fbpx

Hoe vind ik remote werk vacatures?

Alieke Ingerman
28 september 2023
5 minuten leestijd

In een wereld die steeds digitaler wordt, is het vinden van een remote job steeds makkelijker. Steeds meer bedrijven omarmen het idee van werken op afstand en bieden fantastische kansen voor professionals over de hele wereld. Maar hoe vind je nu eigenlijk zo’n remote job die bij jou past? In deze blog gaan we dieper in op de stappen die je moet nemen om je droom van werken op afstand te verwezenlijken.

1. Wat voor remote job wil je?

Voordat je begint te zoeken naar een remote job, moet je weten wat je wilt. Wat zijn je vaardigheden, interesses en doelen? Wil je fulltime remote werken of slechts af en toe? Moet het een vast dienstverband zijn of ben je oké met freelancewerk? Het is essentieel om duidelijkheid te hebben over je verwachtingen voordat je de zoektocht begint.

  • Fulltime remote werken. Hierbij werk je volledig op afstand.
  • Gedeeltelijk remote: je werkt deels op afstand en deels op kantoor.
  • Freelance of contractwerk: als je voor jezelf werkt kun je in grote mate zelf bepalen waar je werkt.
  • Digital nomad: je werk doen terwijl je de wereld rondreist.

2. Presenteer jezelf goed

Remote jobs zijn net zo competitief als traditionele banen, zo niet meer. Werkgevers willen ervoor zorgen dat ze mensen aannemen die zelfstandig kunnen werken en gemotiveerd zijn. Hier zijn een paar dingen die je kunt doen om jezelf voor te bereiden:

  1. Verbeter je digitale vaardigheden: Als je niet bekend bent met tools zoals Zoom, Slack en Trello, is het tijd om die te leren. Deze tools zijn cruciaal voor remote werk communicatie en projectbeheer.
  2. Werk aan je discipline en tijdsmanagement: Thuiswerken kan verleidelijk zijn, dus je moet de discipline hebben om gefocust te blijven. Stel een dagelijkse routine in en behandel je werk alsof je op kantoor bent.
  3. Bouw een online aanwezigheid op: Zorg ervoor dat je LinkedIn-profiel up-to-date is en deel je professionele prestaties en interesses. Werkgevers zoeken vaak online naar potentiële kandidaten.

3. Zoektocht remote werk vacatures

Nu je weet wat je wilt en jezelf hebt voorbereid, is het tijd om die remote job te vinden. Hier zijn enkele strategieën die je kunt gebruiken:

Vacaturesites
Websites zoals Remote.co en FlexJobs hebben een schat aan remote jobaanbiedingen, deze zijn alleen niet Nederlands. Filter op ‘remote’ of ’telecommute’ om de juiste opties te vinden.

Vacaturebank
Er zijn ook Nederlandse vacatures zoals Indeed en Young Capital waarbij je kunt filteren op ‘thuiswerken’ of ‘remote werken’.

Working Remotely
Hier vind je vacatures van Nederlandse bedrijven die remote werken omarmen en waarbij je (soms) vanaf een andere plek kunt werken.

LinkedIn
Gebruik de zoekfunctie van LinkedIn om remote jobaanbiedingen te vinden. Volg bedrijven waarvan je denkt dat ze interessante mogelijkheden kunnen bieden en blijf op de hoogte van hun updates.

Netwerken
Praat met mensen in jouw branche en vraag of ze weten van remote jobmogelijkheden. Soms worden posities niet eens geadverteerd en kun je via via een baan vinden.

Freelance platforms
Als je openstaat voor freelancewerk, bekijk dan platforms die zich hier op richten. Ook daarvan zijn er inmiddels een paar Nederlandse te vinden.

4. Stel een goed CV op

Zodra je wat interessante remote jobs hebt gevonden, is het tijd om je CV en sollicitatiebrief te perfectioneren. Zorg ervoor dat je CV de relevante vaardigheden en ervaring benadrukt die nodig zijn voor de specifieke functie. Vermeld ook eventuele eerdere remote werkervaring. Schrijf een overtuigende sollicitatiebrief: Vertel in je brief waarom je geschikt bent voor de baan en waarom je graag remote wilt werken. Wees enthousiast en toon je motivatie.

5. Bereid je voor op het interview

Als je wordt uitgenodigd voor een interview, is het tijd om je voor te bereiden op je sollicitatiegesprek. Als dat online is moet je zorgen voor een goede internetverbinding. Test ook de tool die gebruikt wordt, zodat je gesprek soepel verloopt. Trek een goede outfit is, zorg dat het een professionele uitstraling heeft. Tot slot: oefen je antwoorden. Denk na over mogelijke vragen en bereid je antwoorden voor. Vertel voorbeelden uit je ervaring die je geschiktheid voor de baan aantonen.

6. Wees flexibel

Soms moet je misschien een paar concessies doen om die geweldige remote job te krijgen. Misschien moet je in een andere tijdzone werken of af en toe reizen. Wees bereid om flexibel te zijn en kijk naar het grotere plaatje.

Of je nu de job krijgt waar je op hoopte of niet, elke sollicitatie is een leerervaring. Vraag feedback als je wordt afgewezen en gebruik die feedback om jezelf te verbeteren. Blijf groeien en leren.

7. Geniet van je nieuwe remote job!

Gefeliciteerd (hoop ik)! Je hebt die droomjob gescoord en je kunt nu remote gaan werken. Geniet van het voorrecht van remote werken en maak er een mooie ervaring van. Deel die ervaring ook op social media, dan leren we allemaal weer van elkaar.

Om je zoektocht naar die geweldige remote job makkelijk te maken kun je hier vacatures van Nederlandse bedrijven vinden waarbij je (soms) remote mag worden. Check snel of er iets leuks voor je bij zit.

Terug naar overzicht