De 5 leukste plekjes van Valencia volgens een local

Christa Schep
5 maart 2022
6 minuten leestijd

Wat is er nou leuker dan tips krijgen van een local? Dan ontdekt je de echte pareltjes nietwaar? Daarom vroeg ik vriendin Christa om haar geheime plekjes in Valencia met ons te delen in deze gastblog.

Hoi, ik ben Christa. Ik ben 33 jaar en woon al 2 jaar in Valencia. Hiervoor woonde ik in Utrecht, waar je mij kunt kennen van de yogalessen of als docent Spaans op het ROC. Als je een tijdje in een stad woont en tussen de locals woont leer je een stad pas echt kennen. Ik deel hier mijn 5 favoriete plekken met jullie.

1. Visserswijk Cabanyal

Dit is ook gelijk mijn favoriet. Hier woon ik sinds een tijdje en vind het hier fantastisch. Mijn familie vergeet vaak hoe de wijk heet dus is het ezelsbruggetje kabeljauw. Makkelijk te onthouden om dat je zeker de meest verse vis van de stad kunt eten. Het is een echte visserswijk, met al zijn charme.

De meest upcoming wijk 
Vanaf mijn eerste dag in Valencia was wilde ik hier al wonen. In eerste instantie omdat het direct aan zee ligt, maar wat deze wijk ook heel bijzonder maakt is dat het bijna alleen maar laagbouw is. De wijk was vroeger een oud vissersdorpje en staat vol met kleurrijke gebouwen. Er is veel mozaïek te vinden op de huizen. Op dit moment wordt Cabanyal niet alleen de meest upcoming wijk van Valencia genoemd, maar volgens The Guardian zelfs van de wereld! Veel nieuwe hotspots worden daarom in deze wijk geopend.

Latino sferen in Valencia
Een andere reden dat ik zo van cabanyal houd is de latino sfeer die er hangt. Er zijn in dit deel in verhouding veel locals en nog wat minder toeristen. Zij zijn veel buiten, waar het grootste gedeelte van het Spaanse leven zich afspeelt. Er wonen veel Zuid-Amerikanen in deze wijk en daar zit muziek en dansen in hun bloed.

Op een mooie zomeravond dansen mijn buren flamenco op straat, spelen ze gitaar en zingen ze.

Het is voor mij extra makkelijk dat ik vloeiend Spaans spreek, want ik maak dagelijks een praatje met mijn buren. Ik zie mijn buurtbewoners in de buurtkroeg “La paca” en iedereen is enorm lief en gezellig. Af en toe zie je nog wel wat verval in de wijk maar dat zijn stukken die worden opgekocht door investeerders en de verwachting is dat de wijk alleen maar mooier wordt. Dit is ook met de wijk Ruzafa gebeurd. Die lag er een beetje aftands bij, maar als je daar nu doorheen fiets kun je je dat niet meer voorstellen.

De leukste insider tips voor Cabanyal
Als je aan mij vraagt waar moet je geweest zijn in Cabanyal dan kom ik met een hele rij aan tips. Hierbij mijn allerleukste plekjes in Cabanyal.
– Restaurante Mestiza: Voor de vegans, of ook als je niet vegan bent. Je zult verstelt staan hoe lekker het eten hier is.
– Restaurante Malafama: Heerlijk eten, altijd gezellig en ook nog eens erg goedkoop.
– La Fabrica de Hielo: In het Spaans de ijsfabriek. Vroeger was dit een ijsfabriek en nu kun je in deze grote ruimte genieten van livemuziek, dj’s en heerlijke cocktails.
– Mercabanyal: een open terras met verschillende lagen en verdiepingen. Waar je ook zit, je hebt hier altijd een zonnetje. Overal staan foodtrucks met de lekkerste hapjes vanuit de hele wereld. Geweldige plek ook voor een borrel aan het einde van je werkdag.
– La Paca: het oudste meest authentieke maar vooral meest vreemd ingerichte barretje dat je gaat zien. Hier komen alle Spanjaarden uit de wijk Cabanyal. Altijd gezellig. “Nada en vano, todo en vino” staat er op de muur, wat betekend “er hoeft niets meer gedaan te worden, je kunt nu relaxen”. Past dus precies heel goed voor het einde van je werkdag.

