Een workation in Azië: de ultieme gids voor digital nomads

Alieke Ingerman
7 augustus 2024
8 minuten leestijd

Steeds meer mensen ontdekken de vrijheid van werken op afstand. En wat is een betere manier om deze vrijheid te benutten dan een workation in Azië? Deze diverse en levendige regio is perfect voor digital nomads. Of je nu op zoek bent naar serene stranden, bruisende steden of culturele avonturen, Azië heeft het allemaal. Hierbij mijn tips voor een geweldige workation in Azië.

Mijn ervaring in Azië

In 2018 heb ik bijna een jaar solo door Azië gereisd. Mijn ietwat uit de hand gelopen sabbatical zou eigenlijk maar 2 maanden duren. Ik was compleet onverwacht mijn baan kwijtgeraakt en besloot dan maar even het avontuur aan de andere kant van de wereld op te zoeken. Dat beviel zo goed, dat ik uiteindelijk 8 maanden ben gebleven.

Na 8 maanden kwam ik op een punt dat het goed voelde om weer naar huis te gaan, het was mooi geweest. Back to reality. En bij die realiteit hoorde ook een baan. Ik zag op LinkedIn een vacature als eventmanager bij Frankwatching, solliciteerde en mocht op gesprek komen, digitaal. In 2018 vond ik dat rete hip voor een bedrijf om mij aan te nemen, terwijl we alleen maar 2 videogesprekken hadden gehad.

rijstvelden in azie op workation in azie met backpack bij rijstveld

Dat deze werkgever flexibel was, was duidelijk. Dat bleek ook toen ik na slechts 5 weken in dienst al vertrok op workation naar Kroatië voor 2 weken met mijn 2 teamleden. Daarna volgde er nog vele remote werkavonturen in loondienst, voordat ik Working Remotely begon. Wil jij ook een baan waarbij je remote kunt werken? Lees dan hier hoe jij zo’n baan scoort.

De hoogtepunten van Zuid-Oost Azië

Doordat ik geen tijdsdruk had, heb ik alles uit mijn reis gehaald en heb ik voor elk land de tijd genomen. Ik reisde low budget, zodat ik zo lang mogelijk kon blijven. Daarnaast ben ik ook niet zo van de luxe, gewoon goed is goed genoeg. En als je niet met de krakkemikkige nachtbus bent geweest of tussen de locals in een lijnbusje hebt gezeten, heb je het echte Azië niet beleefd toch?

Ik begon in Bangkok, de hoofdstad van Thailand. Daar gaan veel vluchten naartoe en die zijn soms nog best betaalbaar. Daarna ging ik door naar Chiang Mai en Pai in het noorden van Thailand. Daar vlakbij stak ik de grens over naar Laos, dat ik vervolgens van noord naar zuid helemaal door ging. Vanuit daar vloog ik naar Hanoi, in noord Vietnam. Vietnam ging ik ook van noord naar zuid helemaal door. Onderin ging ik de grens over naar Cambodja en vloog ik daarna naar Koh Samui in Thailand voor het eilandhoppen ten zuiden van Thailand.

Daarna ging ik door naar Maleisië en eindigde ik in Singapore. Toen moest ik even naar huis vanwege verplichtingen en ging ik vervolgens terug naar Azië om Indonesië te ontdekken. Ik begon in Bali, ging via Nusa Penida naar Lombok. Vervolgens ging ik het avontuur opzoeken in Java en eindigde ik mijn rondreis in Sumatra. Ik kan je vertellen dat dit het mooiste jaar van mijn leven was. Ik heb zo veel gezien, geleerd en vooral genoten!

angkor wat met sunset in Cambodja treinreis tijdens de workation in Cambodja

De leukste workation bestemmingen in Azië

1. Bali, Indonesië

Bali is een van de meest populaire bestemmingen voor digital nomads, en met goede reden. De combinatie van prachtige stranden, vele surfmogelijkheden en een grote digital nomad community maakt het een ideale plek voor workations. Het is een relatief betaalbare bestemming. Veel mensen willen graag remote werken in een fijne temperatuur en daarvoor zit je hier het grootste deel van het jaar wel goed.

  • Wifi en co-working spaces: Bali heeft tal van co-working spaces zoals Dojo en Outpost, die snelle wifi en een inspirerende werkomgeving bieden.
  • Accommodatie: Van luxe villa’s tot betaalbare homestays en backpacker hostels; er zijn accommodaties voor elk budget.
  • Activiteiten: Bezoek Ubud voor yoga en wellness, geniet van de stranden in Canggu en Seminyak en beleef de chille vibe in Uluwatu.

zonsondergang in Bali tijdens de workation rode zee met zonsondergang in Bali

Meer weten over Bali? Lees dan hier de blog over workation paradijs Bali.

2. Chiang Mai, Thailand

Chiang Mai ligt in het noorden van Thailand en staat bekend om zijn ontspannen sfeer en betaalbare levensstijl. Dit maakt het een favoriet onder digital nomads die op zoek zijn naar een rustige werkplek in een bijzondere cultuur. Er werken veel mensen remote in deze stad, dus je kunt op vele manier contact leggen met anderen als je dat wilt.

  • Wifi en co-working spaces: Plaatsen zoals Punspace  en Hub 53 bieden betrouwbare wifi en een gemeenschap van gelijkgestemde professionals.
  • Accommodatie: Appartementen en guesthouses zijn er in overvloed en vaak zeer betaalbaar. Let wel goed op de reviews i.v.m. de hygiëne en uitstraling van een locatie.
  • Activiteiten: Verken na je werkdag de historische tempels, geniet van de heerlijke lokale keuken en maak weekendtrips naar de omliggende bergen en natuurparken.

