Op workation in het prachtige Zwitserland

Alieke Ingerman
28 maart 2023
6 minuten leestijd

Het land van prachtige natuur, uitzicht op de bergen, kaasfondue en outdoor activiteiten. Dat was het beeld wat ik had van Zwitserland. Hoog tijd om te onderzoeken of dat klopt en of het een fijne bestemming voor een workation is. Spoiler: JA! Het was nog mooier en leuker dan ik vooraf verwacht had. 

Op workation in Zwitserland

Wij gingen in totaal 9 dagen naar Zwitserland. Doordat je werkt heb je minder tijd om te reizen en raad ik aan maximaal 3 plekken te bezoeken. Dan kun je op die plekken de tijd nemen om het te ontdekken, zonder dat het te gehaast wordt. 

We begonnen onze workation in Luzern en waren gelijk onder de indruk. Wauw! Een beeldschone stad, met een prachtig meer en witte bergtoppen als decor. Je kunt je hier goed vermaken met mooie wandelingen door het centrum, naar een café of genieten van het uitzicht op het water. 

Daarna gingen we de Zwitserse Alpen in. Richting Disentis, in the middle of nowhere waar in de dorpjes de tijd stil heeft gestaan. De karakteristieke Zwitserse bouwstijl straalt zo veel charme uit, met schattige luifels en houten balken. ‘s Morgens hoor je alleen de vogels en blijf je maar kijken naar het prachtige uitzicht op de bergen. 

Tot slot gingen we naar Laax en Flims, vlakbij Chur. Een waar skiparadijs in maart. Het staat bekend om freestylen en is een spektakel om de snowboarders en skiërs stunts te zien doen op de piste. Ik moet nog heel wat oefenen om daaraan mee te kunnen doen. Het is zijn tijd ver vooruit en het hele gebied heeft bijvoorbeeld een eigen wifi, of je nou in een workspace zit of op de piste staat. Ik verbleef bij het prachtige Rocksresort, wat echt een aanrader is. 

Remote werken vanuit de Zwitserse Alpen

Een van de voornaamste redenen om op workation te gaan is om een nieuwe plek te ontdekken. Zeker als reisliefhebber is het ideaal dat je geen vrij hoeft te nemen, maar gewoon je laptop mee kunt nemen. Als je op zoek bent naar rust en natuur dan is Zwitserland de perfecte bestemming. Veel werkplekken zijn omgeven door de natuur, met prachtig uitzicht. 

De Zwitserse cultuur

Wat mij betreft heeft Zwitserland een goede combinatie van een zeer ontwikkeld land en authenticiteit. Over het algemeen zijn Zwitserse erg beleefd en rustig. Misschien stralen ze die rust ook uit doordat de natuur zo’n kalmte uitstraalt. Het is een welgesteld land. En vrij prijzig, vergeleken met wat wij in Nederland gewend zijn. Je kunt er heerlijk eten, zeker als je van kaas houdt. Wij aten een heerlijke traditionele kaasfondue in Laax, met toblerone mousse als dessert en met een goed glas Zwitserse wijn. Dat kost ongeveer € 65 p.p., wat het dubbel en dwars waard was. 

  • Duurzaamheid is heel belangrijk

Dat de wereld verandert en een flinke impact heeft op het klimaat is hier goed zichtbaar. De gletsjers smelten. Bergen die normaal wit waren in de winter zijn nu groen. Bizar om met eigen ogen te zien. De lokale bevolking kampt daardoor met watergebrek en uitdagingen in het wintersporttoerisme. Duurzaamheid is dan ook een belangrijk onderwerp in Zwitserland. Er zijn ontzettend veel projecten met aandacht voor mens en natuur. 

  • Transport tijdens je werkreis

Alleen al het reizen door Zwitserland heen is een hoogtepunt. Ik geniet werkelijk van elke treinreis omdat het zo ontzettend mooi is. Het is net een schilderij. Wij zijn met de trein vanuit Nederland naar Zwitserland gegaan, wat zeer comfortabel, duurzaam en efficiënt is. Voor ons was dat gewoon een werkdag, maar dan in de trein. We hebben ook een werkoverleg gedaan met elkaar, dat kon prima. Bij hotels krijg je vaak gratis OV erbij, dus kun je je makkelijk verplaatsen in de stad of omgeving. 

Ik schrijf deze blog ook terwijl ik in de trein zit en er worden as we speak heerlijke Zwitserse chocolaatjes uitgedeeld. Ik ben om! 

Bucketlist experience

Ik heb al jaren de Glacier Express op mijn bucketlist staan. Wat een ervaring om hier deze treinreis te maken! Dwars door de Zwitserse Alpen lijkt het wel een film. Het decor verandert continu, van midden in de sneeuw tot pal langs blauwe meren en tot groene bergen vol naaldbomen. Absoluut een aanrader dus om met de trein door dit land te reizen. Ook de lokale treinen rijden namelijk over deze populaire routes. Eerlijk is eerlijk, soms is het lastig mij te concentreren op mijn laptop als het landschap om me heen zo mooi is haha. 

Activiteiten in Zwitserland

Er zijn veel outdoor activiteiten mogelijk. Zo kun je zowel in de winter als in de zomer prachtig hiken en fatbiken. Ook is het erg leuk om naar een kaasmakerij te gaan. Locals vertellen je graag hoe zij hun kaas maken, waarna je het zelf kunt proberen. 

In de winter zijn uiteraard de wintersportactiviteiten in Zwitserland erg populair. Er zijn veel mooie skigebieden, voor verschillende niveaus. Als je een keer wat anders wil doen in de sneeuw is sleeën ook een aanrader. Ook als volwassene is dit fantastisch, ik spreek uit ervaring. Na een dag hard werken hebben wij ons goed vermaakt met in de sneeuw van de piste af sjezen. Wil je iets minder adrenaline, dan is een sneeuwschoenwandeling ook echt geweldig om te doen. 

In de zomer is de natuur net zo indrukwekkend. De groene bossen, frisse lucht en talloze heldere meren zijn zo mooi. Je kunt er na je werkdag prachtige wandelingen maken, fietsen of zwemmen. Wij hadden bij Hotel Medelina een unieke ervaring met een wandeling met geiten. Wait whut? In de winter staan de geiten op stal en vinden een wandeling dan ook fijn, dus gingen wij met een geitenhoeder op pad om een wandeling te maken met deze fantastische dieren. 

Met je team op workation

Je kunt alleen of met een vriend of collega naar Zwitserland, maar je kunt ook met je collega’s samen gaan. Er zijn prachtige lodges en mooie appartementen die zeer geschikt zijn voor grote groepen. De kwaliteit van de accommodaties is erg goed en overal is een hoog serviceniveau. Er hangt wel een prijskaartje aan, maar daar krijg je zeker wat voor terug. Working Remotely regelt hier graag een leuke workation voor jouw team.

Wil jij ook met je team op workation in Zwitserland? Deze accommodatie is daar de perfecte plek voor.

Terug naar overzicht

X