2 maanden wonen in Valencia

Alieke Ingerman
14 december 2022
7 minuten leestijd

Er zijn veel verschillende manieren om op workation te gaan. Alleen, met een vriendin, met je partner, met een collega, met een groepsreis of naar een coliving. Ik heb inmiddels al deze manieren geprobeerd en vertel in deze blog graag over mijn laatste ervaring, die in een coliving. Ik wilde heel graag weer een tijdje wonen en werken in het buitenland en daar het zonnetje opzoeken, maar niet zozeer alleen. De bestemming werd Valencia. Niet alleen vind ik dat een geweldige stad, dit keer had ik ook het doel om voor mijn nieuwe bedrijf op locatiebezoek te gaan en samenwerkingspartners te ontmoeten. Ik ben een gezelschapsmens en dus koos ik voor een coliving.

Het is echt een aanrader om wat langer naar één bepaalde plek te gaan, zo heb je echt de tijd om je bestemming goed te ontdekken. Je krijg dan veel meer mee over de echte lokale cultuur, hun gewoonten en manier van leven. Dat vind ik zelf enorm waardevol aan reizen. Je bezoekt zo niet alleen de toeristische highlights, maar kunt echt ontdekken hoe het ergens anders is. Je bent ook minder gehaast en kunt veel meer genieten van je reis.

Wat is een coliving?

Om bij het begin te beginnen is het goed om uit te leggen wat een coliving is. Je hebt ze in alle soorten en maten en vindt ze inmiddels overal ter wereld. Mede door de toename van remote werkers is deze manier van verblijven in het buitenland steeds populairder en zijn het er steeds meer van dit soort accommodaties. De gemene deler is dat je samen woont en leeft met anderen. Soms is dat in hetzelfde gebouw en heb je je eigen kamer, soms is dat een gedeelde woning. Je deelt gemeenschappelijke ruimtes en bent onderdeel van een community. Als je wilt, want je kunt zelf bepalen hoe jij je verblijf invult.

Er zijn een aantal dingen belangrijk bij de keuze van een coliving die bij jou past:

  • De bestemming en ligging
  • Kwaliteit en prijs van de accommodatie
  • De faciliteiten
  • Community
  • Medebewoners

De bestemming en de ligging

Voor mij is het persoonlijk altijd belangrijk dat het ergens lekker weer is. De zomer in Nederland is altijd net te snel weer voorbij, dus de zon opzoeken is voor mij altijd een must. Ik wil niet te veel tijdsverschil dus dan blijf je al snel in Europa. Spanje en Portugal staan dan bij de meeste bovenaan het lijstje. Omdat ik alleen ben wil ik liever niet afgelegen zitten maar kies ik graag voor een stad. Dan kun je makkelijk in je eentje op pad. Het moet een veilige plek zijn, zodat je met een gerust hart alleen over straat kunt.

De faciliteiten

Wat net zo belangrijk is als de bestemming is het type coliving dat je kiest. Ik vind het fijn om mijn eigen slaapkamer met bureau te hebben, maar vind het prima om een badkamer en keuken te delen. Ook vind ik het belangrijk dat er fijne gemeenschappelijke ruimtes zijn. Ik heb regelmatig videomeetings en wil die op een rustige plek doen, dus dan is een eigen bureau en goede bureaustoel wel zo fijn. Een gezamenlijke werkruimte kan overdag ook wel gezellig zijn, dan maak je tussendoor nog eens een praatje.

Coliving community

Als je kiest voor een coliving doe ik dat zelf omdat ik niet alleen wil zijn en makkelijk andere mensen kan leren kennen. Je hebt ook colivings waarbij je een geheel eigen appartement hebt, wat niet per se in hetzelfde gebouw zit als andere colivers. Persoonlijk vind ik dat erg jammer, omdat je dan alleen contact hebt via een groepsapp bijvoorbeeld, terwijl het ook erg leuk is om elkaar spontaan tegen te komen, of gezellig met elkaar op een dakterras te zitten.

Een community organiseert doorgaans allerlei activiteiten, van sporten tot borrelavonden tot taalcursussen. Je kunt zelf kiezen of je ergens bij aanhaakt.

