fbpx

Productief blijven tijdens remote werken: 10 tips

Joy Hadders
16 oktober 2023
4 minuten leestijd

Met remote werken is de vrijheid om je eigen werkplek te kiezen een van de grootste voordelen. Je kunt je werk gedaan krijgen vanuit het comfort van je co-living, Airbnb of andere zelf gekozen plek. Maar met deze vrijheid komt ook verantwoordelijkheid. Het is essentieel om een productieve werkomgeving te creëren en jezelf gemotiveerd te houden. Hier zijn 10 waardevolle tips voor een productieve werkdag, met het oog op succesvol remote werken.

1. Richt een goede werkplek in

Kies een rustige, opgeruimde plek in je ruimte om als werkplek te gebruiken. Zorg ervoor dat deze ruimte ergonomisch is ingericht met een comfortabele stoel en een goed georganiseerd bureau. Let daar ook op bij het kiezen van bijvoorbeeld een Airbnb. Is er goede wifi? Zijn er goede stoelen? Neem ook een laptopstandaard en toetsenbord mee, zodat je in de juiste houding zit. Ik gebruik zelf onderstaande producten, die je via bol.com kunt kopen. 


2. Stel een werkrooster op

Creëer een vast schema voor je werkdag. Dit helpt je om jezelf verantwoordelijk te houden en de balans tussen werk en privé te bewaren. Begin bijvoorbeeld ook iets eerder op de dag, zodat je ook eerder in de middag kunt afsluiten. Dan heb je daarna lekker de tijd om pad te gaan.

3. Dress for success

Dit klinkt natuurlijk wat overdreven, maar kleed je wel gewoon alsof je naar kantoor gaat. Dat hebben we ook wel geleerd van het thuiswerken tijdens de coronapandemie. Zo kom je eerder in je werk-mindset. Je hoeft natuurlijk niet in pak of op hakken, maar ga ook niet in je pyjama of ‘thuispak’ aan het werk.

4. Bepaal je takenlijst

Start je werkdag door een takenlijst op te stellen. Hierdoor heb je duidelijke doelen en prioriteiten voor de dag. En het letterlijk afstrepen van taken motiveert ook.

5. Vermijd afleidingen

Wees je bewust van je afleidingen en minimaliseer ze. Blijven bepaalde taken (los van je werk) in je hoofd zitten? Schrijf ze op en maak daar na je werk tijd voor. Ben je snel afgeleid door omgevingsgeluiden? Zet dan bijvoorbeeld een noice cancelling headphone op. Ik gebruik zelf deze noice cancelling headphone van JBL. 

6. Communiceer effectief

Zorg voor open en duidelijke communicatie met je collega’s en leidinggevenden, en maak gebruik van tools voor remote werken, zoals videoconferenties en chats. Lees hier welke tools je daarvoor kunt gebruiken.

7. Neem voldoende pauzes 

Dit is natuurlijk ook op kantoor belangrijk, maar je bent misschien snel geneigd om door te knallen. Sta jezelf regelmatige pauzes toe. Even weglopen van je werkplek kan je productiviteit en creativiteit verbeteren. Doe een koffietje op je balkon of maak een ommetje in de omgeving.

8. Zorg goed voor je gezondheid

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en gezonde maaltijden. Je gezondheid is van essentieel belang voor een succesvolle werkdag. Remote werken vanuit het buitenland kan misschien eerder voelen als ‘vakantie’, waardoor je wellicht minder geneigd bent om gezond te eten. Tijdens je werkdag zit je veel achter je laptop, dus ga af en toe een rondje hardlopen, een wandeling maken of lopend de omgeving ontdekken.

9. Geef duidelijke grenzen aan

Het is verleidelijk om jezelf te overbelasten met werk, omdat je niet op kantoor bent en je bijvoorbeeld alleen bent in een co-living of eigen werkplek. Leer nee te zeggen tegen extra taken en stel grenzen.

10. Reflecteer en optimaliseer

Evalueer aan het einde van de dag wat wel en niet goed ging. Pas je werkroutine aan om steeds productiever te worden. Zijn bepaalde taken niet afgerond? Pas je weekplanning dan aan. Zo voorkom je stress en kun je alsnog je werk met privé combineren.

Remote werken biedt flexibiliteit en vrijheid, maar het vereist ook discipline en organisatie. Sommige tips lijken misschien vanzelfsprekend, maar ook wij weten uit ervaring dat je je soms kunt verliezen in die mooie omgeving. 

Terug naar overzicht