Stappenplan voor een succesvolle workation

Alieke Ingerman
29 juni 2022
3 minuten leestijd

Je ziet ze regelmatig voorbij komen, die jaloersmakende beelden van iemand die lekker zit te werken aan het Spaanse strand. Een lekker zonnetje, palmboom op de achtergrond en grote glimlach. En jij maar ploeteren aan je keukentafel of op een vol kantoor. Maar ook jij kunt daar zitten, op workation!

Remote werken wordt steeds populairder. We hebben door de pandemie allemaal wel ervaren dat we prima online kunnen samenwerken en dat het kantoor niet de enige plek is waar je je werk kunt doen. Dus als jij er onwijs veel energie van krijgt om dat even vanuit het buitenland te doen, kom dan in actie. Een workation is altijd tijdelijk, bij de één een week, bij de ander een maand. Bij veel bedrijven is het inmiddels echt wel bespreekbaar om te kijken of jij tijdelijk vanuit het buitenland kunt werken. Je blijft immers niet heel lang weg en bent gewoon bereikbaar, alleen zit je wat vaker in de zon.

Je kunt dit alleen doen, of met een vriendin, partner, collega of misschien ontmoet je via via wel iemand die dit ook graag wil doen en ga je samen. Het is net waar jij behoefte aan hebt. Soms kan even alleen zijn heerlijk zijn, maar het kan ook heel leuk zijn om wat gezelschap te hebben. Je kunt ook een groepsworkation doen, waarbij je met een gelijkgestemde een villa deelt en leuke groepsactiviteiten doet.

Voor een succesvolle workation zijn een aantal zaken van belang. Hierbij de 8 stappen die je moet nemen om te zorgen voor een geslaagde workation:

1. Een workation van een vakantie onderscheiden

Je blijft gewoon je werk doen, maar dan vanaf een andere plek. In je vrije tijd kun je op pad en genieten van je workation. Het is daarom the best of both worlds.

2. Wanneer ga je op workation?

Wanneer is een geschikte periode om naar het buitenland te gaan? Voorkom dat iemand cruciale face to face meetings of events mist. Ga ook niet weg in de drukste week van het jaar, als de werkdruk skyhigh is dan is dat niet het moment voor een workation.

3. Gesprek met je werkgever

Maak met je leidinggevende goede afspraken en spreek verwachtingen naar elkaar uit. Een medewerker moet goed aangeven welke behoeften er zijn, daartegen staat dat een werkgever duidelijk moet zijn in de mogelijkheden en regels.

4. Je bestemming bepalen

Voorkom het liefst tijdsverschil tijdens je workation. Samenwerken met je collega’s in verschillende tijdzones is een uitdaging.

5. Je werkweek voorbereiden

Plan hoe je werkweek eruit komt te zien. Hoeveel uur moet je werken? Wil je extra vrij nemen? Welke belangrijke meetings heb je waarvoor je absoluut in een rustige werkruimte moet zitten?

stappenplan en tips voor een workation

6. Een geschikte werkplek zoeken

Zorg voor een veilige verbinding, rustige werkomgeving, liefst ergonomisch en doe vooraf je huiswerk voor een goede werkplek op je bestemming.

7. Je (werk)tas inpakken

Denk naast je laptop, telefoon en opladers, ook aan een powerbank, koptelefoon/oortjes, goede laptoptas en kabeltjes voor een 2e scherm of vaste internetlijn. Denk ook na over een professionele outfit voor videomeetings.

8. Deel je workation ervaring

We doen met z’n allen steeds meer workation ervaring op. Deel jouw ervaringen daarom met anderen en leer van elkaar.

Een workation levert je zo veel positieve energie op. Een change of scenery doet een mens altijd heel goed en zorgt voor een lading inspiratie, creativiteit en ontspanning. Je kunt meer zien van de wereld en lekker op reis, zonder dat het je vakantiedagen kost. Dat is toch ideaal!

Meer lezen over een workation? Lees hier de 5 voordelen van een workation.

300*252

Terug naar overzicht

X