Workations tegen een winterdip

Alieke Ingerman
4 januari 2022
4 minuten leestijd

Het is dinsdag 4 januari. De feestdagen zijn voorbij. Voorlopig geen kerstdiners en oliebollen meer, maar een lichte winterdip. Buiten is het koud en met een beetje pech is het ook nog bewolkt. “Ga je lekker?” hoor ik mezelf zeggen. Ik weet nog heel goed hoe ik me vorig jaar rond deze tijd voelde. Niet al te best, en dat is een flinke understatement.

Veel mensen zullen het herkennen, de winterdip.

De een is niet helemaal in z’n hum, de ander heeft echt een depressie. Gelukkig geldt voor mij dat eerste, maar niet lekker in je vel zitten is altijd vervelend. Als het buiten donker en koud is ben je toch iets meer op jezelf aangewezen en zijn er net wat minder leuke dingen te doen.

Ik ben al geen fan van winter, maar in coronatijd komen helemaal de muren op me af. Nederlandse winters dwingen je over het algemeen tot veel binnen zitten. Al zijn er natuurlijk ook mooie zonnige dagen waarop je wel lekker naar buiten gaat. Een rondje door het bos wandelen of langs de singel in Utrecht is dan wel heerlijk. Maar toch is het niet mijn favoriete seizoen. Ik ben liever veel buiten. En nog veel liever in een klimaat waarbij je geen winterjas nodig hebt.

Alieke op workation

Flipflops in januari

Sinds een jaar of zes geleden ga ik daarom altijd in de winter naar een tropische bestemming. Waar je dus wel lekker op je flipflops door het leven kan gaan, zonder dat je tenen er af vriezen. De eerste keer ging ik op rondreis door Zuid-Afrika. Als ik het doe dan doe ik het ook gelijk goed. Wat was dat heerlijk. Toen besloot ik voortaan elk jaar de zon op te zoeken in de winter. Dat voorkomt dat je maandenlang geen lekker weer hebt. Tot ongeveer oktober is het in Nederland wel prima, en vanaf maart ben ik ook weer wat positiever, dus daar tussen is een tropisch tripje echt een aanrader.

Workation naar Stockholm

Nu ben ik net aan het vertellen dat ik graag naar warme bestemmingen ga, maar in 2020 ging ik in februari naar Stockholm. Dat past niet bepaald in het tropische thema, maar de reden dat ik daar heen ging heeft alles te maken met werken vanuit het buitenland. Dat was namelijk mijn tweede workation. Ik wilde heel graag naar Zweden, en vooral Stockholm, maar vond dat eigenlijk te koud en zonde om als zomervakantie te doen, want dan vind ik het daar niet warm genoeg.

Toen ontstond het idee om dus als workation er heen te gaan, best of both worlds.

Ik nam 2 vrije dagen en de rest van de week heb ik gewoon gewerkt. Zo kon ik toch naar Zweden, maar ging het niet ten koste van mijn vakantiedagen voor de tropen. Als ik ver weg ga dan wil ik over het algemeen ook helemaal offline zijn, en dus niet deels werken.

Alieke op workation tegen winterdip

Tip tegen de winterdip

Zelf de slingers ophangen is een vreselijke cliché, maar wel waar. Bij 2 graden, regen en kou verlies ik mezelf ook het liefst helemaal in zelfmedelijden, met een bak thee en 3 repen chocola onder mn kleedje op de bank, maar niemand komt je redden uit je eigen ellende. Dus hup, laptopje erbij en zoeken naar een leuke bestemming om jezelf op te fleuren. Niet alleen de trip zelf, maar ook de voorpret zorgt bij mij voor een opleving. Dan heb ik binnen no time weer wat positieve energie.

Winter 2021 in Spanje

De zomer in Nederland viel erg tegen, waardoor ik nog veel liever naar de zon wilde. Het vloog me in oktober al aan om nog maanden in de kou te zitten. En zo ontstond het plan voor overwinteren in Spanje. Maar ik vond 2 weekjes niet genoeg, ik wilde een lange periode werken vanuit het buitenland. Ik voelde me net een oma’tje dat ging overwinteren in Benidorm, en die grap hebben mijn vrienden dan ook vaak gemaakt. Maar he, ik ga lekker naar de zon, joe joe.

Mijn werkgever is daarin heel makkelijk, veel mensen werken bij ons wel eens vanuit het buitenland. Mijn werk als eventmanager maakt het voor mij wat lastiger, omdat ik regelmatig ergens moet zijn op locatie, maar tussen half november en half februari had ik wel de vrijheid om te gaan, en dus pakte ik mijn backpack en ging ik er voor. Nu zit ik 3 maanden in Spanje. Geen winterdip te bekennen!

Leestip: 2 maanden wonen en werken in Valencia

728*90

Terug naar overzicht

X