fbpx

7 misvattingen over remote werken in het buitenland

Alieke Ingerman
9 maart 2022
7 minuten leestijd

Werken vanuit het buitenland is één groot feest. Althans, dat is de algemene opvatting hierover. En dat kun je zowel positief als sarcastisch opvatten. Positief omdat het inderdaad heel erg leuk is, sarcastisch omdat er wordt gedacht dat het niet productief is.

Remote werken in het buitenland wordt steeds populairder. Logisch ook, want mede door corona is wel gebleken dat je niet per se op een kantoor hoeft te zitten om je werk te kunnen doen. Voor corona waren er nog genoeg bedrijven die thuiswerken niks vonden. Dat kwam vooral door gebrek aan vertrouwen, of doordat het qua gebruik van de nodige online systemen niet kon. Dat laatste is inmiddels geregeld. Maar dat zegt niet direct dat het vertrouwen er ook is en dat werkgevers deze nieuwe manier van werken omarmen. Dat is iets wat tijd nodig heeft.

Al doende leert men, en neemt ook het vertrouwen in je personeel hopelijk toe. Je moet wel, als je met de tijd mee wil gaan.

Op dit moment zijn veel bedrijven zoekende naar een geschikte manier van hybride werken. Nu je niet meer verplicht bent om thuis te werken gaan we uitvogelen wat nu de juiste balans gaat worden. Want eerlijk, dat thuiswerken bevalt sommige mensen prima. Maar je wil niet de binding met je collega’s verliezen of het sociale aspect daarvan onderschatten. Een gulden middenweg zou mooi zijn. Een aantal dagen op kantoor en een aantal dagen thuis.

Met mijn platform wil ik mensen informeren over wat het inhoud om remote te werken in het buitenland of op workation te gaan. Dat doe ik door mijn ervaringen en inzichten te delen. En dat is niet alleen gebaseerd op wat ik zelf doe, maar ook op de gesprekken die ik heb met anderen die ook het reizen combineren met werken. Er valt nog wel wat te winnen en daarom deel ik hier de 7 grootste misvattingen.

1. Op kantoor ben je het meest productief

Werk jij thuis harder of op kantoor? Ik denk dat veel mensen deze vraag de laatste tijd aan elkaar stellen. Beide heeft zo z’n voor- en nadelen. Dat hangt ook van je persoonlijke situatie af; hoe je huishouden is samengesteld, hoe je woont, hoe jij graag wil werken, etc. De een is thuis snel afgeleid, de ander juist op kantoor door alle collega’s.

Ik sprak laatst een dame die graag mee wilde op de gezamenlijke workation die ik organiseerde in Valencia. Ze was onwijs enthousiast en had zich al bijna ingeschreven, maar toen stak haar manager daar een stokje voor. De persconferentie was net geweest waarin werd aangekondigd dat men weer naar kantoor kon. En dus was remote werken plots niet meer toegestaan en was ze verplicht om weer 100% naar kantoor te komen.

Ze noemde haar werkgever enorm traditioneel en onwelwillend en kreeg sterke twijfels of ze daar nog wel voor wilde werken. Dat is het laatste wat je als werkgever wil. Praat met elkaar.

Wat zijn de behoeften van medewerkers en wat is er bedrijfsbreed mogelijk? Per bedrijf zal het beleid anders zijn, maar die beslissingen kunnen wel invloed hebben op de keuzes die je personeel vervolgens maakt in de huidige arbeidsmarkt. En dat is natuurlijk geen dreigement, maar wel iets om over na te denken.

2. Hey vakantieganger

Deze krijg ik regelmatig om mijn oren. Ik zit immers met een lekker zonnetje op de achtergrond in videomeetings. Mijn eerste instinct is om me te verdedigen. Want 1) ik vind dit geen vakantie, 2) het suggereert dat ik niet zou werken. Maar natuurlijk snap ik de opmerking wel. Mensen zijn gewoontedieren en hebben altijd wat tijd nodig om te wennen aan nieuwe situaties. Zo ook dat je kunt werken vanuit het buitenland.

