hebben op je productiviteit. Hoe minder afleiding je hebt, hoe kleiner de kans dat jij je niet kunt concentreren op je werk. Zorg daarom voor een goede werkplek. Dat is je huiswerk voordat je op reis gaat.

Het is jouw verantwoordelijkheid om te zorgen dat je productief kunt werken tijdens je workation. De accommodaties waar wij mee samenwerken voor groepen zijn daarom allemaal voorzien van goede werkplekken, hebben goede wifi en andere voorzieningen die je nodig hebt om je werk goed te doen.

Maak een planning voor je workation

Eén van de grootste afleidingen tijdens een workation kan simpelweg de verleiding zijn om te ontspannen en niet te werken. Om deze verleiding te weerstaan, is het belangrijk om een planning te maken voor je werkzaamheden. Dit helpt je om gefocust te blijven en ervoor te zorgen dat je genoeg tijd besteedt aan je werk.

Maak een lijst van de taken die je moet doen en plan ze op verschillende momenten van de dag. Wees hierbij realistisch en zorg voor een goede balans tussen werk en vrije tijd. Zorg ervoor dat je ook voldoende tijd inplant voor plezier en om je bestemming te ontdekken. Je gaat niet voor niets werken vanaf een andere plek! Heb je tijdsverschil? Houdt hier dan rekening mee en let op welke uren je tegelijk kunt werken met je collega’s en klanten in Nederland. Door je werkweek goed te plannen, creëer je een structuur die je helpt om gefocust te blijven en het beste uit je workation te halen.

Vermijd afleidingen en prikkels

Afleiding is overal, vooral als je op een andere plek bent. Het makkelijkst is om deze afleidingen te vermijden en jezelf te beschermen tegen de verleiding. Hier zijn wat tips om afleidingen te vermijden tijdens je workation:

  • Keep your eyes on the price: werken vanuit het buitenland is geweldig, maar je bent wel verantwoordelijk voor je eigen productiviteit en kwaliteit van werk. 
  • Realiseer je goed dat als je verzaakt met je werk, je dit op een ander moment moet inhalen. 
  • Deadlines zijn deadlines, ga je werk niet uitstellen maar neem je verantwoordelijkheid. 
  • Ga in een rustige ruimte zitten, waar je weinig prikkels hebt
  • Ga niet in een café werken, als je weet dat je snel bent afgeleid, dan maak je het jezelf onnodig moeilijk. 
  • Gebruik een noisecancelling koptelefoon, zo sluit je omgevingsgeluiden af. 

Gebruik een timer

Een timer kan een nuttig hulpmiddel zijn om jezelf te concentreren en afleidingen te minimaliseren. Stel een timer in voor een bepaalde taak of werkperiode en ga zo doelgericht te werk. Wanneer de timer afgaat, neem dan een pauze voordat je weer aan de slag gaat. Dit is HET moment om te genieten van je omgeving. Ga een lekkere lunchwandeling maken aan het strand, haal een lekker broodje bij de bakker of geniet even van het zonnetje. 

Lees hier meer tips voor een productieve workation.

120*600

Terug naar overzicht