2. De allerlekkerste taartjes eten in Ruzafa

Toen ik net naar Valencia kwam woonde ik in Ruzafa, een echte hipster-wijk. Daar hebben alle gebouwen een ander kleurtje prachtig. Ik las eens dat ons brein beter functioneert als we meer kleuren zien. Misschien dat ik hier in Valencia daarom wel beter functioneer dan in Nederland met alle grijze gebouwen. Wat je hier absoluut niet mag missen is Dulce de Leche. Niet heel erg typisch Spaans, maar je weet niet wat je meemaakt. Het walhalla voor de zoetekauw en koffielover. Je moet er geweest zijn om te snappen wat ik bedoel.

3. Paella eten zoals het hoort in El Carmen

El Carmen is de oudste stadswijk. Hier vind je indrukwekkende historische gebouwen, leuke straatjes en muren vol met streetart. Overal zijn kleine pleintjes. Een beroemd pleintje is Plaza Negrito, waar ‘s avonds veel Spanjaarden zitten die gezellig een drankje doen. Een aanrader als je wat minder tussen de toeristen wil zitten. Uiteraard met wat tapas erbij heb je hier een geweldige avond.

In de avond eten de Spanjaarden geen grote zware maaltijd zoals we in Nederland gewend zijn.
Ze lunchen rond 15.00 uur uitgebreid en nemen ‘s avonds nog wat hapjes, de welbekende tapas. Als lunch raad ik je aan om paella te eten, die oorspronkelijk uit Valencia komt. De echte paella is niet met vis, zoals veel mensen denken, maar met kip, konijn en bonen. Heerlijk!

4. Kijk je ogen uit in het Turia park

Wat sommige mensen niet weten is dat het immens grote park dat dwars door de stad ligt wel 18 km lang is! Vroeger was dit een rivier. Deze is drooggelegd door gevaar voor overstroming. De locals noemen het park wat er nu is gemaakt nog steeds “el rio”, letterlijk vertaald ‘de rivier’. Valencianen hebben bijna nooit een achtertuin en dus is Turia hun achtertuin. Gezamenlijk. En dat merk je!

Als je door het park loopt kom je vanalles tegen: picknicks, voetbalvelden, speeltuinen, golfbanen, een hardloop pad. Het is ook een leuke plek om doorheen te fietsen en de fietspaden zijn goed aangegeven. Als je goed om je heen kijkt zie je leuke vogeltjes. Let er maar eens op. Herken jij ze? Aan het einde van het park vind je La ciudad de las Artes y Ciencias. Het mooie grote kunstwerk wat is neergezet door de gemeente Valencia om de aandacht van de toeristen te trekken. Dat is volgens mij wel gelukt ;).

5. Een echte Spaanse stranddag op Playa Patacona

Waar veel mensen naar het dichtstbijzijnde strand van de stad gaan ga ik altijd naar Playa Patacona. Waarom? Daar is het strand net iets witter, de zee schoner en van eind april tot eind oktober staan er barretjes met live muziek op het strand. Het is het strand waar de locals komen. Waar er ‘s avonds laat de salsa wordt gedanst. Ook zijn er veel leuke restaurantjes. En een klein parkje met palmbomen. De perfecte plek voor yoga, direct aan het strand, uitkijkend over zee. Ik geef iedere zondag een yogales van 11.00 tot 12.00u. Een hele fijne manier om je zondag mee te beginnen.

Heb je een specifieke vraag over een activiteit in Valencia? Laat het ons dan weten via Instagram @workingremotelynl of via het contactformulier op de website.

Hasta pronto!

Leestip: Waarom Sandra op workation ging in Valencia

468*60

Terug naar overzicht

X