Van kunstenaar naar digital nomad in een camperbusje

Josefien Onderwater
19 juni 2024
9 minuten leestijd

Ik ben Fien, officieel gezien autonoom beeldend kunstenaar en ik reis nu zo’n 3 jaar rond in een camperbusje. Vrijwel meteen na het afstuderen ben ik mijn droom achterna gegaan en in een campertje gaan wonen. Ik had jarenlang gespaard en met bloed zweet en tranen mijn rijbewijs gehaald. Ik had echt enorme rij-angst en heb mezelf meermaals afgevraagd waarom ik nu persé die vanlife droom moest hebben. Als ik er nu aan terug denk vind ik het best komisch dat mijn eerste voertuig ooit meteen een 35 jaar oude gammele camper was waar ik met samengeknepen billen in rondreed haha. In deze blog deel ik mijn verhaal.

Genieten van een vrij leven

Tijdens mijn eerste rondreis door Europa, samen met mijn ex-vriend en kat ben ik op zoek gegaan naar manieren om een eigen online business op te zetten. Ik heb toentertijd geïnvesteerd in een mentor, zodat ik zo snel mogelijk mijn 9-5 inkomen kon vervangen. Ik had echt geen idee van de mogelijkheden en wist niks van de online wereld. Voordat ik in een camper ging wonen had ik niet eens internet op mijn telefoon, laat staan dat ik (of all people) digital nomad zou worden..

En toch was het absoluut de juiste keuze. Ik ben altijd al een eigenwijs kind geweest, ik doe de dingen graag op mijn eigen manier, durf de wereld om me heen te bevragen en wil alleen iets doen wanneer ik daar zelf achter sta. En wat past er nu beter bij zo iemand dan een eigen bedrijf oprichten, waarbij je alles zelf mag bepalen en kunt werken met like-minded mensen?!

camperbusje van Fien in de natuur Fien in de Algarve bij rotsen

Ik ben online gaan werken omdat ik graag wilde reizen en hoe mooi is het om tijdens dat reizen gewoon een inkomen te genereren! Daarnaast wilde ik de vrijheid en flexibiliteit om mijn eigen uren in te delen, nooit meer een wekker hoeven zetten en vooral gewoon heel erg genieten van het leven. In de westerse maatschappij staat er zoveel druk op iedereen, er is altijd haast en we leven van weekend tot weekend. Ik had behoefte aan een vrijere levensstijl, met veel meer rust en avontuur en plezier! Echt naar mijn lichaam kunnen luisteren, meer volgens mijn eigen ritme & cyclus leven en terug in verbinding met de natuur. Ik kan nu zeggen dat dit alles is gelukt en ik echt mijn droomleven leef en daar ben ik ontzettend dankbaar voor.

Mijn online werk journey

Toen ik net begon met online werken kwam ik terecht in de wereld van high ticket affiliate marketing. Het houdt eigenlijk in dat je werkt met business owners die services aanbieden waarvan de investeringskosten hoger liggen dan bij bijvoorbeeld producten (denk aan coachingstrajecten, retreats enzovoorts). Hierdoor zijn ook de commissies hoger, waardoor je met 1-2 sales per maand rond kunt komen. De afgelopen jaren heb ik samengewerkt met transformation providers, zoals vrouwelijke business coaches en fotografen die anderen helpen om een bepaalde groei door te maken.

Het is super fijn om samen te kunnen werken met mensen die daadwerkelijk om hun klanten geven en persoonlijk betrokken zijn bij hun proces. Voor mij is het zo belangrijk dat ik iets doe waar ik achter sta en samenwerk met mensen waarmee ik resoneer. Ik heb momenteel dan ook een hele fijne samenwerking met een business owner die mij alle ruimte geeft om mezelf door te ontwikkelen. Ik kan best snel behoefte hebben aan een nieuwe uitdaging en wanneer ik dat voel bespreek ik dit meteen met haar.

Online inkomen door affiliate marketing en virtual assistent

Zodoende ben ik na het werk als affiliate voor haar aan de slag gegaan als virtual assistant en dat doe ik momenteel nog steeds. Daarnaast heb ik sinds kort ook een affiliate team opgericht binnen het bedrijf van mijn business partner, waarbij ik anderen leer om het werk te doen wat ik voorheen deed. Ik host elke maand een live videotraining en heb daarnaast een digitaal support system waarin ik vragen beantwoord en extra tips geef. Ik vind het echt mega leuk om mijn kennis over te dragen aan anderen en te zien hoe erg ik de afgelopen jaren ben gegroeid!

Ik werk momenteel zo’n 6 uurtjes per week en dat is genoeg om van rond te kunnen komen.

Het is wel belangrijk om te weten dat ik in een busje in het zuiden van Europa woon, dus de kosten zijn een stuk lager dan wanneer je in een huis in Nederland zit. Daarnaast kunnen werk en prive soms wel eens door elkaar lopen, waardoor ik niet echt zicht heb op hoeveel ik nu daadwerkelijk werk, maar het voordeel ervan is dat het ook vaak niet voelt als werken!

Fien in de minivan minivan onder de palmbomen

Mijn dromen en doelen

Mijn allergrootste droom voor de toekomst is om een klein stukje land te kopen in Portugal, een tiny home te bouwen en mijn eigen groenten en kruiden te verbouwen. Ik heb echt mijn hart verloren aan de Algarve. Op dit moment woon ik tijdelijk op het land van vrienden, ik pas op hun huisje en diertjes en het is echt een mooie manier om meer te leren over off-grid leven. Ook was het voor mij de vraag of ik al toe was aan dit, meer stabiele, leven. Ik hou namelijk echt van het rondreizen in mijn busje, van het avontuur, de verandering. De nomadische levensstijl past bij me en ik voel me echt thuis ‘on the road’, maar ik voel ook dat ik langzaam aan begin te shiften naar een volgend hoofdstuk.