Overigens kun je zelf wel een aantal dingen doen om dit soort opmerkingen te voorkomen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je in videomeetings niet vol in de zon zit, geen Spanjaarden dwars door je meeting heen tetteren en dat er geen mensen achter je door het beeld lopen. Ik neem het vinden van een goede werkplek heel serieus. Soms weten mijn klanten niet eens dat ik in het buitenland zat tijdens de meeting, maar horen ze dat pas achteraf. Dat is precies mijn bedoeling.

3. Je bent vast minder productief

Ik lig niet elke dag op het strand met een cocktail in mijn hand. Ik neem mijn verantwoordelijkheid en doe wat ik moet doen. Precies hetzelfde als ik dat thuis zou doen. Mijn takenpakket veranderd niet als ik naar het buitenland ga. Alleen de omgeving is anders. En dat is iets waar veel mensen blij van worden. Die cocktails drinken kan alsnog, maar dan lekker in het weekend bijvoorbeeld.

4. Let je wel op?!

Het valt niet te ontkennen dat je in een andere (nieuwe) omgeving een grotere kans hebt om afgeleid te raken. Maar dat heb je zelf in de hand. Zelfdiscipline is hierbij belangrijk. Bepaal welke uren je gaat werken en ga op een rustige plek zitten. Dan kan je gefocust aan het werk. Wil je tussen de middag lekker een wandeling maken dan kan dat natuurlijk. Het is ook niet gek dat je niet altijd aan kunt staan, dat heb je op kantoor of thuis ook niet. Er is ook niet voor niets regelmatig een discussie over hoeveel uren een werkdag of -week überhaupt zou moeten zijn.

5. Een hangmat is een prima werkplek

Je ziet regelmatig jaloersmakende beelden van hippe digital nomads die lekker in een hangmat liggen of op het strand zitten met hun laptop op schoot. Super leuk voor de foto, maar dat is dus niet hoe het werkt wat mij betreft. Het is niet alleen funest voor je rug, maar je maakt mij niet wijs dat je dan heel productief bent. Voor eventjes zou het nog kunnen, maar dit moet je eigenlijk niet willen. Doe dat lekker op de momenten dat je vrij bent, dan kun je er echt van genieten. Deze foto hieronder is dus puur om te laten zien hoe het niet werkt.

6. Zorg je wel dat je bereikbaar bent?!

Op de meeste plekken in de wereld heb je prima ontvangst, dus er is geen reden om niet bereikbaar te zijn. Je bent gewoon aan het werk en op die tijden dus ook bereikbaar. Dan is het niet handig om in een hutje in de rimboe te gaan zitten, ook niet vanwege de wifi die je nodig hebt. Maar in eigen land, Europa of ontwikkelde verre oorden waar de verbindingen goed zijn is er niks aan de hand. En ja, duik je net het zwembad in en mis je daarom een oproep van een collega of klant dan ben je betrapt. En terecht. Die duik in het zwembad hoor je aan het einde van je werkdag te doen.

7. Het is één grote vakantie

Afhankelijk van hoeveel uur je werkt kan het zijn dat je meer privé tijd hebt in een week dan dat je aan het werk bent. Dan voel je je vast heel ontspannen en inderdaad alsof je op vakantie bent. Dat vind ik juist iets goeds. Een van de redenen dat ik remote werk in het buitenland is omdat ik meer relaxed wil zijn en dat ben ik direct als ik in een andere omgeving ben. Overdag ben je gewoon geconcentreerd aan het werk, maar vooral de tijd daar omheen is heel fijn. Als je op pad gaat na je werkdag dan ben je binnen 5 minuten vergeten dat je hebt gewerkt. En wil je meer tijd om te genieten van de plek waar je heen gaat, neem dan extra vrij. Vaak is dat wel bespreekbaar met je collega’s en leidinggevende, net zoals dat zou zijn als je thuis werkt.

Als er in jouw omgeving mensen zijn die een negatief oordeel hebben over workations of kritisch zijn, probeer dan vooral te achterhalen waarom en leg zelf uit wat jij er onder verstaat. Vaak is gebrek aan kennis verstopt in een negatieve opmerking. Of angst voor iets nieuws. Dus ga het gesprek vooral aan. Hoor jij andere misvattingen? Dan ben ik daar ook heel benieuwd naar en hoor ik het via het contactformulier op de website of een DM op socials graag van je!

Benieuwd naar de 5 voordelen van een workation? Lees hier 

Terug naar overzicht