Het verschil tussen colivings is wel erg groot heb ik gemerkt. Ik zat zelf in MyCO (no spon) in Valencia, in de wijk Cabanyal. Dit is een gloednieuw pand met fijne faciliteiten, alleen het management is er erg matig. De communicatie is lastig en er wordt bijna niets georganiseerd dus bent erg op jezelf aangewezen waardoor het niet voelt als een community. Gelukkig zijn er altijd wel een paar mensen die sociaal zijn en dus maak je alsnog snel contact, maar daar moet je wel een beetje assertief voor zijn. Gezien ik eventmanager ben en Valencia goed ken werd ik al snel de tourguide haha, tot groot genoegen van mijn huisgenoten. ColivingValencia is ook een leuke organisatie.

Kwaliteit en prijs van de accommodatie

Je hebt natuurlijk zelf in de hand hoeveel geld je uitgeeft. Wil je meer luxe of in het hoogseizoen gaan, dan zul je daarvoor betalen. Zelf vind ik comfort belangrijk, maar hoeft het niet fancy te zijn. Een grote kamer of appartement kost vanzelfsprekend meer dan iets kleiners. Ook betaal je meestal vanaf oktober minder, terwijl ik zelf juist graag naar het buitenland ga in de winter dus dat komt mooi uit. Ik had zelf een slaapkamer van 12 m2 met een tweepersoonsbed, grote kast en bureau en betaalde circa € 1000 in september en € 800 in oktober.

Je medebewoners

Een van de leukste dingen aan reizen is het leren kennen van verschillende culturen. Natuurlijk die van je bestemming, maar ook van de mensen die je er ontmoet. In een coliving vind je mensen van overal ter wereld. Mijn huisgenoten kwamen uit Colombia, Israël, Zweden, UK, Duitsland, Macedonië, vanalles dus. En natuurlijk waren er ook een paar andere Nederlanders, die kom je altijd overal tegen. Zeker in Valencia. De gemiddelde leeftijd lag rond de 30, sommige mid 20 en sommige tegen de 40. Er waren ongeveer evenveel mannen als vrouwen.

Vrijwel iedereen was remote werker en de meeste zijn in loondienst. Er waren ook een aantal expats of mensen in-between jobs. Ze werken vaak in dezelfde tijdzone, maar een aantal mensen werkte op andere tijden vanwege tijdsverschil. Zo zie je maar dat remote werken steeds meer geaccepteerd is bij bedrijven en het in sommige landen al veel normaler is dan in Nederland.

Een enkeling had 1 of 2 maanden vrij genomen en kwam Spaans leren. Zij gingen 4 dagen ochtenden in de week naar school. Over het algemeen merk je dat de meeste tot een uur of 17.00 à 18.00 uur werken en dan elkaar opzoeken om wat leuks te gaan doen. Zo ging ik regelmatig beachvolleyballen bij Playa da la Malvarossa na mijn werkdag. En natuurlijk waren er ook de nodige etentjes met elkaar. Soms werd dat spontaan toch een beetje laat, maar het was zeker geen party mansion omdat iedereen weer braaf vroeg opstond voor werk of school. Het is ook niet verplicht om te socializen, je kunt ook lekker je eigen plan trekken.

Wat je vooraf niet weet

Hoe goed je je reis ook voorbereid, of misschien juist niet, hoe het echt gaat zijn kom je maar op één manier achter. Door het te doen! Vooraf had ik in gedachte om vooral heel hard te gaan werken. Ik ging er niet heen om vrienden te maken, maar wilde focussen op mijn bedrijf. Nou, dat liep compleet anders. Om heel eerlijk te zijn werkte ik voor mijn vertrek veel te hard vanwege mijn enorme prestatiedrang. In Valencia vond ik de balans weer terug. Geniet van je (werk)leven. Een stralend zonnetje en gezellige huisgenoten zorgde ervoor dat ik mijn laptop vaker weglegde en ging genieten van het Spaanse leven.

Geen vrienden maken is absoluut niet gelukt. Sterker nog, afscheid nemen van mijn huisgenoten viel mij enorm zwaar. Ik ging deze mensen, remote werken, deze geweldige manier van leven zo erg missen. Ik weet zeker dat ik sommige mensen nog ga zien, waar ook ter wereld.

Wil je ook op zo’n remote werkavontuur, maar weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken? Of wil je even sparren met iemand met veel ervaring? Dat kan! Bekijk hier de informatie over de persoonlijke adviesgesprekken met Alieke.

Is een coliving niks voor jou en wil je liever gewoon je eigen appartement? Zoek dan op Booking.com een leuke accommodatie in Valencia. Die zijn er meer dan genoeg. Let wel even goed op dat er wifi bij zit en check in de reviews of er geen klachten zijn over de accommodatie. Zo kom je ter plekke niet voor verrassingen te staan.

Terug naar overzicht

X