fbpx

Eilandhoppen (met laptop) in het tropische Kaapverdië

Alieke Ingerman
21 februari 2024
5 minuten leestijd

Wil je ontsnappen aan de winter en een garantie op mooi weer, dan is Kaapverdië de ideale bestemming aan het begin van het jaar. Deze Afrikaanse eilanden liggen ter hoogte van Senegal en het is er het hele jaar door zo’n 26 graden. De perfecte temperatuur, als je het mij vraagt. Eerder ging ik al naar het eiland Sal, dit keer ging ik (met laptop) eilandhoppen in het minder bekende São Vicente en Santo Antão.

Het eiland São Vicente ontdekken

São Vicente is niet al te groot en (nog) niet overspoelt door toerisme. Je vind er wel wat digital nomads, maar de meeste buitenlanders zijn gewoon toeristen die op vakantie gaan. In de hoofdstad Mindelo is het meest te doen, dus daar ging ik heen. Ik had vooral bij de accommodatie gevraagd of de wifi stabiel was, wat zo bleek te zijn. Er zijn nog niet echt leuke coworkspaces waar je fijn kunt werken, dus werkte ik vooral vanuit mijn appartement en cafés.

De wifi is er over het algemeen niet zoals we thuis gewend zijn. Ik heb daarom vooraf de accommodaties gevraagd naar de kwaliteit van de internetverbinding en uitgelegd dat ik remote werk en dat goede wifi daarom cruciaal is. Dan nog krijg je in een land als Kaapverdië geen garanties, maar werkt het goed genoeg. Als back-up had ik thuis alvast online een eSim gekocht via Airalo specifiek voor Kaapverdië, zodat ik ook telefonisch goed bereikbaar zou zijn en kon terugvallen op deze verbinding. Helaas werkte die om onduidelijke redenen niet op dit eiland.

Alieke werkt remote op haar laptop in de natuur oversteken in Mindelo in een straat met palmbomen

Carnaval in Kaapverdië

Ik had veel gehoord over het carnaval vieren in São Vicente, dus ging ik in februari op onderzoek uit. Dat is aardig goed bevallen. Vorig jaar was ik rond dezelfde periode in Bonaire, maar had ik mijn reis niet goed getimed en ging ik net voor carnaval naar huis, zo zonde. Dat ging me geen tweede keer gebeuren.

Voor Kaapverdianen is carnaval het feest van het jaar. Iedereen is er mee bezig en al dagen voor de parade zie en hoor je regelmatig harde muziek en zie je verkleedde mensen. Op maandagavond is de oefen parade en op dinsdagavond het grote moment. Dan staan de straten vol met publiek en rijden er mooie grote carnavalswagens door de stad. Daar komt een hoop muziek, dans en tropische kostuums bij kijken.

carnaval in Mindelo op straat Uitzicht op Mindelo vanaf het dakterras

Hoewel het echt wel leuk is om te zien, waren mijn verwachtingen denk ik te hoog. Niet van de parade, maar wel het hele feest daar omheen en de dagen ervoor. Waar ik hoopte op een gezellig sfeertje met veel muzikanten op straat was dat er niet. Na de parade zijn wij (2 Nederlandse meiden) vrijwel meteen naar huis gegaan en niet blijven hangen op straat, dat voelde niet helemaal comfortabel.

Remote werken in Sao Vicente en Santo Antão

Ondanks dat ik altijd en overal remote werk, was deze reis bewust bedoeld voor mij om even wat gas terug te nemen. Als ondernemer is het verleidelijk om altijd aan het werk te gaan, maar soms moet je ook even op adem komen. Gezien de wifi in Kaapverdië, zeker op deze eilanden, niet helemaal betrouwbaar is, had ik daarom minder werk gepland tijdens mijn verblijf. Dat was maar goed ook. Er zijn zeker plekken waar de wifi gewoon goed was, maar deze was ook regelmatig onstabiel of zelfs afwezig.

prachtig uitzicht in Santo Antao Alieke gaat hiken bij Xoxo vallei

Lees hier meer over de leukste werkplekken op Sao Vicente.

Reizen naar São Vicente en Santo Antão

Vanuit Nederland gaat er een directe vlucht naar Mindelo in São Vicente. Vanaf daar pak je de ferry naar Santo Antão. Die gaat 2 keer per dag en de overtocht duurt een uurtje ongeveer. Het kost € 30 voor een retourtje. Vooraf had ik verhalen gehoord en gelezen over dat veel mensen ziek worden op de boot. En nog voor vertrek delen ze zakjes uit, voor het geval dat. Ondanks dat ik behoorlijk zeeziek ben (en wagenziek, etc.) en deze tocht zelfs 4 keer heb gedaan, ging dat bij mij prima en was er weinig aan de hand. Een uitzondering werd ziek, maar dat was maar op 1 tocht toen er door harde wind veel golven waren.

Zo werkt het transport op de eilanden

Zoals overal ter wereld kun je hier makkelijk een taxi nemen. Dat is ook gelijk de duurste optie. Wat wel fijn is, is dat ze overal dezelfde tarieven hanteren. Je hoeft dus niet te onderhandelen, want iedereen moet dezelfde prijs rekenen. Dat is door de overheid bepaald en houdt iedereen zich goed aan.

Zelf vind ik het wel charmant om lokaal transport te gebruiken. Dat is ook de manier waarop de lokale bevolking zich verplaatst en is vaak erg goedkoop. Je kunt een aluguer of collective gebruiken. Dat zijn minibusjes die rondrijden en overal stoppen om mensen op te pikken. Waar een taxi bijvoorbeeld € 10 kost, is zo’n manier van openbaar vervoer soms slechts € 2. Een lokale bus nemen is weer een ander avontuur, want die gaat pas rijden als die vol genoeg zit. Je kunt dus niet plannen hoe laat je de bus neemt.

Soms denk je trouwens “nou nu zit het busje wel vol, mee nee, toch pikt het weer nieuwe mensen op. Gewoon proppen, spullen op het dak en gaan.”

ligstoel met uitzicht op zee Mamiwata eco village met uitzicht vanaf de berg

Eilandhoppen in Kaapverdië

Als je vanaf São Vicente naar een ander eiland wilt dan kan dat nog best een uitdaging zijn. De afstand is namelijk relatief groot en lang niet overal zijn directe verbindingen. En boten zijn helaas bij die verbindingen niet altijd even betrouwbaar. Dus een strak reisschema is hier niet handig. Een binnenlandse vlucht is ook mogelijk, maar niet heel goedkoop. In ieder geval niet in mijn geval. Mijn vliegticket van São Vicente naar Sal was € 100.

Ben je enthousiast geworden over de Kaapverdische eilanden? Bekijk dan in deze blog meer informatie over remote werken in São Vicente en hier over het prachtige groene eiland Santo Antão.

300*252

Terug naar overzicht