Daarnaast ben ik onlangs op het idee gekomen om een soort kleine zorgboerderij ervan te maken, waarbij ik dieren die ik kan redden uit de bio-industrie een nieuw en vrij leven geef. Zo kan ik al mijn verschillende passies met elkaar verbinden; kunst, mensen samenbrengen, sociaal werk en hiermee ook bijdragen aan de lokale community.

Impact op de lokale bevolking beperken

Ik wil niet alleen nemen, maar ook teruggeven. Hoe kan ik mijn droom zo inrichten dat het niet ten nadele is van de locals? Ik denk dat veel mensen er niet zo bij stil staan wat voor impact het heeft op de lokale bevolking wanneer wij uit het noorden allemaal maar stukken land op blijven kopen. Hiermee drijven we de locals weg, want zij kunnen het niet betalen en dus moeten ze verkassen. Dat is ten eerste best egoïstisch en ten tweede willen we toch graag ergens anders wonen vanwege de andere cultuur, de normen en waarden en de gebruiken in dat land. Als wij alleen maar blijven nemen, dan is daar binnen de kortste keren niks meer van over (en dat zie je nu al op genoeg plekken langs de Zuid-Europese kust).

Hoe mooi zou het zijn als we hier iets bewuster mee om zouden gaan. Je kunt bijvoorbeeld stukjes van je land voor een lage huurprijs uithuren, zodat locals in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen of met lokale boeren samenwerken. Er zijn zoveel manieren om je dromen op een meer duurzame en ethisch verantwoorde manier te verwezenlijken.

Het ondernemers gedeelte

Je eigen online business opzetten klinkt spannend, of misschien heb je wel het idee dat deze “levensstijl” niet bij je past. We laten ons zo gemakkelijk tegenhouden door allerlei beperkende gedachten, die vaak gebaseerd zijn op onze angst en onzekerheid. Dat is zo zonde want het is kan echt allemaal een stuk minder complex dan je misschien denkt! Ik zie mezelf ook nog steeds niet als een “echte” ondernemer, want alles wat ik doe is mega laagdrempelig, het is informeel en ook mijn belastingzaken zijn hierdoor een stuk simpeler.

Fien aan het werk op de laptop met kat op tafel Fien aan het strand in de Algarve

Ondernemerschap en belastingzaken

Ik weet als geen ander hoe overweldigend het kan voelen om dat gedeelte van het ondernemen uit te vogelen, daarom wil ik even kort toelichten hoe het (in mijn geval) werkt. Er is een verschil tussen ondernemer zijn & ondernemer zijn voor de belasting! Of je wordt gezien als ondernemer voor de belastingdienst kun je checken via de website.

Ten eerste maak ik gebruik van de KOR regeling, waarbij je onder een bepaald inkomen blijft, geen btw afdraagt en vrijstelling krijgt voor het doen van btw-aangifte. Ik heb natuurlijk wel een KvK en ik geef mijn inkomsten op aan de belasting, maar omdat ik aan bepaalde eisen voldoe word ik door de belastingdienst niet gezien als officiële ondernemer en dus is bij de aangifte het meeste al ingevuld voor je. Zolang je goed bijhoudt wat je hebt verdiend en ook de investeringen die je eventueel doet voor je bedrijf (websitekosten, internet, etc.) dan is het echt heel simpel. Denk er wel aan dat je als ondernemer altijd meebetaald aan de ZVW (zorgverzekeringswet) dus hou hier een klein potje voor apart.

Mijn tip: volg je hart!

Mijn allerbelangrijkste tip zou zijn om altijd je hart te volgen. Vaak vertelt onze intuïtie ons dat we ergens naar verlangen, iets anders willen, maar vervolgens houdt ons verstand ons tegen. Angst voor het onbekende hebben we allemaal, maar ik geloof echt dat als we de durf hebben om die eerste stap te zetten, de rest vanzelf zal volgen. “Beslissingen zijn niet meer dan het begin. Wanneer je er een neemt, duik je in feite in een machtige stroom, die je meevoert naar een plek waar je niet eens van gedroomd hebt op het moment van je beslissing”, aldus schrijver Paulo Coelho.

Dat wil niet zeggen dat het een makkelijke weg is. Er zullen altijd tegenslagen zijn, maar laat je daar niet door tegenhouden, want achteraf zul je zien dat het allemaal veel simpeler (en minder eng) was dan je dacht. En als je je omringd met mensen die dezelfde weg aan het afleggen zijn of misschien al verder zijn in het proces dan jij, dan kun je daar zoveel steun in vinden. Dit is ook een van de redenen dat ik zo open deel over al mijn avonturen. Ik hoop echt dat, net zoals anderen mij geïnspireerd hebben, ik op mijn beurt anderen weer kan inspireren om hun dromen achterna te gaan. Soms heb je gewoon een klein zetje in de rug nodig om een sprong in het diepe te wagen. Ik ben de afgelopen jaren zo high on life geweest en dat gun ik echt iedereen!

Je kunt mijn avonturen volgen op Instagram @fien.onderwater

Benieuwd naar nog meer verhalen van andere digital nomads? Hier vind je verschillende verhalen van andere avonturiers.

Terug naar overzicht

X