fbpx

Ik ga op workation en neem mee…

Alieke Ingerman
9 mei 2023
5 minuten leestijd

Je koffer inpakken. Voor menig reiziger elke keer weer een drama als ze op reis gaan. Wat neem je allemaal mee? Wat past er in je koffer? Veel reizigers struggelen met het inpakken van hun koffer. Een workation reis is dan ook nog net wat anders dan een vakantie, waarbij je ook net wat andere spullen nodig hebt. Daarom helpen we je een handje met de tips in deze blog.

Je koffer inpakken

Sommige mensen beginnen al een week van tevoren met spullen verzamelen die mee op reis moeten, anderen doen dit last minute. Ik behoor zelf tot die laatste categorie en pak altijd op het laatste moment mijn bagage pas in. Doordat ik veel reis wordt het steeds makkelijker, want bepaalde spullen neem je altijd mee. 

Als ik een reis heb waarbij ik naar veel verschillende plaatsen reis of veel met het OV reis neem ik het liefst mijn backpack mee. Dat is net wat fijner als je stukjes moet lopen. Mijn backpack is heel compact, ik houd namelijk niet van zeulen met veel spullen en heb weinig nodig. Zelfs 8 maanden in Azië kon ik prima met mijn backpack met 10 kilo. 

Naast de vakantie outfits, geschikte schoenen en strandhanddoek zijn er voor een workation net wat meer spullen nodig dan een gewone vakantie. Het work gedeelte van de workation zegt het al, het is een werk-reis. Daarom zetten we hieronder onze tips op een rij voor het inpakken van je workation koffer.

Werkspullen inpakken voor je workation

Als je op een andere plek je werk gaat doen heb je niet alle spullen voorhanden die je thuis of op kantoor hebt. Maar daar hoef je geen hinder aan te ondervinden. Je kunt zelfs naar een workspace gaan, die soms complete kantoorinrichting hebben, inclusief werkplekken met ergonomische bureaustoelen, monitors en toetsenborden. Bedenk vooraf goed wat jij voor jouw werk nodig hebt en doe onderzoek waar je dit op jouw bestemming kunt vinden. 

Hierbij onze tips voor in je workation koffer

 • Powerbank: als je vanaf een andere plek werkt is er niet altijd een stopcontact in de buurt. Of weet je vooraf niet altijd waar je precies belandt en of je makkelijk je laptop kunt opladen. 
 • Oortjes/headset: het liefst noisecancelling. Dan kun je op veel plekken rustig werken. Je kunt alles goed verstaan in videomeeting, en andersom horen zij jou ook goed. 
 • Kabeltje voor internet kabel: voor het geval je een betrouwbare verbinding nodig hebt of als de wifi het ergens niet doet.
 • Reserve oortjes met snoer: soms heb je net de pech dat je draadloze oortjes het niet doen, neem daarom altijd een paar reserve oortjes mee met een snoertje. 
 • USB stick: voor het geval je iets extern moet opslaan of ergens iets wil gaan uitprinten.
 • Selfiestick/statief: deze is niet voor iedereen nodig, maar het helpt wel als je mooie foto’s wil maken.
 • Muis & muismat: sommige mensen vinden dit fijner werken dan je touchpad. 
 • HDMI kabel: wellicht handig als je je laptop wil aansluiten op een scherm.
 • Koordje voor je telefoon: op reis maak je ongetwijfeld meer foto’s, dan is het wel zo veilig om je telefoon aan een koordje te hebben, zodat hij minder snel kan vallen.
 • Laptop en oplader: dit lijkt me overbodig om te zeggen toch?

Mocht je nou iets vergeten zijn, dan is dat vaak geen ramp. Op jouw bestemming is vast ook wel iets te koop of kun je wellicht iets lenen van iemand. Maar op minder toeristische bestemmingen zijn winkels met kantoorartikelen niet aanwezig, of betaal je de hoofdprijs voor sommige artikelen. 

Kledingadvies voor als je remote gaat werken

Ik ga je echt geen lijst geven met welke kleding je mee moet nemen. Als het goed is kun je dat prima zelf. Maar houdt bij het inpakken wel in gedachte dat je op werkreis gaat. Zorg dat je representatief gekleed bent als je video meetings hebt. Sommige klanten kunnen misschien wel lachen om je hawaii shirt, maar dat geldt niet voor iedereen. Je wilt dat je serieus genomen wordt in je werk, dus daar moet je zelf voor zorgen. 

Check een paar dagen voor vertrek het weerbericht op je bestemming. Stem daar je kleding op af. Bij reizen is het altijd handig om veel laagjes mee te nemen, zodat je je makkelijk kunt aanpassen naar de juiste temperatuur. Als je gaat voor een tropische bestemming, vergeet dan vooral je badkleding en zonnebrand niet. Ga je naar een koude bestemming dan is thermokleding onmisbaar en goede waterdichte schoenen. 

De praktische voorbereiding van je workation

Naast alle werkspullen die je moet meenemen, zijn er ook nog wat praktische zaken die je moet regelen voor vertrek. Nog te vaak worden helemaal simpele dingen vergeten. Heb je gedacht aan:

 • Formeel toestemming van je werkgever? Zomaar weggaan mag niet, zorg dat je dit netjes regelt op je werk. 
 • Heb je een visum nodig? Check de inreisvoorwaarden van je bestemming. (link plaatsen)
 • Is je reisverzekering op orde? Houdt rekening met de juiste dekking voor jouw bestemming en je waardevolle spullen.
 • Check je telefoonbundel! Binnen EU is er niks aan de hand en kun je zelfs een hotspot maken als de wifi niet werkt. Buiten de EU kun je het beste een lokale simkaart kopen of tijdelijk je bundel verhogen. 
 • Zijn je klanten geïnformeerd? Dat is wel zo netjes en soms ook vereist vanuit je werkgever. Al zouden zij eigenlijk niet moeten merken dat jij vanaf een andere plek werkt, want jij zorgt voor een goede werkplek.

Ready for take off! Als het goed is heb je nu alles ingepakt wat je nodig hebt en alle praktische zaken goed geregeld. Tijd om te gaan genieten van jouw workation. Inspiratie nodig voor leuke workation locaties? Lees dan meer blogs over leuke workation bestemmingen.

Terug naar overzicht