fbpx

Veilig remote werken, tips voor cybersecurity

Bjorn Overbeek
25 september 2023
5 minuten leestijd

Veilig online werken is van groot belang als je remote gaat werken. Daar gaat nog wel eens iets mis, wat soms grote gevolgen kan hebben. Zorg daarom dat je cybersecurity op orde is. In deze blog vertelt digitaal beveiligingsexpert Bjorn waar je precies op moet letten en hoe je veilig je werk kunt doen tijdens je workation.

Veilig online werken tijdens je workation

Werken op afstand kan je veel flexibiliteit en vrijheid bieden, maar het kan je ook blootstellen aan nieuwe en gevaarlijke situaties als je niet veilig online werkt. Als je op afstand verbinding maakt met je werkomgeving, hoe kun je er dan voor zorgen dat je gegevens veilig zijn als je in het openbaar bent? Gelukkig zijn er experts zoals Bjorn Overbeek van Sharqsec om je te helpen veilig online te zijn, of je nu thuis werkt of ergens anders. Zodat je met een gerust hart remote kunt werken.

Met de juiste maatregelen hoef jij je geen zorgen meer te maken over de wifi tijdens je workation in dat leuke koffietentje waar je gaat werken, of een veilige verbinding in je gehuurde appartement. Digitale uitsmijter Bjorn geeft je tips voor een ondoordringbare beveiliging. Na het lezen van deze blog heb je alles wat je nodig hebt om veilig online te werken tijdens remote werkavontuur.

De netwerkbeveiliging heeft prioriteit

Het eerste en belangrijkste als je remote gaat werken op een andere plek is netwerkbeveiliging. Je kunt niet veilig werken als de verbinding die je gebruikt al onveilig is! Hoe vaak heb je niet een internetverbinding nodig gehad, maar je moest maar de openbare wifi van Starbucks gebruiken? Misschien heb je gehoord dat de meeste wifi-netwerken in koffiebarren onveilig zijn, en daar heb je gelijk in. Maar wist je dat er een manier is om bijna elk netwerk veilig te maken met behulp van een programma op je computer of telefoon?

Je bent misschien al bekend met VPN’s; de meeste mensen gebruiken deze alleen om Netflix zonder licentie te kijken, maar VPN’s zijn ook geweldig in het beschermen van je gegevens. Wanneer je een VPN gebruikt, worden al je gegevens ingepakt en beveiligd voordat ze je computer verlaten, zodat zelfs een onveilig wifi-netwerk in een koffiebar je gegevens niet kan lekken. Download simpelweg een VPN-programma van een populaire provider. ExpressVPN is onze favoriet, maar Private Internet Access en Proton VPN zijn ook uitstekend.

Bovendien zijn VPN’s niet alleen goed voor het beschermen van je netwerk; als je een bedrijfsomgeving gebruikt, kun je met een VPN ook inloggen als je naar locaties reist die anders geblokkeerd zouden zijn. Stel je VPN dus zo snel mogelijk in, voordat je op workation gaat!

Je computer beschermen op workation

Hoe kun je, nu je je netwerk hebt beveiligd, je computer zelf beschermen tijdens je workation? Zelfs een beveiligd netwerk kan niet voorkomen dat mensen je onbetrouwbare links e-mailen, dus hoe kun je jezelf beschermen tegen virussen en phishing? Eigenlijk gemakkelijker dan je denkt! Aangezien de meeste virussen al automatisch door je computer worden gevangen, hoef je jezelf alleen maar te beschermen tegen phishing. Als je niet bekend bent met de term, phishing is wanneer een hacker zich voordoet als iemand anders, zoals je bank die vraagt om je inloggegevens. Verrassend genoeg is alles wat je nodig hebt om jezelf te beschermen tijdens je workation een simpele blocker.

Het installeren van een adblocker in je internetbrowser kan je beschermen tegen bijna alle pogingen tot phishing en oplichting, en het is heel eenvoudig. Ga gewoon naar de app store van je webbrowser (Chrome heeft de Chrome Web Store, Edge heeft de Edge Add-On Store en Firefox heeft Firefox Add-Ons). Zoek vervolgens naar “uBlock Origin” en voeg het toe aan je browser. Nu worden alle gevaarlijke links geblokkeerd en heb je ook geen last meer van advertenties. Wat een voordeel!

Kies een veilig wachtwoord

Nu heb je je netwerk en je computer beschermd, dus wat blijft er nog over? Je hebt dit misschien al zien aankomen, maar zelfs de beste antivirus en VPN kunnen je niet beschermen als je wachtwoord “wachtwoord” is. Tot slot raden we je dus aan ervoor te zorgen dat je wachtwoorden veilig en sterk zijn. Zorg ervoor dat je cijfers, symbolen, hoofdletters en kleine letters gebruikt en maak ze lang. Minstens 14 tekens moet genoeg zijn voor de komende jaren, maar langer is beter. En vergeet niet om een wachtwoord-manager te gebruiken!

Wij raden de manager van 1Password aan, omdat deze eenvoudig te gebruiken is. Vergeet niet te controleren welke van je wachtwoorden al zijn gehackt op HaveIBeenPwned, zodat je weet welke wachtwoorden je als eerste moet veranderen. Regel dit soort dingen thuis, voordat je remote gaat werken.

Doe een scan en check jouw veiligheid

Op de website van Sharqsec kun je een Vulnerability Scan doen om te kijken hoe het ervoor staat met jouw beveiliging. Als je dan ook nog eens bovenstaande tips opvolgt, dan ga je goed voorbereid op workation. Als je de drie tips volgt, ben je goed op weg om je computer op FBI-niveau te beveiligen. Regel dit allemaal netjes voordat je op reis gaat, zo voorkom je problemen ter plekke en kun je nog hulp zoeken als iets niet lukt. Je kunt nu veilig verbinding maken met elk netwerk, phishing en virussen tegengaan en je accounts beveiligen met goede wachtwoorden. Nu ben je klaar om veilig op afstand te werken!

Heb je meer vragen over online beveiliging of hulp nodig? Stuur de experts van Sharqsec gerust een bericht. Wil je behalve veilig werken ook weten welke handige (technische) spullen je mee moet nemen op workation? Lees dan de blog met tips voor het inpakken van je workation-koffer.

Terug naar overzicht