3. Ho Chi Minhstad, Vietnam

Ho Chi Minhstad ligt in het zuiden van Vietnam en is een bruisende metropool met maar liefst 9 miljoen inwoners. Vroeger heette deze stad Saigon. Hier is een snel groeiende digital nomad scene. Het is een ideale plek voor wie houdt van een dynamische stedelijke omgeving.

  • Wifi en co-working spaces: Dreamplex  is een populaire keuze onder digital nomads. Of probeer CirCO met meerdere vestigingen in de stad.
  • Accommodatie: Appartementen in moderne gebouwen zijn vaak betaalbaar en centraal gelegen.
  • Activiteiten: Ontdek de rijke geschiedenis van de stad, geniet van het nachtleven en maak een boottocht door de Mekong Delta.

kinderen spelen in het water in Azie digital nomad in Azie met hoedje op

Tips voor een succesvolle workation

Werken vanaf een andere plek biedt enorme voordelen, zoals een beter klimaat, een mooie groene omgeving en een andere cultuur. Je kiest voor een inspirerende werkomgeving en gaat letterlijk je horizon verbreden. Dat levert je zowel privé als zakelijk mooie dingen op. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

1. Werken met tijdsverschil
Als je remote gaat werken vanuit Azië is het eerste waar je rekening mee moet houden het tijdsverschil met Nederland. Dit hoeft geen belemmering te zijn, maar wees je ervan bewust dat je in een andere tijdzone zit, met 5 tot 7 uur tijdsverschil, afhankelijk van welke plek je zit. Als je meetings hebt of moet bellen met Nederland zul jij je dus moeten aanpassen qua werktijden. Niet alle werkgevers staan hierom te springen, dus bespreek dit vooraf goed met je leidinggevende, of met je opdrachtgever als je een freelancer bent.

2. Betrouwbaar internet
Een snelle en stabiele internetverbinding is essentieel voor elke digital nomad. Doe vooraf onderzoek naar de wifi-snelheden in je gekozen bestemming. Check dit bij de accommodatie die je boekt en voorkom onaangename verrassingen. Overweeg een lokale simkaart met een data-abonnement als backup.

3. Kies voor een coworking space
Je kunt ook kiezen voor een coworkspace. Deze zijn vrijwel over te vinden. Simpelweg vooraf zoeken via google of reisblogs helpen je hierbij op weg. Check de reviews en neem van te voren contact op om de beschikbaarheid te controleren. Dan weet je zeker dat je een fijne werkplek hebt, met goede wifi en hoogstwaarschijnlijk airconditioning.

Onderschat ook niet dat de temperatuur flink kan oplopen en je dan een koele werkomgeving wilt.

Co-working spaces zijn niet alleen handig vanwege hun faciliteiten, maar ook voor het netwerken. Je kunt gelijkgestemde professionals ontmoeten, ideeën uitwisselen en mogelijk nieuwe samenwerkingen aangaan. Ik heb hier zelf bij elke reis nieuwe mensen ontmoet, waarvan ik met sommige nog steeds contact heb of zelfs samenwerk.

mooie pier in Azie tijdens remote werk reis foto met muurschildering in Maleisie in Azie

4. Andere cultuur ontdekken
Een van de grootste voordelen van werken in het buitenland is de kans om nieuwe culturen te ervaren. Neem de tijd om de lokale taal en gewoonten te leren kennen. In Azië gelden er hele andere normen en waarden. Met remote werken kun je je kennis verrijken en deze cultuur leren kennen. Doe ook vooraf je huiswerk, zodat je de locals respecteert. Probeer ook op je nieuwe plek iets van waarde toe te voegen, kom ook iets brengen, en niet alleen halen. Verklein zo je ecologische voetafdruk.

5. Goede werk / privé balans
Het kan verleidelijk zijn om je workation als een vakantie te beschouwen, maar het is belangrijk om een balans te vinden tussen werk en ontspanning. Stel dagelijkse of wekelijkse doelen voor je werk en plan je vrije tijd om te ontspannen en de omgeving te verkennen.

Vergis je niet in het aantal verleidingen dat je tegen gaat komen. Een nieuwe omgeving, nieuwe mensen, een nieuwe werkplek, dit kost je tijd en energie om te settelen. Daarnaast werk je een flink aantal uren van de dag, het is geen vakantie. Calculeer ook voldoende reistijd in, zowel naar je eventuele workspace toe als het reizen naar een andere stad of zelfs land. Voor je het weet zitten er te weinig uren in een dag en gaat dit ten koste van je ontspannen workation.

Als digital nomad naar Azië

Een workation in Azië kan een verrijkende, productieve en fantastische ervaring zijn. Dat was bij mij ook zeker het geval. Met de juiste planning en mindset kun je genieten van het beste van beide werelden: het verkennen van nieuwe plekken terwijl je je werk gedaan krijgt. Of je nu kiest voor de stranden van Bali, de tempels van Chiang Mai of het stadsleven van Ho Chi Minhstad, Azië biedt voor elk wat wils. Dus pak je laptop en begin aan je volgende avontuur als digital nomad in Azië!

Lees meer over workations en remote werken:

Welke beroepen zijn geschikt voor remote werk?

Remote werken in digital nomad hotspot Zuid-Afrika

Van kunstenaar naar digital nomad in een camperbusje

Terug naar overzicht

X