Incentives en bedrijfsworkations: verschillen en overeenkomsten

Alieke Ingerman
22 mei 2024
4 minuten leestijd

In de huidige zakelijke wereld is het motiveren en belonen van werknemers cruciaal voor het succes van een bedrijf. Twee populaire methoden hiervoor zijn incentives en bedrijfsworkations. Hoewel beide strategieën gericht zijn op het bevorderen van werknemersmotivatie en -tevredenheid, verschillen ze net iets van elkaar. In deze blog bespreken we zowel de verschillen als de overeenkomsten tussen incentives en bedrijfsworkations.

Wat is een incentive precies?

Een incentive is een beloning of stimulans die werknemers ontvangen voor het behalen van specifieke doelen of het vertonen van gewenst gedrag. Incentives zijn vaak direct en tastbaar en kunnen variëren van financiële bonussen tot luxe reizen en cadeaus. Ze zijn bedoeld om werknemers te motiveren om bepaalde prestaties te bereiken.

Voorbeelden van Incentives:

 • Financiële bonussen: extra geld bovenop het reguliere salaris
 • Reisjes en uitjes: korte vakanties of avontuurlijke trips
 • Cadeaus: bijvoorbeeld elektronica of huishoudelijke apparaten
 • Erkenning: certificaten, prijzen of titels voor uitmuntende prestaties

paella workshop met het bedrijf in spanje wijngaard in spanje

Wat is een bedrijfsworkation?

Een bedrijf wat met elkaar op reis/workation gaat combineert werk en vakantie, waarbij werknemers de mogelijkheid krijgen om in een inspirerende omgeving buiten de normale werkplek te werken. Dit kan variëren van een tropisch eiland tot een bruisende stad. Het doel van een bedrijfsreis is om de creativiteit en productiviteit te stimuleren door een verandering van omgeving.

Voorbeelden van bedrijfsreis/workation:

 • Teambuilding retreats: een week in een afgelegen resort met strategische sessies, brainstorms en teambuildingactiviteiten.
 • Kantoor aan zee: een maand werken vanuit een strandhuis met alle benodigde werkfaciliteiten.
 • Stedelijke innovatiecentra: tijdelijke verhuizing naar een innovatief centrum in een grote stad voor netwerken en deelname aan lokale evenementen.

Benieuwd naar de ervaringen van andere bedrijven die met hun team op workation gingen? Je leest ze hier op workingremotely.nl. Deze workations zijn georganiseerd door Working Remotely, wij helpen je graag.

Overeenkomsten tussen incentives en bedrijfsreizen/workations

 1. Motivatie en beloning: beide strategieën zijn ontworpen om werknemers te motiveren en te belonen voor hun inzet en prestaties.
 2. Verbetering van werknemerstevredenheid: zowel incentives als workations dragen bij aan het verhogen van de tevredenheid en het welzijn van werknemers.
 3. Productiviteitsverhoging: beide leiden tot een verhoogde productiviteit door een verbeterde motivatie en een positieve werkomgeving.
 4. Teambuilding: zowel incentives als bedrijfsreizen bevorderen de teambuilding.

raften met je team op een rivier in Spanje sunset in het zwembad in Bali

Verschillen tussen incentives en workations

1. Doelstelling:

 • Incentives: gericht op het bereiken van specifieke, vaak korte termijn doelen, zoals het behalen van verkoopdoelen of het voltooien van projecten.
 • Bedrijfsworkations: gericht op het verbeteren van het welzijn en de lange termijn productiviteit van werknemers door een verandering van omgeving en werkomgeving.

2. Duur:

 • Incentives: meestal eenmalig en van korte duur, zoals een weekendje weg of een eenmalige bonus.
 • Bedrijfsworkations: kunnen variëren van een week tot enkele maanden, afhankelijk van de opzet en doelstellingen.

3. Type beloning:

 • Incentives: vaak direct en tastbaar, zoals geld of cadeaus.
 • Bedrijfsworkations: minder tastbaar en meer gericht op een ervaring die je met elkaar gaat meemaken, zoals werken op een inspirerende locatie.

4. Impact:

 • Incentives: geven een directe motivatieboost en belonen specifieke prestaties.
 • Bedrijfsworkations: beogen een langdurige verbetering van welzijn, creativiteit en werktevredenheid.

fietstour in Valencia met het team boottocht in Spanje bij een mooi stadje

De ultieme beloning: een bedrijfsreis als incentive

Zowel incentives als bedrijfsworkations zijn waardevolle tools voor het verhogen van de motivatie en tevredenheid van werknemers. Incentives bieden directe beloningen voor specifieke prestaties, terwijl bedrijfsworkations gericht zijn op het lange termijn welzijn en de productiviteit door een inspirerende werkervaring te bieden.

Bedrijven kunnen beide strategieën gebruiken om een motiverende en ondersteunende werkomgeving te creëren die leidt tot blijvende successen. Kies je voor een workation met je bedrijf, dan sla je 2 vliegen in 1 klap. Het is zowel een beloning waar het hele team naar uit kan kijken, als een investering in het welzijn van je personeel.

Lijkt het jou interessant om met je team een bedrijfsreis te maken? Ontdek de vele voordelen en mogelijkheden van de workations die wij verzorgen voor bedrijven.

Terug naar overzicht

X